KIRGIZİSTAN İZLENİMLERİ-1 "Yeni Siyasi Dönem"

“ Gözlerimizin, saçlarımızın rengi bir değil, farklı farklı. Ancak akıttığımız gözyaşı bir.”

 Yukarıdaki anlamlı ifadeler, Kırgızistan’ın yeni seçilen cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev  tarafından  Bişkek meydanında, kurban bayram namazı öncesinde on binlerce insana hitaben gerçekleştirmiş olduğu konuşmasından kısa bir alıntı.

Konuşmasında Kurban Bayramının önemine değinen Atambayev, şunları söyledi:

''İnsanların kanın dökülmesin diye kurbanlık kesiliyor. İnsanların kanı dökülmesi anlamına geliyor. Bu durum özellikle Kırgızistan için önem taşıyor. Geçen sene haziran ayında ülkemizin güneyinde trajedi ve gerginlik yaşandı. Müslüman Müslümana el kaldırdı, kardeş kardeşe saldırdı. Kardeşlerimizin kanı döküldü. Bundan sonra böyle şeylerin olmaması gerekiyor. Asla Müslümanlar birbirine saldırmamalıdır.

Kur'an-ı Kerim'de ve hadislerinde bundan çok söz ediliyor. 'Müslüman Müslümanı öldürse cehenneme gidecek' hadisini unutmamız gereklidir. Allah bizleri aynı yarattı. Birbirimizden farklı olabiliriz ama gözyaşlarımızın rengi aynı. Kırgızistan'da halk çok iyi yaşamalıdır. Barış ve mutluluk içinde olmalıdır. Ülkemizde istikrar olmalıdır. İstikrarımız, her bir aile, köy, ilçe ve bölgeden başlamalıdır. Biz istikrarı sağlayamazsak, bize hiç kimse istikrarı getiremez. İktidardakiler de Allah'tan korkmalıdır vatana ve millete hizmet etmelidir.''

Atambayev, Kırgızistan halkına, tüm zorluklara rağmen birlik ve beraberliğini yitirmediği için teşekkür ederek, ülkedeki halklar arasında barış ve birliğin korunmasını diledi.Daha sonra cemaatle birlikte bayram namazını kıldı.

 

 Bu yıl da bayramımızı Kırgızistan’da geçirmek nasip oldu. Ülkede hayat geçen yıllara göre daha sakin. Geçmişte yaşanılan, neticeleri tüm ülkeyi hüzne boğan, bizleri de endişeye sevk eden etnik çatışmalar ve siyasi gerilimler geride kalmış, belirsizlikler yerini huzurlu bir ortama bırakmış.

 Bir yıl içerisindeki siyasi değişimi hatırlamak gerekirse; başta Rusya olmak üzere diğer bölge ülkelerin ülkeyi kaosa sürükleyeceği beklentisiyle endişe duydukları “parlamenter demokrasiye  geçiş” özelliği taşıyan ilk seçimler sonrasi -geçen yıl 10 Ekim’de gerçekleştirilmişti- beş parti parlamentoya girmeyi hak kazanmış, en çok üç partinin koalisyon kurması gerekliliği nedeniyle  de  yeni hükümet, üç partinin bir araya gelmesiyle “koalisyon  hükümeti” şeklinde oluşturulmuştu. 30 Ekim 20011’nde gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar yaklaşık bir yıl boyunca başbakanlık görevini yürüten Atambayev, bu tarihte adaylığının koyarak yeni dönemde Kırgızistan’ın cumhurbaşkanı olmuştur.

Ülkedeki devrimden 1.5 yıl sonra cumhurbaşkanını seçen Kırgızistan halkı,  Atambayev’den çok şey bekliyor: “Yeni cumhurbaşkanından istikrarı ve barışı sağlamasını bekliyoruz. İş imkanlarını  artırmasını ve artık etnik çatışmaların yaşanmaması için, ondan halkımız için iyi şartlar oluşturmasını bekliyoruz. Ülkemizdeki bu etnik çatışmalara son vermesi gerekiyor. Yani en azından son vermeye çalışmalı.”

Parlamenter sisteme geçen Kırgızistan’da anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanının görev alanı daraltılmıştır.

Atambayev, Türk insanının da tanıdığı bir isim. Başbakan Erdoğan’la yapmış olduğu iki görüşmede güzel Türkçesi ve samimi davranışlarıyla tüm dikkatleri üzerine çekmişti. Erdoğan’ a Orta Asya’da bir çok kardeş boylar arasında yaygın olan ve saygının ifadesi olan “Ağay/ Abi  sözünü kullanması bunun en açık göstergesi olmuştu, her ne kadar  bazı yazarlarımız tarafından yanlış yorumlansa da…

Yeni dönemde Türkiye- Kırgızistan arasındaki tüm alanlardaki ikili ilişkiler daha yakın ve sıcak geçeceğe benziyor. Bişkek ve Talas’ta muhatap olduğumuz bir çok insan Atanbayev ile Erdoğan’ın çok iyi dost oldukları söylediklerie şahit olduk. Yeni konumu itibariye cumhurbaşkanımız Sayın Gül ile de aynı dostluğun kurulması temennimiz. Sayın Gül’ün günü birlik bir yolculuk sonrası Atambayev’in görevi resmi olarak devr alma törenine  katılıp ilk tebrik edenlerden olması dosluk için iyi bir başlangıç olmuştur. Ayrıca bölgesindeki diğer ülkelerden farklı olarak “parlamenter sistem” e geçiş tercihini kullanan ve hayata taşıyan Kırgızistan’ın örnek aldığı ülkenin Türkiye olması, tecrübelerin paylaşılması noktasında beklentileri de beraberinde getirmektedir.

Haber: 'Tayyip Abi Tamam Borçlarınızı Siliyoruz Dedi'

Cumhurbaşkanı Gül Kırgızistan'da

 Bayramda Kırgız ve diğer kardeşlerimizle birlikte olduk. Bunun yanında birlikte gittiğimiz gruplarla bu ülkeyi gezip görme fırsatını da yaşadık. Bir önceki bayramda  Kutatgu Bilig’in yazarı Yusuf Has Hacip’in yaşadığı yer  olan Tokmok, diğer adı Balasagun – Kırgız kaynaklarında Balasagunlu Yusuf olarak geçmektedir- ve Issık Göl’ü, Manas Destanı’nın kahramanı Manas’ın yaşadığı ve türbesinin bulunduğu Talas’ı da görmüş, bütün izlenimlerimi sizlerle paylaşma gayretinde olmuştum. Bu defa diğerlerine ek olarak bir başka yeri “Ata-Beyt” ti de programımıza dahil etmiş olduk.

Devam edecek...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum