Kurtuluş AYBİRDİ

Kurtuluş AYBİRDİ

KURAN'I KERİM VE MİRAS PAYLAŞIMI, İFTİRALARA CEVAP

KURAN'I KERİM'DE MİRAS PAYLAŞIMI, ASILSIZ iFTİRALARA CEVAP:

Malesef İslam tarihinde ayetler arası irtibatın koparılmasından doğan sıkıntıları her alanda görebiliriyoruz. Bunun en acı örneği Miras hukuku alanındadır. Bugün, inanmaya gönlü olmayanlar, miras konusunda Kur'an'da matematik hatası olduğunu söylerler ve mezheplerdeki mevcut miras dağlımı anlaşıyına göre haklıdırlar.

 

Sözü edilen bu matematik hatası nedir, bir bakalım: "Allah, evlâdınız hakkında size şunu tavsiye eder: Erkeğin payı, iki kızın payı kadardır. Kızlar, ikiden fazlaysa terekenin üçte ikisi onlarındır, kız bir taneyse yarısı onun. Bir çocuğu varsa anayla babanın her birine, terekenin altıda biri kalır. Çocuğu yok da anasıyla babası mîrasçı olursa üçte biri ananındır. Kardeşleri varsa bıraktığı maldan, vasiyeti yerine getirildikten ve borcu ödendikten sonra kalanın altıda biri anaya aittir. Babalarınızdan, oğullarınızdan hangisi, size daha faydalıdır, bilemezsiniz. Bu, Allah'tan farzdır. Şüphe yok ki Allah her şeyi bilir, hikmet sahibidir." (4/11)

 

"Eğer çocukları yoksa, karılarınızın geriye bıraktıklarının yarısı sizindir. Eğer çocukları varsa, bıraktıklarının dörtte biri sizindir. (Bu paylaştırma, ölen karılarınızın) yaptıkları vasiyetlerin yerine getirilmesi, yahut borçlarının ödenmesinden sonradır. Eğer sizin çocuğunuz yoksa, bıraktığınızın dörtte biri onlarındır. Eğer çocuğunuz varsa, bıraktığınızın sekizde biri onlarındır. (Yine bu paylaştırma) yaptığınız vasiyetin yerine getirilmesinden, yahut borçlarınızın ödenmesinden sonradır. Eğer kendisine varis olunan bir erkek veya bir kadının evladı ve babası olmaz ve bir erkek veya bir kız kardeşi bulunursa, ona altıda bir düşer. Eğer (kardeşler) birden fazla olurlarsa, üçte birde ortaktırlar. (Bu paylaştırma varislere) zarar vermeksizin yapılan vasiyetin yerine getirilmesinden, yahut borcun ödenmesinden sonra yapılır. (Bütün bunlar) Allah’ın emridir. Allah, hakkıyla bilendir, halîmdir (hemen cezalandırmaz, mühlet verir.)" (4/12)

 

Hata iddiasında bulunanlar şu örneği veriyorlar:

 

Diyelim ki evli bir çiftten kadın olan öldü, geriye; 3 kız, anne baba ve koca kaldı. Ayetlere göre taksimat yapalım:Baba =1/6   Anne= 1/6  kızlar=2/3   Koca= 1/4

 

Toplayalım: 1/6 + 1/6 + 2/3 + 1/4 = 15/12  

 

Bu işi içinden çıkılmaz bir duruma sokan fahiş bir hatadır. Mezhepler bunu kur'an'ı daha dikkatli okuyup çözmek yerine kendi kafalarına göre yeni kat sayılar belirleyince, bu problem günümüze kadar gelmiştir. 

 

Oysa ki Allah, Kur'an'da hatasız bir sistem belirlemiştir. Evli bir çiftten kadının öldüğünü düşünün, bu kadının akrabaları, annesi, babası ve çocuklarıdır. Kocası akrabası değil, evlilik sözleşmesinden ötürü mirastan payı vardır. Allah bu konuyla ilgili şu hesaba katılmayan ayeti indirmiştir.

 

" Herkes için ebeveynlerini ve yakınlarını mirastan pay alacak mirasçılar olarak belirledik. Aranızda sözleşme olanlara da nasiplerini verip gönderin. İyi bilin ki Allah herşeye hakkıyla şahittir" (4/33)

 

Ayette belirtilen yakınların çocuklar ve kardeşler olduğu pay dağlımı yapılan ayetlerden anlaşılıyor. Sözleşmeden kasıt evlilik sözleşmesidir. Dolayısı ile açıkça görüldüğü üzere ebeveynler ve yakınlar ile eş ayrı sınıflar olarak zikredilmiştir. Ve Allah sözleşmeniz olanlara da nasibini verin demiştir.Şimdi yukarıdaki soruyu tekrar yapalım:

 

Kadın öldü, geriye; anne, baba, üç kız ve koca kaldı.

 

Mirastan hakları şu şekildedir: Anne =1/6  Baba= 1/6  Çocuklar= 2/3  Koca= 1/4

 

Nisa 33. ayette belirtildiği üzere kocaya hakkı verilip gönderilir. Yani kalan mirasın 1/4'ünü alıp ayrılır.Geriye kalan Nisa Suresi 33'te de belirtildiği gibi merhumun asıl akrabaları arasında söylenen oranlarda dağıtılır:

 

1/6 + 1/6 + 2/3 = 6/6 = 1      Görüldüğü gibi hiç bir hata yoktur.

 

Ölen kişi erkek olursa sonuç yine değişmez, herkes problemsiz şekilde tam olarak payını alır. Kur'an'da tüm çelişki iddiaları benzer şekilde ayetlerin birbirleriyle olan ilişkileri koparılarak meydana getirilmeye çalışılmaktadır.

 

 

 

  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.