
Salim YILMAZ
KUZEY AVRUPA SEYAHATİ -4
“Stockholm, Gamla Stan, Tarihi ve Doğal güzellikler”
4. Gün -18.07.2019 - İSVEÇ
Cuma günü sabah saatlerinde Norveç'ten İsveç'in başkenti Stockholm şehrine geliyoruz. 30 yıldır İsveç'te yaşayan gönüllü rehberimiz Rafet Candemir Bey ailesiyle bizi karşıladı. Önce yine bir Türkiye markası olan Simit Sarayı'nda kahvaltı yaptık. Gruptaki arkadaşlar kahvaltı yaparlarken biz Rafet Bey ile bir yandan kahvaltı yapıp bir yandan da eski günleri yad ettik, üniversite yılları hakkında muhabbet ettik.
Rafet Candemir Bey Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesini bitirdikten sonra İsveç’te yeni bir hayata başlıyor. Türklerin kaynaşması için Seda adlı bir dernek kuruyor. Ayrıca Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Danışma kurulunun İsveç temsilcisi olarak dört yıl görev yapıyor. İsveç’te yaşayan bütün Türklerle irtibata geçerek, onların karşılaştığı sorunları çözmek için yardımcı oluyor. Böylece İsveç’te yaşayan her Türk vatandaşıyla tanışıyor. Halen Hak-İş Konfederasyonunun İsveç temsilciliği görevi aktif olarak devam ediyor.
Kahvaltı sonrası Rafet Bey gruba Stockholm şehri hakkında bilgi verdi. “Stockholm şehri iki milyon nüfusa sahiptir. İsveç'te 130 bin Türk vatandaşı yaşıyor. İsveç Kuzey Avrupa'da başkenti olan üç ülkeden birisidir. Stockholm seyahati için en ideal zaman temmuz ve ağustos aylarıdır. Bu aylarda şehir hareketleniyor, sokaklar canlı ve hava güzel oluyor. Günler uzuyor, öyle ki yaz ortasında günde 19 saat gün ışığı görebilirsiniz. Bu havalar gezmek için ideal mevsimdir. Yaz aylarında, özellikle de temmuz ayında havanın arada bir yağmurlu olması normaldir. Tipik Karadeniz iklimidir.”