Necaşi’nin Mezarından Banya Luka Ferhat Paşa Camisine Kadar Uzanan El…

Gündem Okumaları 2

Geçtiğimiz günlerde iki haber çok da dikkat çekmeden popüler konular arasında kaybolup gitti...

Necaşi’ye Vefa...

Habeşistan (Etiyopya) kralı Necaşi diye biliriz İslam tarihinde. Oysa “Hükümdar” anlamına gelen “Negasi”nin arapçalaşmış halidir “Necaşi”…

İslam tarihinde sadece “Necaşi” diye anılan hükümdar aslında Necaşi Ashame’dir aslında.(veya Eshame)

“Hz. Peygamber’in, Mekke’de eziyet gören müslümanlara “Orada ülkesinde hiç kimseye zulmedilmeyen bir hükümdar iş başındadır; gidin ve Allah içinde bulunduğunuz durumdan bir çıkış yolu gösterinceye kadar o doğruluk ülkesinde kalın” tavsiyesi üzerine (İbn Hişâm, I, 321-322), 615 yılında dördü kadın olmak üzere on beş kişi Habeşistan’a hicret etmiş, bu ilk muhacirlerin Ashame tarafından iyi karşılanmasıyla bir yıl sonra daha kalabalık bir grup oraya gitmiştir. Kureyşliler, sayıları artan bu muhacirlerin ardından Habeşistan’a bir heyet göndererek Necâşî Ashame’den onları iade etmesini istemişlerse de Necâşî, Kureyş heyetiyle Ca‘fer b. Ebû Tâlib başkanlığındaki muhacirlerin temsilcilerini tartışmaya davet etmiş ve sonuçta müslümanları davalarında haklı bularak misafirliklerinin devamına karar vermiştir. Onların Bedir Savaşı’ndan sonraki benzeri teklifini de geri çevirmiştir.” (TDV İslam Ansiklopedisi)

Ashame hicretin 7. Yılında Hz. Peygamberin gönderdiği mektup davetine uyarak islam’a girmiş, Hazreti Peygamberi hiç görmeden, hiç bir mucizesine şahit olmadan ona iman etme şerefine nail olmuştur. Ekim 630’da vefat eden Necaşi Ashame’nin vefat haberini “Medineliler’e bizzat Resûl-i Ekrem vererek onun gıyabında Cennetü’l-bakī‘da cenaze namazını kıldır”mıştır.

Çoğumuzun özetle bildiği hikâye bu kadardır. Ashame’nin mezarı nerededir. Var mıdır? Bilmeyiz…

Güzel şeyler oluyor ve kamuoyunun neredeyse hiç haberi olmuyor. 

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Etiyopya'nın Mekele kentine 60 kilometre mesafedeki Necaşi köyünde bulunan Etiyopya Kralı Necaşi Eshame'nin türbesi ve camisi ile aynı bölgede bulunan 15 sahabenin mezarlarının restorasyonunu tamamladı.

img-2286.jpg

img-2288.jpg

Proje türbe haziresi ve camiden türbeye ulaşan yolu kapsıyor. Cami avlusundan türbeye ulaşan yola “sahabeler yolu” adı verildi. Bu yolda Afrika topraklarına ilk gelen Müslüman sahabeleri ve Kral Necaşi Esame'yi temsilen 16 adet anıt taşı yerleştirildi. Yolun sol tarafındaki alana ise dinlenme ve türbeyi seyir için sayebanlar ve türbeye girmeden önce dileyen misafirler için çeşmeler yerleştirildi. Proje, türbe yapısının rehabilitasyonunu içermekle birlikte ziyaretçilerin ihtiyaçlarına da cevap verecek şekilde çevre düzenlemesini de içeriyor. 

Bu anlamlı “vefa” projesi “Türkiye” ye ve “TİKA” ya nasip oldu. Tüm emeği geçenlerden “yolu açanlardan” Allah razı olsun…

Sırplar Ferhat Paşa Camisini Yerle Bir Etmişlerdi…

7 Mayıs Bosna-Hersek’te “Cami Günü” diye anılır. 

Peki neden? 

“7. Mayıs 1993'te Banya Luka'da bulunan Ferhat paşa camisini (Ferhadiya) Sırplar yerle bir etmişlerdi. Onunla da kalmayıp kalıntıları çöp deposuna götürüp, atmışlardı. 

Sadece Banya Luka'da toplam 16 cami yıkılmıştı.”

Ferhat Paşa Camii yıkılan camilerin en güzeliydi. Bosna Sancak Beyi Ferhat Paşa adına Mimar Sinan’ın adı bilinmeyen bir öğrencisi tarafından 1579 yılında yapılan Cami, klasik dönem Osmanlı mimarisinin tüm özelliklerini yansıtmaktaydı. 7 Mayıs 1993’de Sırplar tarafından yıkılmış ve sahası buldozerlerle temizlenmişti.

“2001'de tekrar yapılması için temel atma töreni düzenlenmişti.” Ancak Sırplar töreni basmış, 4 bin Sırp’ın taşlı saldırısında bir çok Müslüman hayatını kaybetmişti.

25 Mart 2014’de konuya TİKA el atmış ve 7 Mayıs 2016’da yapımı tamamlanan cami tekrar ibadete açılmıştı…

img-2290.jpg

Bunları maalesef yine yeterince yapılmayan kamuoyu iletişimi sebebiyle Bosna’lı yazar Emine Şeçeroviç Kaşli’nin açılış yıldönümü tweetlerinden hatırlıyoruz .

Oysa bu tür eserlerin açılışlarının da yıldönümlerinin de “kamuoyu iletişi” çok iyi yapılmalıydı. TIKA bizim yüz akı bir kuruluşumuz. Gönül coğrafyamızın her yerine ulaşan…

Ancak TİKA sadaka taşı gibi çalışıyor. İletişimde çok yetersiz. Bu çalışmaları güçlü bir şekilde duyurmaya ihtiyaç var. Hem Türkiye’de hem de Dünya’da…

img-2291.jpg

img-2289.jpg

 

unaltelekom@gmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum