Kurtuluş AYBİRDİ

Kurtuluş AYBİRDİ

Ohal Kapsamında Yeni KHK ve Şartlı Salıverme ve Tahliyeler:

Değerli Dostlar, bu yazımızda Ohal Kapsamında 2 gün önce çıkan Kanun Hükmünde Kararname ile kabul edilen ve resmi gazetede yayınlanan Şartlı Salıverme ve tahliyeleri konu alacağız. Bu konuda çok soru almaktayım ve konu tam olarak halkımızca anlaşılmamış. Çok faydalı olacağını düşünüyorum bu yazımızın. 

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var bu KHK ile genel veya özel bir af çıkmış değildir. Yani bu bir genel veya özel af uygulaması değildir, bu bir Şartlı tahliye veya Şartlı Salıverme uygulamasıdır. 

 

Öncelikle KHK'nin kapsamı ve içeriğine dair genel bilgiler verelim ve sonra da somut bir örnekle açıklayalım konuyu. 

Resmi Gazete'de yayımlanan 671 S.Kanun Hükümde Kararnameyle Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'a eklenen geçici maddeyle iki önemli düzenleme yapılıyor. Denetimli Serbestlik kapsamında kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38 bin kişi tahliye olacak. Bakan Bozdağ, kapsam dışında bırakılan suçları ve düzenlemenin detaylarını açıkladı.Yaklaşık 38 bin hükümlü bugün öğleden sonra cezaevlerinden tahliye edilmeye başlanacak.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, düzenlemenin detaylarını twitter'dan duyurdu. İşte Bakan Bozdağ'ın açıklamaları: 

 

-Resmi Gazete'de yayımlanan 671 S.Kanun Hükümde Kararnameyle Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'a eklenen geçici maddeyle 

 

-1 Temmuz 2016 tarihine kadar işlenen suçlar nedeniyle mahkum veya mahkum olacaklar bakımından iki önemli düzenleme yapılmaktadır.

 

-Birincisi,Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 105/A'daki koşullu salıverilmeye dair “bir yıl”, "iki yıla"çıkarıldı.

 

-Buna göre;koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan iyi hâlli hükümlülerin cezalarının,koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmı, denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infaz edilebilecektir. Diğer ifadeyle,bir yıl erken tahliye olacaklarıdır.

 

-İkinci düzenleme Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 107.  maddesinde düzenlenen koşullu salıvermeye ilişkindir.

 

-107. maddenin ikinci fıkrasına göre, süreli hapis cezalarına mahkûm edilmiş olanlar,cezalarının “üçte ikisini” infaz kurumunda çekmeleri halinde koşullu salıverilmeden yararlanabilmektedir.KHK’da yapılan düzenlemeyle “üçte ikilik(2/3)"oran,“yarısına (1/2)"ye indirilmektedir.

 

-Buna göre, süreli hapis cezalarına mahkumlar,cezalarının 1/2'sini infaz kurumunda çektikleri takdirde,koşullu salıvermeden yararlanabilecek.

 

KİMLERİ KAPSAMIYOR

 

-Ancak aşağıdaki suçları işlemiş olanlar bu düzenlemenin kapsamı dışındadır. Bu suçlar şunlardır:

 

a)Kasten öldürme (madde 81,82);

b)altsoya,üstsoya, eşe veya kardeşe ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumunda bulunan kişiye karşı işlenen kasten yaralama veya neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçları; 

c)cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar (madde 102,103,104,105)

d)özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar (madde 132,133,134,135,136,137,138);

e) uyuşturucu veya uyarıcı madde imal veya ticareti (madde 188);

f)devletin güvenliğine karşı suçlar; 

g)anayasal düzene karşı suçlar;

h) milli savunmaya karşı suçlar; 

ı) devlet sırlarına karşı suçlar ve 

i) Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar.

 

-Bu düzenlemenin sonucu ilk etapta kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38.000 kişi tahliye olacaktır.

 

-Düzenleme,bir af değildir.Koşullu salıverilme tarihine kadar geçecek sürede ceza,dışarıda denetimli serbestlik olarak infaz edilecektir.

 

-Düzenlemenin mahkumlar,yakınları,milletimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını dilerim.

 

 1 TEMMUZ 2016'DAN ÖNCEKİ SUÇLARI KAPSIYOR

 

-Ayrıca düzenleme,kapsamındaki 1 Temmuz 2016'dan önce işlenmiş suçları içermektedir.1 Temmuz 2016'dan sonraki suçlar da kapsam dışındadır.

Toplam kapasitesi 187 bin 351 olan Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne bağlı cezaevlerinde 16 Ağustos 2016 tarihi itibarıyla 213 bin 499 hükümlü ve tutuklunun bulunduğu öğrenildi.

 

Yeni düzenleme ile 38 bin hükümlünün tahliye edilmesinin ardından cezaevlerindeki sayının 175 bin 499'a düşmesi bekleniyor.

Burda önemli olan noktalar özetle, şartlı Salıverme önceden son 1 yıl kala iken şimdi süre 2 yıla çıkartılmıştır, yine önceden hapis cezalarının infazında cezanın 2/3 sini hapis olarak yatmak gerekirken şimdi artık 1/2 ini yatmak yani yarısını yatmak yeterli olacaktır. 

Yine bazı katalog suçlar kapsam dışı bırakılmıştır. Ancak burada benim tam olarak anlayamadığım ve yasa koyucu tarafından da tam açıklanmayan ucu açık bir durum söz konusudur. Bunlardan biri hülümlüler harici tutuklular için durum nedir bu belirtilmemiştir, bana göre yargılama konusu suçun üst sınırı 4 yılı geçmeyen suçlara dair de bu suçlardan tutuklu bulunanların da tahliye edilmesi gerekmektedir. Yani hükümlü olmayan tutuklu bulunan ve Davası derdest olanların da belirttiğim üst sınır göz önünde bulundurularak şartlı salıverilmeleri gerekiyor kanımca. Yine başka bir nokta da şu ki, Kasten Adam Öldürme suçları bu yasanın kapsamı dışında bırakılmıştır ancak Kasten Adam Öldürmeye teşebbüs suçları hakkında yasada bir açıklama yoktur, kanımca Kasten Öldürmeye eksik ya da tam teşebbüs suçları yasanın kapsamına alınmalıdır. Veya bu konuda yeni bir ek madde konulmalıdır. Üçüncü bir nokta da şu ki, üst soy alt soy, ve aile üyelerine karşı işlenen kasten yaralama suçları kapsam dışı bırakılmıştır. Ancak diğer 3.kişilere karşı işlenen kasten yaralama suçları hakkında bu yasa uygulanacak mıdır, burda da bir belirsizlik görüyorum. Tüm bunlar zaman içinde uygulama ile aşılacaktır diye düşünüyorum. 

 

Somut bir örnekle yazımıza son verelim, yeterince bilgi verici ve açıklayıcı olacaktır:

 

Bir kişi 10 yıl hapis cezası aldıysa, bu cezanın yarısı infaz edilecek yani cezası 5 yıl infaz, bu 5 yılın da 3 yılını yatacak ve son 2 yıl kala tahliye edilecek. Yani sonuç şu, 10 yıl ceza alan biri bu yasa gereği 3 yıl hapis yatacak sadece..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.