Pembe tablo aldatmacası

Referandum neden yapıldı, gerçek bir anayasa yapmak varken, 'birkaç göz boyayıcı maddenin yanında içinde çok tehlikeli maddeler barındıran referandum neden yapıldı' diye hep düşünmeye devam edelim... Bundan sonra yaşanacak olan çok yönlü süreçleri dikkatlice izlemeyi sürdürelim... Malum olduğu üzere, gizlenen gerçeklerin zamanla ortaya çıkma gibi özellikleri vardır ve halkımızdan değişik varyasyonlarla gizlenenler elbette günü gelince ortaya çıkacak, gerçekler anlaşılacaktır; o zamana kadar gelişmeleri dikkatle izlemeye ve feraset üzere uyanık olmaya devam...

Bu hatırlatmam hep aklınızda olsun; zaman zaman lazım olacak!

Referandum meselesi bir yana, biz yine klasik ekonomi gündemimize dönelim.

 

Pembe tablonun özeti şöyle: Türkiye büyüyor işsizlik azalıyor... Ekonomide yılın ilk yarısında sağlanan yüzde 11'lik büyüme, istihdama da yansıdı. İşsizlik, Haziran ayında yüzde 10,5'e geriledi. 2009'un aynı ayına göre işsiz sayısı 518 bin kişi azalırken, bir yılda 1 milyon 541 bin kişi de yeni iş buldu. İş dünyası, büyümenin devam etmesi hâlinde işsizlik oranının tek haneye düşebileceğini belirtiyor.

Bir kısım çalışma arkadaşlarımızla oluşturduğumuz 'ekonomik konular grubumuz' var, özellikle ekonomi ile ilgili çok yönlü meseleleri aramızda paylaşıyoruz. İsmail K. arkadaşımız son gelişmeleri şöyle değerlendirmiş: Hükümet üst üste ekonomik verileri açıklıyor; işsizlikte ciddi bir düşüş var, GSMH'da artış var, büyüme beklenenden yüksek çıktı, bütçe açığında azalma var.. vs vs. Bütün bunlar neyi gösteriyor; yine pembe tablolarla mı karşı karşıyayız, yalan rüzgarları mı esiyor?..

Referandum kavgası bittikten sonra, şimdi sıra normalleşmede diyor, Yaşar Süngü (Yeni Şafak): İş dünyası ve siyaset gerçek gündeme dönmeli; yani, ekonomiye, üretime ve işsizliğe... Moralleri yükselten veriler şöyle: Yüzde 10,3 büyüme ile dünya üçüncülüğü, Haziran'da yüzde 10,3'e düşen işsizlik, sanayide 463 bin kişinin iş bulması, bütçe açığının yüzde 54'e gerilemesi, vergi gelirleriyle görülen iç talepteki canlılık, sanayi üretiminde yedi ayda yüzde 14,3 büyüme, ihracatçı sektörlerde üretimin 2007'deki seviyeye ulaşması, reel kesim güven endeksinin 2008 Haziran ayı seviyelerine çıkması ve enflasyondaki düşüş eğilimi. Sadece biz değil, hükümet yanlısı Yaşar Süngü bile, bu aldatıcı pembe tablonun kalıcı olması ve sürdürülebilmesi için de aşağıdaki risklerin bertaraf edilmesi gerektiğini hatırlattıktan sonra, ekonomideki riskleri şöyle sıralıyor: -Sanayi üretimi Temmuz'da tek haneye düştü. -Çift haneli büyüme yılın ikinci yarısında sürmeyebilir. -Cari açık hızlı yükseliyor. -İthalattaki yüksek artış ihracatın ithalatı karşılama oranını düşürüyor. -Son bir yılda her 100 kişiden sadece 36'sı iş bulabildi. -Doğrudan yabancı yatırım yılın ilk yarısında yarı yarıya azaldı. -Bir yıldan az bir süre kalan seçim öncesinde mali disiplinin sürüp sürmeyeceği. -İşsizlik hâlâ hem dünyanın hem de Türkiye'nin en büyük sorunu olmaya devam ediyor.

 

Küreselleşen ve küçülen dünyada küresel krizlerden ve gelişmelerden etkilenmemek mümkün değil. Pembe rakamlar Türkiye'de 6 milyon işsiz olduğunu söylüyor; biz ise daha önceki işsizlik yazılarımızda hatırlattığımız üzere, çalışabilen nüfusumuzun yarısının yani yaklaşık 16 milyonun işsiz olduğunu yazdık. Sadece Türkiye'de değil, dünyada da durum hiç de pembe görünmüyor. Yine bize göre gerçek olmasa da, uluslararası bir resmi rakam örneği verelim. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) açıklama yaptı: 2007 yılında etkisini göstermeye başlayan küresel ekonomik kriz sürecinde işsiz sayısı 34 milyon kişi arttı. Dünya genelinde şu anda 210 milyon kişi işsiz bulunuyor.

Kapitalist sistemde işsizlik hep artıyorsa, pembe yalanların hiçbir değeri yoktur.

Önceki ve Sonraki Yazılar