Mehmet Y. ULUTAŞ

Mehmet Y. ULUTAŞ

Ramazan Bu Sene 29 mu Yoksa 30 Gün mü Olacak?

img-4752.webp

Her sene İslam alemini bir merak ve tartışma konusu sarar. Tüm müslüman ülkeler aynı gün mü Ramazan’a başlayacak? Ramazan 29 gün mü yoksa 30 gün mü olacak? Bayram günü her ülkede aynı gün mü olacak? Vesaire vesaire.

Türkiye’deki müslümanlar için bu soruların cevabı çok önemli değil çünkü Türkiye Cumhuriyeti Devleti dini günleri çok önceden tespit edip resmi tatil takvimine ekliyor. Ama bu soruların cevabı birçok diğer ülkelerdeki müslümanları etkiliyor çünkü onlar ekseriyetle “Hilali (Ramazan) görünce oruca başlayın, Hilali (Şevval) görünce bayram edin” hadisine göre hareket ediyorlar.

Fıkhi konulara girmek adetim değildir çünkü bu konuda bir otorite değilim. Ama bu sene kozmik olarak çok enteresan bir olay gerçekleşecek ve bunu paylaşmasam olmazdı.

8 Nisan 2024 Pazartesi günü, yani Ramazan’ın 29. günü, Amerika Doğu Standard Saati ile öğleden sonra 14:00 gibi sadece Kuzey Amerika’da görülebilecek “tam güneş tutulması” olacak. Yeri gelmişken belirteyim, güneş tutulmalarının çok nadir görülmesinin sebebi Ay’ın Dünya etrafındaki yörüngesinin Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesine göre 5 derece eğik olması.

Çok enteresandır ki bu çok nadir görülen güneş tutulmaları sadece ve sadece “yeni ay” başlangıcında olabiliyor. Yani astronomik olarak bu sene güneş tutulmasının olduğu an bilimsel olarak ispatlı bir şekilde Ramazan ayı bitiyor ve Şevval ayı başlıyor!

Peki o zaman önümüzdeki Salı günü Amerikalı müslümanlar için bayram mı olacak? Bu kritik sorunun cevabı zayıf bir “belki”. Nedenini açıklayayım.

Yukarıda bahsettiğim gibi Efendimiz’in (SAV) bize öğrettiğine göre hilalin güneş battıktan sonra ufukta çıplak gözle görülebilmesi lazım ertesi günün Ramazan Bayramı olarak ilan edilebilmesi için.

Amerikan Denizcilik Rasathanesine göre hilali yeni ay başladığı ilk gün görmek oldukça zor. Çünkü güvenilir raporlamalara göre çıplak gözle görülebilen en erken hilal tespiti 15,5 saat sonra yapılabiliyor. Teleskopla bakılırsa ise bu süre yine güvenilir raporlamalara göre en erken 12,1 saat oluyor.

Yeni kameri ay önümüzdeki Pazartesi öğleden sonra saat 14:00 gibi başlayacak ve güneş battığında sadece 5-6 saat geçmiş olacak. Yani Pazartesi akşamı Şevval hilalinin görülebilmesi pek mümkün değil.

Bu da demektir ki biz Amerika’daki müslüman Türkler de Türkiye’deki akrabalarımız gibi 30 gün oruç tutacak ve aynı gün, yani Çarşamba günü, Ramazan Bayramını kutlayacağız.

Şimdiden tüm İslam aleminin Ramazan Bayramını kutluyor, sıkıntı çeken ve zulüm gören kardeşlerimizin felahına bir vesile olmasını diliyorum yüce Yaradan’dan.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.