Hüseyin DERVİŞOĞLU

Hüseyin DERVİŞOĞLU

SAVAŞÇI

 

Geçtiğimiz Cuma (29 Mayıs 2015) sinemalara her zaman gelmeyen Savaşçı adında değişik ve ilginç bir film vizyona girdi.

Mutlaka izlenmesi gereken filmlerin listesi yapmam istense, Mel Gibson’ın yönettiği ve bence aksiyon başyapıtı sayılabilecek Apocalypto filmi benim listemde ilk sıralarda yer alır. Savaşçı filmi, filmlerin, fragmanının ve paylaşılan ilk görsellerinin ne kadar yanıltıcı olabileceğine iyi bir örnek. Çünkü Savaşçı’nın Apocalypto’nun basit bir tekrarı gibi olduğunu düşünmüştüm. Filmi izledikten sonra ise ne kadar yanıldığımı anladım.

İngilizce konuşmayan bir Maori yerlisinin kahramanlık macerasını izlemek, sizi apayrı bir dünyaya götürmeye yetiyor. İngilizce konuşulmayan bir filmin gerçekten yabancı film izleme tadını verdiğini bir kere daha anladım. Üstelik filmde konuşulan dil, şu anda kullanılmayan Maori dili olunca filmdeki jest ve mimikleri kaçırmamak için olağanüstü dikkatle filmi izlemek gerekiyor.  

“Savaşçı / The Dead Lands” Maoriler’in dünyasını perdeye taşıyan, etkileyici, epik ve yenilikçi bir aksiyon örneği! 1700’lerde geçtiğini düşündüğüm filmde babası ve tüm kabilesi öldürülen genç bir savaşçının intikam hikâyesi anlatılıyor. Bu yolculukta genç savaşçı, kimsenin girmediği yasaklı topraklardan geçecektir. Ne yapacağını bilmez bir halde intikam ateşi ile yanıp tutuşan genç, gizemli, korkusuz bir savaşçının da desteğini alacaktır. Ancak düşmanları sayıca kendilerinden çok fazladır ve bitmeyen bir savaş başlar.

Dead Lands, ucuz Amerikan filmlerinde gözükmeyen aksiyon ve kahraman oluşturma formüllerini kenara fırlatan bir film… Ailesi katledilmiş bir çaylak, ona yardım eden emekliliği ya da ölümü yakın yaşlı bir savaşçının birlikte kotardıkları bir intikam yolculuğu… Amerikan filmlerinden farkı ise, çatışma büyüdükçe trajedi de artıyor ve kahramanın asıl yolculuğu kendine doğru gerçekleşiyor. Filmin sonunda genç ve çaylak olan kahramanımız gerçek bir savaşçıya dönüşüyor. Öte yandan, bir kabile şefinin oğlu olarak yalnız ve çaresiz halden gerçek bir kahraman dönüşme hikâyesi, kahramanın ruh dünyasına yapılan bu harika yolculuk aynı zamanda izleyicilerde de gerçekleşiyor.

“Tüfek icat oldu, mertlik bozuldu” diyen atalarımıza bir kere daha hak verdim. Gerçek kahramanlık, düşmanı ile birebir, karşılıklı ve ona saygı duyularak yapılan bir savaşın kendisidir. Yoksa binlerce kilometre uzaklıktan bir tuşa dokunarak savaş kazanma kahramanlık değil, olsa olsa teknolojinin nimetlerini kullanabilme becerisidir desek yanılmış olmayız. Onun için tarih boyunca ve belki de kıyamete kadar inanmış adamdan daha etkili bir silahı hiçbir teknolojinin icat etmeyeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Film, açılış ve kapanış sekansında, bugünün insanlarının (ve özellikle gençlerinin) anlayamayacağı tarzda, düşmandan bir söz vermesi karşılığında hayat kurtarma repliklerini sunuyor. Öyle ki, amansız düşmandan söz istenmesi ve bu sözü verdiğinde her şeyin son bulacağına inanılması bugünün dünyasında ham bir hayalden öteye gitmemektedir. Üstelik amansız düşmanın bunu bilmesine rağmen yalana tenezzül etmemesi de ayrı bir kahramanlık örneği olmuş.

Filmi izlemeye gidecek olanlara basit bir tavsiyem, gitmeden önce Maori kültürü hakkında kısa bir araştırma yapıp, biraz bilgi edindikten sonra filmi izlemeleri. Bu şekilde, filmde yapılan bazı hareketlerin anlamını çözmeleri kolaylaşacaktır. Maori kültürü ve folklorunu ilgilendiren bazı hususlara yönetmen güzel göndermeler yapmış.

Filmin açılış sahnesindeki kahramanın “lanetli savaşçı” olduğunu çok sonra anlıyoruz. Filme yan karakter olarak giren lanetli savaşçı, filmin sonuna doğru esas adamın önüne geçecek kadar ondan rol çalmış. Etkilenmemek elde değil.  

Birebir dövüşmenin tek kahramanlık kabul edildiği bir kültürde, aldığı kafa sayısı kadar şanı artacak olan savaşçı kültüre vurgu yapılırken filmin barışçıl mesajlar içermesi ise tek kelime ile mükemmel! Toa Fraser, benden, bundan sonra çevireceği filmi için hiç düşünmeden krediyi kaptı doğrusu.  

Dead Lands sadece insanın onuru için yaşaması gerektiğine vurgu yapan, kemikleşmiş bir kahramanın yolculuğu filmi de değil. Görsel açıdan insanın başını döndürecek bir dünyayı perdeye taşımayı başarmış. Yeni Zelanda topraklarında yaşanan maceraya, harika bir görüntü yönetmenliği sayesinde görsel bir şölen izlemenizi vaat eden bu filmi sinemada izlemenizi önerir, bu senenin değişik filmleri arasında olan Savaşçı’yı kaçırmamanızı tavsiye ederim.

Künye

Orijinal Adı: The Dead Lands

Senaryo: Glenn Standing

Cast Direktörü: Liz Mullane

Yapım: NZ Film, XYZ Film, GFC Film

Ülke: Yeni Zelanda

Uluslararası Dağıtımcı: M3

Türk Dağıtımcı: M3

Yapımcı: Mathew Metcalfe, Glenn Standing

Ortak Yapımcı: Tainui Stephens, Norman Merry

İdari Yapımcı: Andrew Boswell

Görüntü Yönetmeni: Leon Narbey

Müzik: Don McGlashan

Müzik Şefi: Jason Smith

Kurgu: Dan Kircher

Kostüm Şefi: Barbara Darragh

Kostümler: Naomi Campbell

Sanat Süpervizörü: Matt Cornelius

Özel Efektler: George Buckleton

Oyuncular: James Rolleston (Hongi), Lawrance Makoare (The Warrior), Te Kohe Tuhaka (Wirepa), Xavier Horan (Rangi), George Henare (Tane), Raukura Turei (Mehe), Rena Owen (Grandmother), Pana Hema Taylor (Mana), Calvin Tuteao (Ka), Jamus Webster (Tahi)

Yönetmen: Toa Fraser

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.