A.Kerim KARAAĞAÇ

A.Kerim KARAAĞAÇ

SİGARAYA DEVAM MI EDİYORSUNUZ?

Herkes sigarayı bırakabilir, bunun için, ilk iş 'bırakma günü'ne karar vermektir.

Kişi, bırakma gününü kendi için önemli olan ve hatırlamakta zorlanmayacağı doğum günü, evlilik yıldönümü gibi özel günler arasından seçmesi ve yakın çevresine ilân etmesi önemlidir.

Sigarayı bırakmanın ilk etkileri:

Bıraktığınız ilk günden itibaren, artık karbonmonoksitli hava solumadığınız için eritrositleriniz dokularınıza oksijeni yeniden ve tam kapasite ile taşıyabilecek. Altı binden fazla zehirli maddeyi gün boyunca solumayacaksınız. Dolayısıyla iştah bozuklukları, solukluk, çabuk yorulma başta olmak üzere birçok sağlık sorununuz bir anda düzelecek, yüzünüzdeki çizgiler hafifleyecek, gözaltınızdaki torbalanmalar inecek, sesinizdeki kalınlaşma ve bozulma düzelecek, nefesiniz küllük gibi değil, normal insan gibi kokacak.

Sabır ve bırakmanın getireceği zorlukların nasıl aşılacağı konusunda bilinçli olmak yeterlidir. Sigara içme isteği zayıflayacak ve sönecektir. Sigara içme isteği 3-5 dakika sürecek ve zamanla yok olacaktır. Sigarayı bırakanların, kilo almamak için beslenmeye özen göstermeleri ve spor yapmaları tavsiye edilir.

Kararlı olmak

Sigarayı bırakmak ilk denemede başarısız olabilir doğaldır, kararlı olunması gerekir. Sigarayı bırakmaya karar veren kişinin, sigara içilmeden tamamlanan ilk günün sonunda kendini ödüllendirmesi, bunu ilk haftanın, ilk ayın sonunda tekrar etmesi yararlı olacaktır.

Sigarayı bırakmak isteyenlerin, bu kararın nedenlerini önem sırasına göre bir kâğıda yazarak yanında taşımalıdırlar.

Evdeki sigara, çakmak, küllük gibi nesnelerin atılması ya da gözden uzaklaştırılması, çünkü sigara içme isteği birçok uyaranın etkisiyle ortaya çıkmaktadır.

Sigarayı bıraktıktan sonra yapılması gerekenler:

  3-5 dakika süren “içme isteği dalgaları” geldiğinde yanınızda taşıdığınız, üzerine bırakma nedenlerinizi kaydettiğiniz kağıdı çıkartıp, zihninizi bırakma nedenlerinize yoğunlaştırın.

Bulunduğunuz yer ve durumu değiştirin. Dikkatinizi başka şeylere yöneltmeye çalışın, yerinizden kalkıp gezinin, meyve suyu ya da su için, bir arkadaşınızla birkaç dakika sohbet edin. Kolay ulaşılabilir bir yerde meyve ve sebze bulundurun.

Ellerinizi ve zihninizi meşgul edecek yeni uğraşlar bulun.    
Sigara içme isteği uyandıracak arkadaş çevresi ve ortamlarından bir süre uzak kalmanız bırakma başarısını sürdürmenizde etkili olacaktır.

Düzenli spora başlayın. Kaldırabileceğinizden fazla sorumluluk yüklenmekten kaçının. Günlük işlerinizi yaparken zamanınızı iyi kullanmaya çalışın. İşlerinizi son güne bırakmayın. Sizi strese sokabilecek kişilerden uzak durun ve her olayda mutlu olacak pozitif bir yön arayın.

Kendinizi keşfedin, zayıf ve güçlü yönlerinizi gözden geçirin, güçlü olan yanlarınızı öne çıkarın ve bunlarla övünün. Bıraktıktan sonra geçen süre ne olursa olsun bir tek sigara bile içmeyi denemeyin.

Sigarayı bırakan kişinin kalp, akciğer, solunum yolları hastalıkları ve kanserler gibi hastalık riskleri bir anda azalır. Otuz beş yaşından önce bırakanlarda erken ölüm riski hemen hemen yok olacaktır.

Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta meydana gelecek değişiklikler:  

20 dakika sonra kan basıncı ve nabız normale döner, el ve ayaklarda kan dolaşımı düzelir.

8 saat sonra, kanda oksijen düzeyi normale döner, kalp krizi geçirme riski azalır.

24 saat sonra, vücut karbonmonoksitten arınır.

48 saat sonra, kanda nikotin düzeyi azalır, tat ve koku duyusu artar, peptik ülserli hastaların tedaviye verdiği cevap artar.

72 saat sonra, solunum yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlar, solunum yolları fonksiyon görmeye başladığı için sekresyon miktarı artar.

2-12 hafta sonra, vücuttaki tüm dolaşım düzelir, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır, yürürken yorulma ve tıkanma daha az görülür.

3-9 ay sonra öksürük, kısa aralıklarla nefes alıp verme ve hırıltılı ya da ıslık sesli soluk alıp verme gibi solunum yolu problemleri düzelir. Akciğer fonksiyonları yüzde 5-10 artar.

Bir yıl sonra, koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır. 12-36 ay sonra mesane kanseri riski yüzde 50 azalır.

5 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski ile yemek borusu ve ağız boşluğu kanseri riski yüzde 50 azalır.

10-15 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski içmeyenlerle aynı seviyeye iner, akciğer kanseri riski içenlere oranla yüzde 50 azalır."

Haydi, gelin şu mereti çoluk çocuk hakkı için bırakmaya daha uzatmadan şimdi karar veriniz. Kararan göz etraflarınız, moraran dudaklarınız, rengini yitiren dişleriniz, hele bir de göremediğiniz akciğerleriniz kendine gelsin inşallah. Allah kolaylık versin. Amin. Bana da dua ediniz inş.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.