Siz ne anlıyorsunuz?

Ortaya her gün yeni bir darbe planı çıkarılıyor! Darbe planları o kadar çoğaldı ki, şimdi biri "İsimlerini say" dese bir çırpıda saymamız mümkün değil!

Bir taraf darbe hazırlığı içinde olanların neler yapacaklarını sayıp döküyor! Suçlananlar ise bu hazırlıkların darbe ile bir alakası olmadığını, ülkemiz bir savaşa girer ve içerde bir ayaklanma olursa ne yapacaklarını planlamak için bu seminerlerin düzenlendiğini söyleyerek kendilerini savunuyorlar!

Siz bu tartışmalardan ne anlıyorsunuz bilemiyoruz ama biz şunu çıkarıyoruz!

Darbeciler bir darbeye kalkıştıklarında halk buna karşı çıkar ve ayağa kalkarsa ne yapacaklar onun hazırlıklarını yapmışlar!

Darbe yapmanın artık eskisi kadar kolay olmadığının farkına varan darbeciler iktidarı devirmek için sokağa çıktıklarında başlarına gelecekleri üç aşağı beş yukarı tahmin ettiklerinden, kendilerini sağlama alabilmek için hazırlık yapmışlar, o kadar!

Darbe planlarında ne söyleniyordu?

Yüzbinlerce insanın stadyumlara toplanacağı söyleniyordu değil mi?

Peki, şimdi bu planları hazırlayanlar ne diyor?

İstanbul'da ikiyüz bin, İzmit'te yirmi bin, Sakarya'da on bin irtica yanlısı olduğunu söylüyorlar ve bunların ellerine geçen ilk fırsatta harekete geçeceğini ifade ediyorlar, değil mi?

Yani darbe sonrası stadyumlara toplayacakları insan sayısına(!) yakın bir rakamdan söz ediyorlar!

Darbe planları ile ilgili kararı elbette yargı verecek!

Suçluyu-suçsuzu elbette yargı ayıracak!

Ama bütün bu tartışmalar bize nasıl bir badire atlattığımızı açıkça gösteriyor!

Eskiden darbe yapmak isteyen, Cuma'yı Cumartesi'ye bağlayan gece sokağa çıkıyor, radyo binasını ele geçirerek yönetimin el değiştirmesini sağlıyordu!

Bu tür darbeler sık sık tekrarlanmak istenince darbeciler de işi kurala bağlamak ihtiyacını hissettiler ve emir-komuta zinciri dışında darbe yapmaya kalkışanlara izin vermediler! Talat Aydemir örneğinde olduğu gibi! Daha sonra yaşanan gelişmeler ise emir-komuta zinciri içinde darbe yapmayı bile zorlaştırdı!

Radyo televizyon sayısı bir darbe sırasında kontrol altına alınamayacak kadar çoğaldı!

Bir darbe teşebbüsü olması halinde karşı çıkacaklarını ve tankların üzerine çıkacaklarını ilan edenlerin sayısı da bir hayli arttı!

Böyle bir ortamda da darbecilere darbe yapmak yerine "darbe yaparız ha" diye korkutmak düştü ve hazırladıkları darbe planları ile yetinmek zorunda kaldılar!

Şimdi ortaya çıkan belgeler de bu hazırlıkların kendi aralarındaki provalarından başka bir şey değil!

Yani doğrudan darbe yapamayanlar darbe planları ile kendi kendilerini tatmin etmeye çalışmışlar! Biz bunu anlıyoruz ya siz?

Önceki ve Sonraki Yazılar