Ramazan KERPETEN

Ramazan KERPETEN

SOYKIRIM DELİ GÖMLEĞİ ŞİMDİ İSVEÇ’TE

Soykırım deli gömleği Amerika’ya giydirilmeye çalışılmıştı. Bilmem, Amerikalılar kendilerine yakıştırdılar mı yeni kreasyonlarını ama aynı gömleği şimdi de İsveçlilere giydirmeye çalışıyorlar…

 

Evet; ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde "Ermeni Soykırımı"nın tanınmasına ilişkin tasarı kabul edilirken, gözler şimdi de İsveç Parlamentosuna çevrildi. İsveç Meclisi yetkililerinden alınan bilgiye tasarı 11 Mart'ta ele alınması beklenirken, Amerika’dakinden farklı olarak, tasarıda çok daha fazla milletler için verilmiş soykırım görüşmelerinin olacağı kaydedildi.

İsveç Parlamentosunda Yeşiller Parti’den milletvekili olan Türk asıllı milletvekili Mehmet Kaplan ile meseleyi özel olarak görüştük. Türkiye ile ilgili hususlarda hassasiyetlerini bildiğimiz Mehmet Bey özel mülakatında, İsveç parlamentosunda bulunan Sosyal Demokrat Parti, Hıristiyan Demokratlar, Sol Parti, Yeşiller Parti ve Liberal Parti’den bazı vekillerin değişik dönemlerde yasa tekliflerinin komisyonlara sunulduğunu aktardı.

Milletvekili Kaplan; bu tasarılarda sözde Soykırım Yasa Tasarılarında Ermenilerin yanı sıra, “Pontus Rumları”nın, Süryanilerin, Asurîlerin ve de Keldanilerin Soykırımı iddialarının da bulunduğunu belirtti.

Meclis komisyonlarında bu tekliflerin reddedilmiş olmasına rağmen yine de İsveç Parlamentosunda 11 Mart’ta görüşüleceğini ifade eden Mehmet Kaplan, bu tasarıların meclisten geçmesine ihtimal vermediğinin altını çizdi.

Türkiye orijinli İsveçli bir vekil olarak bu tür yasa teklifleri konusundaki şahsi görüşlerinin sorulması üzerine, bütün bir milleti cani gibi göstermeye çalışmanın çok yanlış bir girişim olacağını vurgulayan Mehmet Kaplan: “İsveç’te şuan Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asurîler, Ermeniler bir arada ve kardeşçe yaşıyorlar, 30-40 yıldır da bu böyle devam ediyor. Bu tür yasa teklifleriyle ancak bu toplum içine nifak tohumları ekilmiş olur. Bence bütün bunlar yanlış yaklaşımlar.”

Yanlışlığın daha da vahim olanının, böylesine çözüm arayışlarının olduğu bir döneme gelmesi olduğunu dile getiren Kaplan: “Son dönemlerde Türkiye ile Ermenistan arasında geriye dönük olmak üzere çok önemli adımlar atılmıştır. Bu adımları görmezden gelmek ve bu adımları hiçe saymak bence hakikaten acı bir durumdur. Böyle bir teklifin olması dahi beni üzüyor. Türkiye ve Ermenistan, iki ülke olarak karşılıklı olarak geriye dönük meselelerini müzakerelerle çözmeye çalışırken, böyle tekliflerle ortaya çıkmak, ancak yangına körükle gitmek olur. Bu, yanlış bir tutumdur. Benim tavrım budur ve İsveç meclisindekiler de benim bu tavrımı saygıyla karşılıyorlar.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Umarım bu sağduyu çağrılarına kulak verilir ve son zamanlarda zirveye çıkan İsveç- Türkiye dostluğu, böylesine küçük ayak oyunlarına kurban gitmez…

 

 

İSVEÇ MECLİSİNE GELEN SÖZDE SOYKIRIM YASA TASARILARI

Parlamento kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsveç Parlamentosu’na gelen Türkiye ile ilgili sözde soykırım yasa teklifleri sırasıyla şu şekilde:

 

1- İsveçli Sosyal Demokratlar’dan Yunan asıllı Nikos Papadopoulos’un 2008/09:U280 sayılı yasa teklifi:

“Pontus Rumlara ve diğer Hıristiyan azınlıklara “Küçük Asya’da” (Anadolu) yapılan soykırımı kabul etmesi.”

 

2- Sol Parti’den Hans Linde’nin teklifiyle; Sol Parti, Yeşiller Parti, Hıristiyan Demokratlar, Sosyal Demokratlar ve Liberal Partili bazı vekillerinin 2008/09:U332 sayılı ortak yasa teklifi:

1915 yılında Ermeni, Asurîlere, Süryanilere, Keldanilere ve Pontus Rumlarına yapılan soykırımın kabul edilmesi.

Ayrıca İsveç’in, bu teklifin AB ve BM nezdinde uluslararası olarak tanınması için girişimlerde bulunması talebi.

Türkiye’nin de bütün bu soykırım iddialarını kabul etmesi teklifi. ”

 

3- Yine Yunan asıllı İsveçli Sosyal Demokratlar vekili Nikos Papadopoulos’un 2009/10:U201 sayılı yasa teklifi:

“Pontus Rumlara ve diğer Hıristiyan azınlıklara “Küçük Asya’da” (Anadolu) yapılan soykırımı kabul etmesi.

Ayrıca İsveç’in, bu teklifin AB ve BM nezdinde uluslararası olarak tanınması için girişimlerde bulunması talebi. ”

 

4- Hıristiyan Demokratlar Partili Lennart Sacrédeus ve Mikael Oscarsson’un 2009/10:U238 sayılı yasa teklifi:

“İsveç meclisinin “Seyfo”yu yani Ermeni, Süryani ve Asurî soykırımını kabul etmesi.”

 

5- Hıristiyan Demokratlar Parti’den Annelie Enochson’un 2009/10:U331 sayılı yasa teklifi:

Türkiye’de 1914–1922 tarihleri arasında Ermenilere, Süryanilere, Asurîlere ve Keldanilere soykırım yapıldığının İsveç Parlamentosu’nca kabulü teklifi.”

 

Görüldüğü gibi,

İsveç’teki soykırım iddiaları Amerika’dakinden çok da çeşitli ve vahim!

Türk Dışişleri bu konuda gerekli adımları, geç olmadan atar umarım…! 

rkerpeten@gmail.com

RAMAZAN KERPETEN

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum