Seçkin İSLAMOĞLU

Seçkin İSLAMOĞLU

Sözdehukuk ve Sözdehukukçular + İçkinin Zararları

SÖZÜN ÖZÜ (KISA KISA) - 23

 

Sözdehukuk ve Sözdehukukçular

 

Nasıl “sözdebilim” (pseudoscience) diye bir kavram varsa (mesela evrim biyomitolojisi), Türkiye’de de sözdehukuk (pseudojustice) var! Yüksek yargı kurumları hem hukuku siyasallaştırıyor hem de “Bağımsız yargıya müdahale var, eleştirilerek yıpratılıyoruz!” diye şikayet ediyor.

Hayır, Türkiye'de laiklik olmadığı gibi tarafsız veya bağımsız bir yargı da yoktur; yargı kemalist ideoloji ile bağımlıdır, en basit ispatı da mahkemelerdeki Mustafa Kemal büstleridir.

Halbuki adalet dağıtması gereken hakim vicdanına da danışıp tarafsız hüküm vermelidir, zulme sebep olmamalıdır; olacaksa o işi yapmamalıdır, meslek ahlakına aykırı davranmamalıdır.

Hiç kimse unutmasın, insana adalet duygusunu veren yüce Allah da adalet sahibidir (el-Adl) ve cehennem bu tür zalimleri beklemektedir. Bir hadiste dendiği gibi; utanmıyorsan istediğini yap! Yanmak istiyorsan hukuksuzluğa devam et!..

 

İçki Zararlıdır, Sarhoşluk da

 

İçki (alkol) trafikte neden yasaksa, İslam’da da hayatta onun için yasaktır. İçkinin insanın hayatında ve toplumda meydana getirdiği zararlar ve facialar, trafik kazalarından az değildir. (Zaten trafik kazalarının çoğu da alkoldendir/içkidendir.)

Medyada her gün içkinin sebep olduğu cinayetler, aile kavgaları, trafik kazaları, tecavüz vakaları, şiddet olayları, alkol bağımlılığı (alkolizm), ekonomik israf gibi konularda birçok haber çıkabilmektedir.

İçkinin sağlık açısından zararlı oluşu da tek başına yeter bir sebeptir zaten. İçki sağlık ve akıl açısından zararlıdır, aklı örtücüdür. (Ülkemizde akıl hastalıklarının %60’ı içki kaynaklıdır.)

İçki gibi sarhoşluk veren diğer şeyler de (mesela uyuşturucu da) İslam’da haramdır; müslümanların bu tür şeytan işi ve zararlı pisliklerden uzak durması gerekir, dinen de aklen de tıbben de…

“İçki tüm kötülüklerin anasıdır”; çünkü sarhoş olan her kötülüğü yapabilir...

Bakınız: www.alkolunzararlari.com

 

* * *

 

Kuran Meali

 

« Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.

Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz? » (Mâide, 5/90-91)

 

Hâdis-i Şerif

 

“Resûlullah (s.a.v.), içkiyle ilgili olarak on kişiye lanet etti: Sıkana ve sıktırana, içene ve sâkilik yapana, taşıyana ve taşıtana, satana ve satın alana, bağışlayana, bunun parasını yiyene.”

 

(Buhârî, Müslim, Muvattâ, Ebû Dâvud, Tirmizî, Nesâî, İbnu Mâce)

 

Seçkin'ce

 

“Ne yaptığına değil, kimin için veya kime karşı yaptığına bak!..”

 

www.dunyaislamgunu.org - www.worldislamday.org - www.seckinislamicebooks.com

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.