Uçurtma Avcısı

        Uçurtma avcısı;

        Uzun süredir bir film izleme isteğim vardı. Eşimle beraber Cumartesi akşamı oturduk dvd ye film koyduk, ışıkları  kıstık bir sinema ortamı derken izlemeye başladık. Uçurtma Avcısı,  orjinal adı ” The Kite Runner ” olan aynı adlı romandan esinlenerek çekilmiş ve konuyu harika anlatan bir sinema filmi.

        Afganistan’da geçen 1970 li yıllarda başlayan,  30 yıllık bir yaşam hikayesi bir ülkenin acı, dram üzüntülerle dolu gerçek yaşam kesitleri.  Biçare Afgan halkının yaşam savaşı.

İnsan neyle yaşar demiştim bir önceki yazımda. Bu filmden sonra yine sordum kendime insan neyle yaşar,  bu kadar karmaşık dünyada. Ne için, hangi ideoloji hangi inanmışlık için. Çok güzel anlatmış uçurtma avcısı mutlaka izlemenizi tavsiye ederim.

        Özgürlük, sömürgecilik,  globalleşme gibi kavramları zengin yoksul ikilemlerini iyi irdelemiş bir film Uçurtma Avcısı. İzleyiciye göre farklı yorumlar çıksa da benim anladığım ve anlayacağım tek şey var oda  her ne olursa olsun bu dünyayı yönetenlere değil olan biten o ülkenin çocuklarına, kadınlarına oluyor. Biz erkekler ne zaman zalimleşsek anaların hep gözyaşı akıyor ülke topraklarına

Gelelim Afganistan’a;

Ticaretin merkez noktalarından birinde olan Afganistan, bu stratejik konumu nedeniyle tarih boyunca İranlılar, Yunanlar, Araplar, Moğollar, İngilizler ve Sovyetler gibi çeşitli ulusların istilasına uğramıştır.En son 2001 de ABD tarafından işgal edilmiştir.1979 yılında Rusların işgalinden sonra halk, büyük acılar yaşamıştır. Rusların 1989 yılında ülkeyi terk etmelerinden sonra iktidarı ele geçiren Taliban yönetimi katı bir şeriat anlayışı ile bunca acılar çeken halkı daha da yalnız bırakmış ve Afganistan dünyanın en fakir ülkelerinden biri haline gelmiştir.

Okuma yazma oranı yüzde 10 ları bulan ülkede cahilliğin ne safhada olduğuna varın siz karar verin.

           ABD 11 eylül saldırısından sonra bahaneyle Afganistan’ı işgal etmiş halk bir kez daha işgal altında kalmış bu kezde bir yanda Amerika diğer yanda Taliban zulmü altında kalmıştır. Ve hala Afgan halkı dayanılmaz acılar ve üzüntüler yaşamaktadır.

Bir zamanlar halkın huzur içinde yaşadığı  o topraklarda artık uçurtma ucurmanın bile yasak olduğu gerçeği  çok üzüntü vericidir. Gökyüzünde özgürce uçurtmaların uçabildiği dünyanın en güzel narlarının tekrar yetiştiği ve halkın huzur içinde yaşadığı bir Afganistan dileklerimle..

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum