Kurtuluş AYBİRDİ

Kurtuluş AYBİRDİ

Uyuşturucu Madde Kullanmanın Cezası:

Değerli Dostlar, Uyuşturucu Madde suçlarında, halk arasında genelde şöyle bir ayrım yapıldığına tanık oluyorum, "Abi ben uyuşturucu madde ticareti yapmıyorum ki, ben bağımlıyım, ben uyuşturucu kullanıcısıyım, ben satmadım satana da aracılık etmedim", şeklinde ifadelere sıkça şahit oluyorum. Ancak bu dizi suçu işlemekten alıkoymuyor, Evet muhakkak ki Uyuşturucu Madde imal ve Ticareti çok çok daha ağır bir suçtur ve elbette ki cezası çok daha ağırdır,  ancak bu demek değildir ki uyuşturucu madde kullanımı suç teşkil etmez, veya bağımlı olup kullanmanın cezai bir müeyyidesi yoktur, demek değildir. 

 

Şöyle özet bir açıklama ve bilgi vermek istiyorum; 

Kullanmak için uyuşturucu satın almak ya da bulundurmak yasa kapsamında suç olarak kabul ediliyor. Suçun maddi unsuru bulundurmak ve kabul etmek olarak görülürken işlenişi bakımından maddeyi üzerinde, evinde ya da arabasında bulunduran kişiler üzerinde suç ve ceza tesiri var. Manevi unsuru ise kişisel kullanım kastı. Eğer maddenin satma ve kullandırma amacı var ise TCK 188’de düzenlenen “Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti” suçundan söz edilir.

Suçun cezası ise “1 yıldan 2 yıla kadar” olarak belirlenmiştir. Ancak söz konusu suçun cezası 18.06.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6545 Sayılı Kanun’la birlikte “2 yıldan 5 yıla kadar” şeklinde değiştirilmiştir. Yani artık cezanın alt sınırı 2 yıl iken üst sınırı da 5 yıl olarak kabul edilmiştir. 

Bu suçtan dolayı soruşturma başlatılması durumunda Cumhuriyet savcısı, kamu davasının 5 yıl ertelenmesine karar verir ve erteleme süresi içinde kişinin yasakları ihlal ettiği takdirde ortaya çıkabilecek hukuki sonuçlar konusunda uyarır. Ayrıca şüpheli hakkında en az 1 yıl süreyle denetimli serbestlik tedbiri uygulanır. Hakkında denetimli serbestlik tedbiri verilen şüpheli, gerek görülmesi hâlinde denetimli serbestlik süresi içinde tedaviye de tabi tutulabilir.

Süreç sonuna kadar kişi yükümlülüklere veya uygulanan tedavinin gereklerine uygun davranırsa ve uyuşturucu madde satın alma ve bulundurma ile kullanma eylemlerinde bulunmazsa kamu davası açılmayacak ve şüpheli hakkında ya da uyuşturucu madde kullanması hâlinde kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilecektir.

Eğer yükümlülüklerini yerine getirmezse cumhuriyet savcısı tarafından hakkında kamu davası açılacaktır. Kamu davası açıldıktan sonra sanık tekrar uyuşturucu veya uyuşturucu bir maddeyi satın alma veya kabul etme ya da bulundurma suçu işlerse bu sefer kamu davasının ertelenmesi prosedürü uygulanmayacaktır.

Bu durumda artık uyuşturucu madde kullanımının cezai müeyyidesi daha da ağırlaştırılmıştır.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.