Prof. Orhan ÇEKER

Prof. Orhan ÇEKER

Ya Allah Demek Caiz midir?

Din K.ve Ahlak Bilgisi öğretmenimizin sorusundan başlayalım. Ehl-i Kitabın Cennete giremeyeceği hükmü, Peygamber'i görüp kendisine tebliğ ulaşanlar içindir, kendilerine İslam daveti ulaşmayanlar ne olacak, diyor kıymetli kardeşimiz.CEVAP Kıymetli kardeşim o hüküm Peygamber'i görenler için değildir.Peygamber sas'i görmek şüphesiz en büyük meziyetlerdendir ancak cennete girmek için bu şart değildir.Kendisine davet ulaşmayanların durumu için akaid ve kelam kitablarımız bilgiler veriyor zaten.Bu hususta ulemamızın farklı değerlendirmeleri olmuştur. Mesela bir tanesi şöyle: Ahirette, dünya şartlarında bir ortam oluşturulacak ve kendilerine yeniden tebliğ edilecek. Bu tebliğe karşı cevaplarına göre kendileri hakkında muamele yapılacaktır. AMA iyi dikkat edin gündemde bu konu YOK. Gündemdeki konu, kendilerine tebliğ ve davet ulaştığı halde Peygamberimiz sas'e tabi olmayan ehl-i kitabın durumudur. Konuyu saptırmadan cevaplandıracak olursak cevabımız geçen sayıdaki cevabın AYNISI olacaktır.Olayları önyargısız biçimde KİTAB ve SÜNNET çerçevesinde değerlendirmek zorundayız. DUA ve SELAM ile.

Kıymetli Okuyucum, YA ALLAH demek caiz mi, caiz değil mi yolunda bir soru sormuşsunuz. CEVAP

Bu soru ile ben de zaman zaman karşılaşıyorum. Önce bu soru niçin soruluyor, arkaplanına biraz değineceğim. Bu soruyu radikal denilen kesim sormaktadır. Bu kesimin en bariz özelliği tasavvufa ve sofiyyeye karşı olmalarıdır. Sofiyye kesimi ALLAH, ALLAH diye zikrettikleri için, onlara kızgınlıklarından dolayı bu çeşit zikre de karşı çıkarlar.Toplum olarak bizim bir özelliğimiz var : İFRAT  ve TEFRİT. Yani metrenin ya 0 noktasında veya 100 noktasında duruyoruz. Bu işin bir de 50 noktası olduğunu bilmeyiz ve bizim metrede 50 noktası bulunmaz.Yani tam tamına VASAT ve MUTEDİL ÜMMET vasfına zıd bir durum.Kardeşlerim biraz insaflı bir gözle bakarsanız YA ALLAH veya sadece ALLAH şeklinde zikretmenin hiçbir sakıncası olmadığını göreceksiniz. Niçin caiz olmasın ki. Kur'an-ı Kerim ve hadis-i şerifler ALLAHı zikretme emir ve tavsiyesiyle dolu iken böyle bir soru kale alınabilir mi. Yok efendim Kitab ve Sünnette ALLAH şeklinde bir zikir yokmuş.Lafı uzatmadan bir hadis nakledeyim de o iddia sahipleri artık sesini kessin. "Yeryüzünde ALLAH, ALLAH diyen kalmadıkça Kıyamet kopmayacaktır" veya " ALLAH, ALLAH diyen hiç bir kimsenin üzerine Kıyamet kopmayacaktır". Müslim, Sahih, İman : 234; Fiten (fitneler) 35. Hadis-i şerif ALLAH ALLAH şeklindeki zikrin caiz olduğunu ortaya koyduğu gibi bu zikrin büyük belaları defedeceğini de zımnen ifade etmektedir. Bu rivayet sanıyorum yeterli olmuştur.

Benden bütün rivayetleri istemeyin çünkü Habername gibi 50 tanesi yetmeyecektir. En iyisi bu iddiadan vazgeçin de ALLAH zikrinin sağladığı feyz, nur ve nimetleri kaçırmayın. Benden dost bir müslüman tavsiyesi. ALLAHa emanet olun.

DUA ve SELAM ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.