Aslan DEĞİRMENCİ

Aslan DEĞİRMENCİ

Zindanlardan çığlıklar yükseliyor

Shalit’i gündemlerinden düşürmeyenlerin görmezden geldikleri raporlar

İşgalci siyonist devlet Filistinli tutsaklara yönelik baskı ve işkenceyi artırmak amacıyla yeni teknikler geliştiriyor. Filistinlilerin en azından yüzde onluk bir kısmının özgürlüğüne kavuşturulması amacıyla esir tutulan işgalci asker Gilad Shalit'i hiç gündemlerinden düşürmeyenler, Filistinli tutsakların maruz kaldığı insanlık dışı muameleleri görmezden geliyor. Örneğin Yahudi lobisinin baskısına boyun eğenler hatta onlarla birlikte hareket edenler Nadi el–Esir Derneği’nin raporunu bugüne kadar gündeme getirmediler. Oysa rapor zindanlarda tutulan 443 çocuğun içler acısı durumunu gözler önüne seriyordu.

İsrail askerlerine taş attıkları için tutuklanan çocuklar ile görüşme imkânı bulan dernek yöneticilerinin hazırladığı rapora göre, çocuklar ağır işkencelere tabi tutuluyor, sorgu esnasında elektrik akımı veriliyor ve darp ediliyordu.  Bir başka raporda İşkenceye Karşı Halk Komitesi tarafından deklare edilmişti. Birkaç duyarlı medya dışında buna da aynı gözler kör kalmıştı. Komite tarafından yayınlanan rapora göre, İsrail İç İstihbarat Servisi Şabak’a mensup kişilerin zindanlardaki Filistinli esirlere karşı insanlık dışı muamelede bulundukları, elektrik akımı verdikleri ve hem fiziki hem de psikolojik baskı uyguladıkları ifade ediliyordu.

Daha acı bir rapor ise tıbbi ihmal neticesinde mahkûmların hayatlarını kaybettiğini deşifre ediyordu. Filistin İstatistik Merkezi’nin yayınladığı rapordu bu insanlık dışı zulmü ortaya çıkaran… Rapora göre 17 zindanda 8 bine yakın esir bulunuyor. Bölgelere göre 6280 esir Batı Şeria’dan, 212’si Doğu Kudüs’ten, 726 esir Gazze’den ve 183 esir de 1948’de işgal edilmiş Filistin topraklarından. Raporda ayrıca 1967 yılından şu ana kadar 201 esirin işkence veya tıbbi ihmal neticesinde hayatını kaybettiği belirtiliyor. 2000 tarihinden bu yana hayatlarını kaybedenlerin sayısı ise 76. Ayrıca zindanlarda 1500’den fazla hasta esir bulunuyor. Ancak bu kadar detaylı ayrıntıya rağmen malum medya bunu da görmezden geldi.

Merkezi Cenevre'de bulunan Uluslararası Çocukları Koruma (DCI) kurumunun yaptığı araştırma ise kısmen AB ülkelerinde yankı uyandırdı. Yahudi lobisi hafiften delinir gibi olurken Türkiye’de ise yine sadece birkaç medya araştırmaya ilgi gösterdi. Araştırmaya göre, Filistinli çocuklara zindanlarda kötü muamele uygulanıyor. Çocukların itirafta bulunmasını sağlamak için cinsel tacize uğradığını ya da cinsel tacizle tehdit edildiğinin belirtildiği araştırmada, İsrail ordusuna şikâyetleri ilettikleri ancak dikkate alınmadıkları vurgulanıyor.

Tutsaklara yardım için Yüksek Ulusal Komite, tarafından geçtiğimiz hafta yayınlanan rapora göre de işgal güçleri yaz sıcağının en şiddetli şekilde etkisini gösterdiği bu günlerde sıcağı aynı zamanda bir işkence aracı olarak kullanmak amacıyla zindanların hücrelerindeki mahkûmların kendi paralarıyla aldıkları klimaları kaldırdığını bildiriyordu. Durum diğer raporlardan farklı değildi. İnsan hakları aktivistlerinin isyanını, zindanlardan yükselen çığlıkları duyan yine yoktu.

Şeker bile yiyemeden, oyuncaklarla oynayamadan İsrail zindanlarında işkenceyle tanışan çocukların çığlığını duymayanlar güneş tutulduğu gün ne yapacaklar? Kendi çocuğunu kucaklarken, dünyanın süsü ve neşesine kananlar; ateş altında yaşamaya mahkûm olan küçücük bedenler sizden hesap sormayacak mı? Top ateşleri arasında doğan Filistinli çocuk hakkını helal etmezken, ninnilerle büyüttüğün çocuğunu düşün… Saklambaç oynadığın yavrunla, kırlarda kelebek kovalarken, küçücük yaşta gözlerinin önünde babasının katledilişine tanıklık eden yavruyu da düşün… Yaşamak için kardeşinin beşiğini kendisine siper yapan yavru, senden hesap sormadan harekete geç. Yoksa yarın çok geç olabilir. O çocukların dudaklarından dökülen özgürlük dualarına ve türkülerine ortak olma zamanı geldi de geçiyor bile.  Zaman sadece Filistinli çocuğun değil senin de aleyhine işliyor.

       

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum