Beraat kandilimiz mübarek olsun

Bugün rabbimize yalvarışımızın, tevbe istiğfarlarımızın, dileklerimizin kabul edileceği yolumuzun açılmasına vesile olacak mutlu gecelerden bir tanesidir.

Şâbanın on beşinci gecesinde Müslümanların Allah’ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı bu geceye Berat gecesi denmiştir. Berat gecesi için Arapça eserlerde “şabanın ortasındaki gece”, “mübarek gece”, “rahmet gecesi” ve “sak gecesi” manalarına gelen terkipler kullanılmaktadır.

Hazreti Muhammed'in, Berat Kandili'ne ilişkin şöyle buyurduğu ifade ediliyor: "Şaban ayının 15'inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim' buyurur."
Kapıların açıldığı helal rızıklar, kanaatlerin kullara yükleneceği, rızık ve kanaatların enerjilerini allah yolunda harcamamız gerekeceği gecelerden biridir. Rabbimle muhabbetle geçirilecek aydınlık mutlu gecelerden biridir. Cennet cehennem yoluna düşmeden dünyayı fidye olarak ölçü düşünmeden verebilmenin kanaatinin uyanacağı gecelerden biridir. Af gecesini ziyadesiyle kutlayacagımız gecelerdendir. Rabbimden çıkış yolunu açması için yapılacak dualarla dolacak gecelerdendir. Gözyaşlarımızla tüm samimiyetle rabbim halim malum gereğini lütfet diyeceğimiz mutlu gecelerdendir.

Berat Kandili, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna "inzâl" denir. Kadir Gecesi'nde ise Peygamber'e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da "tenzîl" denir.

Kendimiz ve ailemiz için tevbelerini isteyeceğimiz mutlu gecelerdendir. Tüm haram, günah, borçlardan kurtulmak için ve kalbimizi yumuşatması bizi kötülüklerden kurtulmak için edeceğimiz duaların yerini bulacağı mutlu gecelerdendir. Hz Musa nın duasıyla, Hz Yunus un duası ile ve Hz Adem Hz Havva nın dualarıyla yalvarışların duyulacağı gecelerdendir. Hz İbrahim’in, Hz Yusuf un ve peygamber efendimiz Hz Muhammet in dualarıyla selavatlarıyla edeceğimiz dileklerin yerine gelmesi için allahtan istenebilecek gecelerdendir.
Yaşam içinde herşeyin hayırlısının dileneceği mutlu gecelerdendir.

Bu gecede Allâh'ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye “Berat Gecesi” denilmiştir. Berat gecesi hicri aylardan şaban ayının onbeşinci gecesidir. Berat Gecesi İslam alemi için en hayırlı gecelerden biridir. Zira bu gece amel defteri yazılır. Peygamberimiz Hazreti Muhammed Berat Gecesinin önemini şöyle anlatmıştır;
-Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir.
-Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır.
-Bu gece herkesin rızkı tertip olunur.
-Bu gece herkesin amelleri Allahü Teâlâ’ya arz olunur.
Peygamberimiz, ‘Allah Teâlâ Şabanın 15.gecesinde (bu gecede) dünya semasına iner, Ben-i Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanları bağışlar.’ buyurmuştur.

Beraat kandilimizde tuttuğumuz oruçlarımız kabul olsun. Ettiğimiz dualar, yaptığımız tövbeler kabul olsun inşallah .
Kuluz aciziz şaşar beşeriz rabbim şaşırtanlardan değil salih saliha kullarından eylesin bizleri …

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.