Dışarıdan bavulla para gelmez

Dışarıdan bavulla para sadece Gürcistan, Ermenistan, İran, Irak veya Suriye sınırından geçerek gelir. Batı dünyasından bavulla para gelmez. Kara para da ancak bu sınırlardan ülkeye sokulabilir.
ABD'den, AB ülkelerinden bırakınız bavulla para getirmeyi, cebe doldurarak (belli rakamı aşan miktarda) para getirmek de mümkün değildir.
Batı ülkelerindeki para ancak bir banka hesabından, banka aracılığıyla, Türkiye'deki bir banka hesabına havale edilebilir. 

'Nereden buldun' süzgeci
Batı ülkelerinde, “Nereden buldun?” süzgecinden geçmemiş parayı herhangi bir bankanın hesabına yatırarak, “Hadi bunu Türkiye'ye havale edin” demek de imkânsızdır.
Batı ülkelerinde bankaların “Nereden buldun?” süzgecinden geçmemiş paralar için belli bir “kabul sınırı” vardır. Örneğin, ABD'de bir banka 10 bin doların üzerindeki nakit parayı hesaba kaydetmez. Bırakınız vergi dairesini, banka yetkilisi “Bu parayı nereden buldun?” diyerek sorar.
Şimdilerde İngiltere ve Avrupa'nın diğer ülkelerinde bankalar 4-5 bin dolarlık havaleleri bile zorlukla kabul ediyorlar. Kara para aklama soruşturmasından çekiniyorlar.

Birikimler farklı
Bizim Türklerin yurtdışında paraları bol. Bana göre 100 milyar dolar rakamı çok küçük. Türkiye'de bankalardaki döviz mevduatı bu rakam dolayında. Dışarıda daha çok döviz birikimi vardır.
Dışarıda Türklerin döviz birikimleri farklı farklıdır:
Yurtdışında çalışan Türklerin bankalarda döviz birikimi vardır.
Türk şirketlerinin yurtdışında bıraktıkları dövizler vardır.
Üst gelir grubundaki Türklerin, bankalar aracılığıyla yurtdışına çıkardıkları ve yurtdışındaki bankalarda değerlendirdikleri/sakladıkları dövizler vardır.
Türkiye'ye gelirse, dış ülkelerde banka hesaplarında bulunan bu üç farklı birikim, gene bankalar aracılığıyla gelir.
Bugüne kadar Türkiye'de “Nereden buldun?” uygulaması olmadığı için, yurtdışındaki bankalardan bir bankaya gelen paralarla ilgili sorun çıkmamıştır. 

Ümit fakirin ekmeği
Hükümetin dışarıdaki döviz birikimlerinin ülkeye getirilmesi konusundaki çabalarını alkışlamak gerekir. Döviz sorununun gündeme geldiği her dönemde bu tür çabalar gösterilmiştir.
“Ümit fakirin ekmeğidir“ derler. İşte o biçim. İnşallah bolca döviz gelir. Ama görüldüğü kadarıyla gelirse, Türk şirketlerinin yurtdışında bıraktıkları dövizlerden başkası gelmeyecek. Şirketler döviz yükümlülüklerini (açıklarını) kapatmak için (varsa) yurtdışındaki banka hesaplarında tuttukları dövizleri getirebilirler.
(Bilgi için: Batı ülkelerinden bavulla para gelebilmesi için (1) Bu paranın “kara para olduğu için” bugüne kadar bir banka hesabına yatırılamamış, bavulda saklanmış olması gerekir. (2) Özel bir uçak kiralanarak, özel bir havaalanından bavulun gizlice uçağa yüklenmesi ve Türkiye'ye getirilmesi gerekir.)

Önceki ve Sonraki Yazılar