KURBAN AYDINIZ MENEN KUTTUKTAYMIZ (1) *

 

 

Kurban Bayramı öncesi bazılarımız bayramımızı kendi topraklarımızda, bazılarımız ise ülke dışındaki coğrafyalarda geçirmek için hazırlık yaptık. Ülke dışı organizasyonların geçmişe nazaran daha da artmasının sebebi, son yıllarda Anadolu insanının dünyaya açılıp, gitmiş oldukları yerlerdeki müslüman kardeşleriyle buluşup, bu kutlu zamanı onlarla da paylaşma kültürünü  oluşturup, yaygınlaştırmasına bağlayabiliriz. Bu şekliyle 'artık bayramlarımız gerçek anlamıyla yaşanmaya başlandı' diyebiliriz.

Bu yıl yurt dışı  kurban programlarından  birisine katılma bendenize de nasip oldu. Bir grup dostla birlikte, son zamanlarda yaşadığı siyasi ve idari hadiselerle oldukça yorulan ve yıpranan Kırgızistan'da olduk. Geçmişte yine bir  eğitimci olarak beş yıl vazife yaptığım atayurtun bu tarihi ve tabiat harikası toprağına sekiz yıl sonra tekrar ayak basmanın yaşattığı  heyecan ise, kelimelerle anlatılamayacak kadar derindi. Ayrıca bu bayram bana bu yıl   eğitim tercihini bu ülke için kullanan kızımla bir kaç gün  birlikte olma fırsatı da verdi.

BAYRAM NAMAZINI  ŞEHİR MEYDANINDA KILIYORUZ

Bayram arefesinde başlayan yolculuğumuz bayram sabahı namaza saatler kala Bişkek'te son buldu. Sadece bir saat istirahat imkanı bulduktan sonra bayram namazımızı özellikle istediğimiz  Respublika /Cumhuriyet Meydanı'nda kılmak üzere yola koyulduk. İlk defa on binlerce müminin buluşmasıyla gerçekleşen bir bayram namazı sonrası sahip olduğum heyecan ve şevki daha  önceleri hiç hissetmemiştim. Beş yıl kaldığım bu topraklarda daha önce böyle kalabalık bir bayram namazı nasip olmamıştı.Tüm müminlerin ve insanlığın huzuru için özellikle Kırgızistan'da yaşayan kardeşlerimizin birlik ve beraberliği, kardeşliğinin konu edildiği hutbe ve sonrasında tekbirlerle bir çağlayan halinde gönüllerden boşalan, dillerden düşen dualarla tamamlanan  namaz  sonrası tebrikleşme ve kucaklaşma, yıl içerisinde yıpranmaya yüz tutan veya unutulan duyguların tekrar hatırlanmasına vesile olduğunu fark etmemek zor değildi. Kırgızı, Özbeği ve diğer milletlerden müminlerin ortaya koyduğu  bu tablo adeta ülkenin yaşadığı problemlerin çözümünde neyin öncelikli olduğunun göstergesi gibiydi. Meydandaki kalabalığın 50 ile 60 bin kişi arası olduğu söylendi bizlere.

BAYRAMLAŞMA  KIRGIZ-TÜRK LİSESİ'NDE

Bayram namazı sonrasi bayramlaşma ve kahvaltı için liseye giderken güzel bir sürpriz beni bekliyordu. Meydanda Kırgızistan'ın güneyinde bulunan ve vazife yaptığım Kadamcay ve Celalabad Liseleri'nden mezun öğrenci arkadaşlarla karşılaştım. Yılların verdiği özlemle kucaklaştıktan sonra bayram sonrası Bişkek'te buluşmak üzere vedalaştık. Ben Talas dönüşü ancak bu tarihte Bişkek'te olacaktım.

Onlar, şimdilerde evlenmişler, iş sahibi olmuşlar. Ülkeleri için hizmet etmeye devam ediyorlar.

Bişkek şehrinde yaşayan esnaf, öğretmenler, öğrenci arkadaşlar ve onların tanıdık Türk ve Kırgız dostları bayramlaşmayı Cengiz Aytmatov Kırgız-Türk Lisesi'nde gerçekleştiriyorlar. Küçükbaş kurbanlar burada kesilip dağıtılıyor. Kahvaltı sonrası bizdeki gibi kavurma pilav ikram ediliyor gelenlere. Bu ikram daha önce hazırlığı yapılmış küçük bir program esnasında yapılıyor. Program, Kırgız-Türk Liseleri genel müdürü, Türkiye'den gelen grupların temsilcileri ve Kırgız misafirlerin kısa bayram tebrik ve mesajları ile sona erdi. Uzun yıllar görüşemediğim ve hala oralarda hizmetlerine devam eden dostlarla böyle kutlu bir günde görüşmek apayrı bir duyguydu benim için. Geçmişte yaşadığımız güzel ve çile dolu günleri tekrar hatırladık 'elemi gitti, lezzeti kaldı' deyip 'hey gidi günler' mırıldanışları içerisinde...

KURBAN ETİ DAĞITIMINA BİZ DE KATILIYORUZ

Bişkek'te Sebat Eğitim Kurumu'nda eğitimci olarak vazife yapan dostlar ve yıllarca ekonomi alanında faaliyetler gösteren işadamlarının gayretleriyle organize edilen kurban kampanyaları oldukça bereketli geçmiş. Ek olarak Anadolu'dan da verilen destekler daha da bereketli hale getirmiş.

Bayramın ilk günü öğleden sonra daha önce belirlenen adreslere yapılacak dağıtıma bizler de katıldık. Lise'ye yakın mahallelerdeki dağıtım bir saatimizi aldı. Dağıtım yaptığımız mahalle Rusların yaşadığı bir mahalleydi. Bizim nasibimize onlar düşmüştü. Bir kaç paket et son turda sadece bir kaç Kırgız aileye nasip oldu. Bizler dağıtım organizasyonunun sadece bir gurubuyduk. Diğer guruplar  et verilmeyen ev bırakmamışlardı.

Kurban eti dağıtımı öğrencilerin eliyle de yapılıyor. İlk günü evlerine gidemeyen veya evleri Bişkek'te bulunanlar başlarında öğretmenleri ve belletmenleriyle birlikte adres adres gezerek  ayırt etmeksizin herkese et dağıtıyorlar. Gittikleri yerler arasında sosyal hizmetler kurumları ve huzur evleri de var...  

Kırgızistan'da Sebat Eğitim Kurumları'na bağlı 14 lise ve bir de üniversite var. Üniversiteyle birlikte toplam 6-7 bin öğrenci bulunan  bu eğitim kurumları Kırgızistan'ın geleceğini kurma adına çok önemli bir misyonu gerçekleştirmektedir. Kırgız Milli Eğitim yetkilileri de bunun bilincinde.

Günün  vermiş olduğu  tatlı bir yorgunluk haliyle sadece bir kaç saat dinlenmeye çekildiğimizde zaman akşamın yaklaştığını gösteriyordu.

 Akşam ise Uygur bir ailenin misafiri olacaktık...

* Kırgız Dili'nde " Kurban Bayramınızı Kutlarız " manasınadır.

                                               Devam edecek...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.