Namık Kemal Zeybek

Eski Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek son zamanlarda herkesi şaşırtan açıklamalarda bulunmaya başladı.

Bu açıklamalarına bir yenisini ekleyerek laikliğe aykırı olduğundan Ak Parti’nin kapatılması için Yargıtaya verilmek üzere dosya hazırladıklarını belirtti.

NKZ’in konuyla ilgili detaylı açıklamalarını internetten bulabilirsiniz.

Birçok dost eskiden Türkiye sevdalısı, Tasavvuf erbabı, bilgin bir kişiliği olan NKZ’in nasıl birden böyle savrulduğunu düşünürken, bana hiç sürpriz gelmedi. Sebebi bundan tam 33 sene önce yaşadığım bir hatıradır.

Selçuk Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı 2. sınıfta iken bölüm başkanı hocam Doç. Dr. Recep Dikici odasına çağırarak dediki “Kemal, geçen hafta Nevşehir’de bir kongreye katılmıştım acilen döndüğüm için bütün evraklarım orada kaldı. Bu işi ancak sen halledebilirsin. Yol paranı, yemek paranı vereceğim gidip emanetlerimi getirir misin?”

Hem yeni bir şehir göreceğim, hem de masrafsız seyahat edeceğim “hayhay hocam” dedim.

Cuma günü zaten dersimiz yoktu Konya’dan Nevşehir’e gittim ve tarihi Kurşunlu Camisinde cuma namazını eda ettim. Ancak anormal bir kalabalık vardı.

Namaz çıkışında ilk gördüğüm kişiye “hacı emmi Cumalar her zaman bu kadar kalabalık mı olur?” dedim. Hacı emmi “yok evladım Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek burada şimdi birazdan konuşma yapacak o yüzden bugün bu kadar kalabalık” dedi.

Şansa bak dedim ve o dönemde ANAP’ın en gözde bakanlarından olan NKZ’i birden karşımda buldum.

O gür ve etkili sesiyle yaklaşık yarım saat konuştu ve inanın konuşmasının 25 dakikası DYP Genel Başkanı Demirel aleyhine idi. 1980 öncesinde Demirel dönemindeki gazete kupürlerini fotokopi etmiş ve kürsüden aşağıya attı. 3-4 tanesini yakaladım ve hatıra olarakta saklarım.

Demirel’in o kadar aleyhinde konuştuki “Hırsından bir gün korkarım kürsüde ölecek” dedi.

Aradan üç ay geçti dönemin ANAP Genel Başkanı merhum Mesut Yılmaz sürpriz bir şekilde NKZ i 1991 genel seçimlerinde aday göstermedi. Çılgına dönen NKZ, DYP’den aday olmak istedi. Ancak hafızam beni yanıltmıyorsa o dönem belli bir süre önce istifa etmeden başka bir partiden aday olunamıyordu.

NKZ o yüzden DYP’den de aday olamadı. Olamadı ancak yine o anormal derecede eleştirdiği Demirel döneminde bir yıl sonra önce Başbakanlık başdanışmanlığı, akabinde de yine Demirel döneminde Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı yaptı.

Bazı dostlar diyebilirki ne var bunda şimdi de dün ağır eleştirdikleri partiye bir hafta sonra katılan nice siyasetçi görüyoruz.

Eyvallah ancak 30 yıl önce NKZ gibi ağır eleştiri yapıpta eleştiri yaptığınız liderin partisine bir ki ay sonra kimse katılmaz ve ayıplanırdı.

Türk siyasi tarihine baktığımızda meclis içinde parti değiştirme rekoru bildiğim kadarıyla FIRILDAK KUBİLAY olarak şöhret bulan Afyon Milletvekili Kubilay Uygun’a aittir.(meclisteyken bir ayda üç parti ‘DSP, MHP, DYP’ değiştirmişti)

Meclis dışındaki rekor ise muhtemelen NKZ’e aittir.

İşte NKZ’in siyasi yürüyüşü

1944 (79-80 yaşında)
Bayburt, Türkiye

Girip çıktığı partiler

Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi
(1965-1969)
Milliyetçi Hareket Partisi
(1969-1980)
Anavatan Partisi (1987-1991)
Doğru Yol Partisi (1995-1999)
Milliyetçi Hareket Partisi (1999-2002)
Büyük Birlik Partisi (2007)
Demokrat Parti (2011-2012)
ATA Parti (2023)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum