Sevda TÜRKÜSEV

Sevda TÜRKÜSEV

Sanatçı Olduysan İnsan mı Oldun Sanki…

 

Sümeyye Erdoğan’ın bir arkadaşıyla gittiği tiyatro oyununda, oyunculardan birisinin oyun sırasında Sümeyye Erdoğan ve arkadaşına karşı uygunsuz tavırlarını hangi ahlaki değerlere veya hangi toplumsal kurallara ya da hangi dinin içine alabiliriz. Sanatçı sanatını yaparken şahsi düşüncelerini bu kadar aleni bir şekilde sergileme hakkında sahip olmaz.

 

Hangimiz çalıştığımız yaşadığımız insanlarla tamamen aynı fikirdeyiz? Hangimizin çevresinde hep istediği gibi insanlar var? Fakat her şeyden önemlisi, neden bazı insanlar hep bencilce tek tip insan isterler? Hep kendileri gibi insanların olması gerektiğini sanırlar…

 

Neden?

 

Bunun temelinde ancak psikolojik bir neden yatar çünkü sağlıklı bir beyin karşısında ki insanın hayat modeline saygı duymayı bilir. Ayrıca bu sanatçı geçinen tiplerin başörtüsü takan kadınları toplumda “ötekileştirme” çabalarına ancak ve ancak “ rezillik” deriz.

 

Sen sanatçısın kardeşim! Senin seyirci seçme hakkın yok ayrıca oynadığın oyuna bak bir temelinde ne var? Tarihi bir oyun oynama o zaman, çünkü bizim tarihimizde başörtülü kadınlar boy göstermiştir. Ama tabi tarihi filmlerde de sanki o zamanlar kadınların kıyafetleri açıkmış gibi bir hava verildiği için, bu tip sançtılar tarihide değiştirmeyi kendilerine hak görüyorlar galiba?

 

Fakat maalesef bu yapılanlar ancak ve ancak toplumsal bir kirlenmeye sebep vermekten başka bir işe yaramaz. Ancak sanatı kendi siyasi menfaatleri adına kullanmaya çalışırken gayri ahlaki tavırları takınıp kişilik Sendromuna girerler o kadar…

 

Şimdi bu işi yapan sanatçı ne kadar sanatçı?

Daha doğrusu ne kadar insan?

Ne kadar işine sadık ve işini seviyor?

 

İşine saygı duyan insan işini icra ederken bunları yapmaz. Sıkıyorsa oyun çıkışı çıkarsın içindekileri bir bir söylersin ve yaptığın hareketin bedelini sadece kendin ödersin. Ama işini icra ederken yaptığında bağlı olduğun kurum zan altına girer ve o kurumun yetkileri senin yaptığın bu saygısızlığın dangalaklığın bedelini öderler.

 

Peki, bu ne kadar akılcı?

 

Maalesef ki bazı insanların egoları o kadar yüksek ki her ortamda her platformda istedikleri gibi davranabileceklerini sanıyorlar. Evet, öylede yapabilirler ama bu davranış şeklinin içeriğinde ki toplumsal değerleri halk ayıklayıp çıkarır ve sonra da önünüze koyar…

 

Bu ülkenin halkıyla lütfen kimse dalaşmasın!

 

Bu yapılan hareket Sümeyye Erdoğan’a değil bu toplumun çoğunun gerçeğine yapılmıştır. Gene de Sümeyye Erdoğan ve ailesi ellerinde bu kadar imkan varken bu olayı ayyuka çıkarmadılar. Ama basın bir şekilde duyar ve ortaya çıkarır.

 

Ve o sanatçı bozmasına sesleniyoruz...

 

Sen kimsin be?

Sen kimsin arkadaş!

Kendini ne sanıyorsun?

 

Önce git tiyatro gerçeğini bir öğren bakalım. Bu ülkede tiyatro yapmış insanların Anadolu’yu dolaşarak başı örtülü açık demeden oyun sergileyerek tiyatroyu bu günlere getirdiğini öğren. İşte zaten mesele böyle geçmişini bilmeyen tiplerin sanatçı geçinmelerinden kaynaklanıyor…

 

Hani çocuk babasına demiş ya “ Baba ben doktor oldum” babası çocuğuna dönerek “ Ben sana doktor olmazsın demedim ki insan olmazsın dedim” demiş.

 

İşte mesele sanatçı olmakta değil insan olmakta…

 

www.sevdaturkusev.com

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum