2023 BM Su Konferansı küresel su krizini ele alıyor

2023 BM Su Konferansı küresel su krizini ele alıyor

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - 2023 Birleşmiş Milletler (BM) Su Konferansı, çok boyutlu küresel su krizine çözüm aramayı amaçlıyor.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - 2023 Birleşmiş Milletler (BM) Su Konferansı, çok boyutlu küresel su krizine çözüm aramayı amaçlıyor.

Türkiye'yi Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin temsil edeceği konferans, New York'ta BM binasında 22-24 Mart tarihlerinde birçok yan etkinlikle gerçekleşecek.

Hollanda ve Tacikistan'ın eş başkanlığında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM 77. Genel Kurul Başkanı Csaba Körösi, Hollanda Kralı Willem-Alexander ve Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'ın katılımıyla açılışı yapılan konferans, BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma hedefleri çerçevesinde "suyu daha iyi anlama, suya daha fazla değer verme ve yönetme" bilincini artırmayı ve uluslararası mutabakat sağlanarak su ile ilgili hedeflere ulaşımı teşviki amaçlıyor.

Açılışta bir konuşma yapan Guterres, "Suyla ilgili çok derin bir sorunla karşı karşıyayız. İnsanlığın yaşam kaynağı olan suyu, aşırı tüketim ve sürdürülemez kullanımla tüketiyor, küresel ısınmayla buharlaştırıyoruz." ifadelerini kullandı.

BM Genel Kurulu Başkanı Körösi ise uluslararası toplumun suyun "evrensel ortak bir ürün" olduğunu kabul etmesi ve bu yönde politika geliştirmesi gerektiğini söyledi.

BM Konferansının, tutumları müzakere etmek, avantaj sağlamak ya da taviz vermek için bir platform olmadığının altını çizen Körösi, "Liderler dayanışma içinde bilime dayalı, sürdürülebilir, pragmatik çözümler üretmeli." vurgusunu yaptı.

Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman ise "Uluslararası toplumun beklentilerini karşılamak için birlikte hareket etmeli ve somut sonuçlar elde etmeliyiz." dedi.

Rahman, su kaynaklarının etkin kullanımı ve muhafazası için ulusal, bölgesel ve uluslararası programların kurulması teklifinde bulundu.

Hollanda Kralı Willem-Alexander da su sorununu çözme bağlamında "herkesin sorumluluğu" bulunduğunun altını çizdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.