28 Şubat'çılara manşet kredisi

28 Şubat'çılara manşet kredisi

28 Şubat’ta kamu bankalarından kullandırılan 3 milyar TL’lik 100 büyük kredinin % 90’ını 20 firma almış. Bu şirketlerin de çoğu medya patronlarına ait.

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonun yaptığı araştırmalarda, 28 Şubat postmodern darbe sürecinde kamu bankalarındankullandırılan 2.5-3 milyar liralık kredinin, yüzde 90’ının 20 holdinge ait olduğu tespit edildi.

Söz konusu 20 firmanın büyük kısmının da medya gruplarına ait şirketlerden oluştuğu belirlendi. Darbe Komisyonu sözcüsü İdris Şahin “Medya patronlarından Dinç Bilgin, Aydın Doğan, Turgay Ciner, Fatih Çekirge, Zafer Mutlu, Ertuğrul Özkök dahil birçok ismi dinleyeceklerini” açıklamıştı.

İlk 100’ün bilgisi gönderildi

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’nun talebi üzerine, harekete geçen Ziraat Bankası, Halk Bankası ve VakıflarBankası, 1991-2002 yılları arasında kamu bankalarındankullandırılan ilk 100 büyük krediyle ilgili raporları komisyona gönderdi. Her üç bankadan da komisyona gönderilen bilgilere göre, 1991 ve 2002 yılları arasında büyük montanlı krediler Halk Bankası, Vakıfbank ve tasfiye halindeki Emlak Bankası’ndan kullandırıldı. Bu üç bankadankullandırılan kredilerin tutarı ise faizleri hariç 3 milyar lirayı buluyor.

Her bankadan aynı gruba kredi

Kamu bankaları tarafından hazırlanan bilgilere göre, darbe sürecinde kullandırılan kredilerde aslan payını ise Türkiye’nin önde gelen 20 firması aldı. Bu süreçte kullandırılan yaklaşık 3 milyar liralık kredinin yaklaşık 2.7 milyar liralık kısmı 20 firma üzerinde yoğunlaşıyor. Üç kamu bankasından an aynı dönemde kredi kullanan ve kredileri geri ödemeyen firmalar ise aynı gruplara ait şirketlerden oluşuyor. Örneğin, tasfiye halindeki Emlak Bankası’na en borçlu firmalar ile Halk Bankası’na en borçlu firmalar, aynı gruplara ait değişik isimlerdeki şirketlerden oluşuyor.

Medya ve batık banka patronları

Kamu bankalarından en fazla kredi kullanan 20 şirketin büyük kısmının medya grupları ile batık banka patronlarına ait olduğu tespit edildi. Bu çerçevede takibe düşen kredilerin bir kısmının İstanbul Yaklaşımı kapsamında yapılandırıldığı bir kısmının ise halen tahsil edilmeye çalışıldığına belirlendi.

Teşvikler de incelemeye alındı

Öte yandan TBMM Darbe Komisyonu, 28 Şubat sürecinde firmalara kullandırılan teşvikleri de mercek altına aldı. Bu kapsamda Ekonomi Bakanlığı’ndan rapor geldi. Gönderilen raporların Darbe Komisyonu uzmanları tarafından incelenmesi ise sürüyor.

İŞTE 28 ŞUBAT’TA BÜYÜK KREDİ ALAN 20 FİRMANIN BAZILARI

İlk 100 listesinde yer alan ilk 20 firmadan bazıları şöyle:

-Medya Holding (Sabah): Halk ve Emlak Bankaları

-Aksoy Grubu: Emlak Bankası, Halk Bankası

-Çağlar Grubu: Ziraat, Halk ve Emlak Bankaları

-Ceylan Grubu: Ziraat, Emlak, Halk ve Vakıfbank

-Bayındır Holding: Halk, Emlak ve Vakıfbank

-Diğer bazı şirketler: Dakkas kağıtçılık, Demirel Grubu, Balkaner Grubu, Favori Dinlenme Tesisleri, Aslan Grubu, AKYIL Grubu, Palmar Su ürünleri, ÖRSA, MEKSAN,

Doğan Grubu’nun ise, aynı dönemde Vakıfbank’tan kullandırılan, 37.2 milyon dolar ve 28.7 milyon Euro’luk dövize endeksli kredisi bulunuyor. Kredi, gruptan gelen talep üzerine yeniden yapılandırılıyor. Ve borç yeniden yapılandırmaya uygun olarak geri ödeniyor. Diğer medya gruplarının geri ödemesinde sıkıntı yaşanıyor.

Star

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.