4+4+4'ü istismar edileceği ortaya çıktı

4+4+4'ü istismar edileceği ortaya çıktı

4+4+4 olarak bilinen yeni eğitim sisteminin yürütülmesinde yaşanabilecek bir takım sıkıntıların istismar edileceği ortaya çıktı.

4+4+4 olarak bilinen yeni eğitim sisteminin yürütülmesinde yaşanabilecek bir takım sıkıntıların istismar edileceğinin ortaya çıktığı bilgisini paylaşan Yeni Akit Gazetesi, bazı grupların bu amaca yönelik olarak bir çok toplantı düzenledikleri ve okulların açılması ile seslerini daha da yükseltecekleri, bir takım provokatif faaliyetlere de girişebileceklerini açıkladı. İşte dikkat çeken o haber:

Yeni eğitim sisteminin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için tüm hazırlıklar hızla sürdürülüyor. Alınan bilgilere göre okul dönüşümleri tamamlanmış durumda. Müfredat altyapısı ve ders kitapları ise tamamlanmak üzere. Öte yandan ilkokul 1. sınıfa başlama yaşının aşağıya çekilmesi ve lisenin zorunlu hale gelmesi dolayısıyla sisteme yeni öğrenci girişindeki yükü kaldıracak derslik sayısının yeterliliği, 5. sınıflarda haftalık ders saati sayısının 30’dan 36–37 saate kadar çıkarılması dolayısıyla ikili eğitim yapan binlerce okulun giriş ve çıkış saatlerinde oluşacak mecburi sarkmalar yüzünden sabahın alaca karanlığında dersin başlayıp akşamın zifiri karanlığında bitme ihtimali, okula başlama yaşındaki geriye çekilmeye paralel olarak dersliklerde ve okulun lavabo-tuvalet, sıra-masa gibi fiziki koşullarında paralel önlemlerin yeterince alınıp alınmadığı ve en önemlisi de sistemi uygulamaya koyacak olan okul yöneticileri ve öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı’nın son dönem uygulamalarına olan tepkileri gibi bir takım sıkıntıların yaşanabileceği belirtiliyor.

FIRSATÇILAR İŞ BAŞINDA

İşte bu potansiyel sıkıntı noktaları 28 Şubat sevdalısı sol örgütlenmenin ağzının suyunu akıtıyor. Daha önce yaptıkları eylem ve etkinliklerde halkı yanına çekemeyen marjinal gruplar, okulların açılışına sayılı günler kala harekete geçtiler.

EV SAHİBİ İSTANBUL BAROSU!..

4+4+4’ün hayata geçirilmesinde yaşanabilecek aksaklıkları fırsata dönüştürme peşinde koşan marjinal gruplar Eğitim-Sen önderliğinde bir araya gelerek “Şimdi Eylemi Örme Zamanı” kampanyasına başladılar. Özellikle İmam Hatip düşmanlığı ile bilinen çevreler, eğitimcilerin, maaşlarında ciddi iyileştirmeler yapılmaması gibi konulardaki tepkilerini de fırsat bilerek, ilki 6 Temmuz’da Halkevleri’nin çağrısı ile Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde olmak üzere bir dizi toplantı ile ön hazırlıklarını tamamladılar. “4+4+4’ü Birlikte Durduralım” toplantısının ardından ikinci olarak 4 Ağustos’ta İstanbul Barosu Konferans Salonu’nda toplanan 24 kuruluşa bağlı kişiler, kirli planlarına son rötuşları verdiler.

AKSAKLIKLARI İSTİSMAR EDECEKLER

Okulların İmam Hatip ortaokuluna dönüştürülmesi, seçmeli Kur’an ve siyer dersleri, haftalık ders saatinin 36-37’ye çıkarılması, öğretmenlerin sorunları dolayısıyla oluşan tepkiler, servis sorunları ve veliye getireceği mali yükler, okula başlama yaşındaki erkene çekilme, okulların fiziki koşullarının 60–66 aylık çocuklara uygun olmadığı gibi noktalardan çalışma yürütecekleri öğrenilen malum çevrelerin, strateji olarak yaşanan sorunlardan hangisi en fazla can yakıyor ve halk desteğine uygun ise orayı kaşıyacakları belirtiliyor.

KİRLİ PLANIN PROVALARI YAPILDI

Malum çevrelerin Mersin-Ümraniye gibi yerlerde ilk provalarını yaptıkları eylemleri geniş katılımlarla metropollere taşıma hazırlığında oldukları öğrenildi. Eylemlerin Akdeniz ayağı için 2 Eylül’de Antalya’da toplanacakları öğrenilen grupların 5 Eylül’de İstanbul Taksim’de, sonrasında ise Ankara’da kirli provokasyonlara girişebilecekleri öğrenildi.

"4+4+4'Ü DURDURALIM"

'Yasanın yürütülmesine engel olmak suç değil mi?' sorusunun yöneltildiği Yeni Akit'te 4 Ağustos’ta İstanbul Barosu Konferans Salonu’nda toplanarak kararlar alan grubun konuşmalarına da yer verildi: “Özellikle parça parça gelişen itirazları yerellerde bir araya getirecek, 4+4+4’ün etkilediği tüm okulların veli/öğretmen ve öğrencileri ile iletişim kuracak, bilgiyi toplayacak, sürece müdahale edecek yerel koordinasyonlar ihtiyaç olduğu açığa çıktı. İstanbul çapında bir örgütlenme ve durdurmayı hedefleyen güçlü bir mücadele çizgisi örmek için “4+4+4’ü Durduralım İstanbul Koordinasyonu”nun oluşturulması gerektiği vurgulandı.”

ALEVİLERİ ÇELMEYE ÇALIŞIYORLAR

“Koordinasyon her 15 günde bir temsilciler düzlemiyle değil herkese açık bir meclis olarak toplanacak. Toplantı yerleri her bir toplantıdan sonra duyurulacak. 4+4+4 piyasacı-gerici-cinsiyetçi eğitim yasasının yarattığı dönüşümü ve sonuçlarını anlatmak üzere toplantıya çağrıcı/katılımcı olanlardan başlayarak ülkede örgütlü olan tüm güçlerin (yöre derneği, Alevi derneği, kültür merkezi, sendika, oda vb. tüm kurumların) kendi örgütlerine (üye ve yöneticilerine) dönük bilgilendirme toplantıları düzenlemeleri gerektiği ifade edildi.”

EYLEMCİ HAVUZU KURMUŞLAR

“Bu toplantılara giderek yasayı ve sonuçlarını anlatacak eğitimcilerden ve akademisyenlerden bir bilgi ve eğitimci havuzunun oluşturulması ve ‘4+4+4’ü Durduralım İstanbul Koordinasyonu’nun bu konuda İstanbul’un neresinde bir talep olursa oraya eğitimcileri yöneltecek bir organizasyon yapması gerektiği ifade edildi (bu konuda toplantıya katılan eğitimcilerin isimleri alınarak bir havuz oluşturulmaya başlandı)... 11 Eylül’de başlayacak ve 15 Eylül’de bir Ankara eylemi... 4+4+4’ün bütünlüğünü anlatmak, sonuçlarını göstermek, bilgilendirmek, karşı çıkışın büyüklüğünü iktidara göstermek açısından kritik önem taşıyan ‘4+4+4’ü Durduralım’ imzalarının yaygın bir biçimde toplanmasının, farklı kurumların sürdürdüğü imza toplama çalışmalarını her bir kuruma yayılmasının gerekliliğinin altı çizildi.”

Yeni Akit'e göre, 4+4+4’ü durdurma hedefiyle başlatılan çalışma kapsamında ev ev, sokak sokak, meydan meydan bilgilendirme yapıldığı ve imza toplandığı belirtilirken alınan kararlar ve planlar şöyle sıralandı:

¥ Okullarda yaşanabilecek sıkıntılar istismar edilecek, provokatif faaliyetler sergilenecek.

¥ İHL’lere kayıt yaptırma işinin üzerine gidilecek.

¥ 5 yaşındaki çocuklar için, doktorlardan “okula gidemez” raporu alınması için baskı kurulacak ve yaygınlaştırılacak.

¥ 4+4+4’ü durdurmak için okul önlerinde bildiriler dağıtılacak.

¥ Ders bitiminde öğrenciler okulda tutulacak...

¥ 2-5 Eylül tarihleri arasında Antalya, İstanbul ve Ankara’da provokatif eylemler yapılacak...

¥ Okul aile birliklerine sızılarak velilere propaganda yapılacak.

¥ Muhtarlar üzerinden örgütlenme çalışmaları yapılacak.

¥ Sözde pedagog ve uzmanlar ile medyanın kullanılması sağlanacak.

Yeni Akit haberinde, toplantılara katılan dernek ve şahıslara da yer verdi: Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi, TÜMTİS, Hubyar Sultan A.K.D., Pirsultan Abdal Kültür Der. Genel Merkezi, EMO İst. Şube, İstanbul Tabip Odası, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Öğrenci Kolektifleri, Kangal Dernekler Federasyonu, Emekli-Sen 3 Nolu Şube (Aksaray), Devrimci Sağlık İş, Sine-Sen, Enerji-Sen, Liseli Genç Umut, Kocataş Mahalle Derneği, İnsan Hakları Derneği, Divriği Kültür Derneği, Tüm-Tokter, Toplumsal Ses Gazetesi, Tokat Reşadiye Çat Köyü Yrd. ve Dn. Derneği, Politeknik, Erenler Cemevi, Erzincanlılar Derneği, Elmalıkent Derneği, Barış Demirci (Eğitim-Sen 8 Nolu Şube Yöneticisi), Fatma Terzi (Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Yöneticisi), Nihal Üstüntaş (Eğitim-Sen 4 Nolu Şube Yöneticisi), Özgül Atalay (Eğitim-Sen 2 Nolu Disiplin kurulu); eğitimciler Mübeccel Karabat, Aziz Yılmaz, Zeynep Cansu Elifoğlu, Murat Karagür, Özden Aras, Volkan Aktepe, Eylem Savut, Aydan Berberoğlu, Emel-Orhan Karakaya, Aysel Çakır, Asiye Çil, Erkan Barıkan, Mustafa Bülbül, Deniz Durak, Selbihan Kurtel.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.