7.5 Milyar liralık fon yönetiyoruz

7.5 Milyar liralık fon yönetiyoruz

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanı Gül, fona borcu olanlara karşı gösterdiği yaklaşıma ilişkin, 6,5 aylık başkanlığı döneminde güvercin olduğunu söyledi ve ekledi:

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, '6,5 aylık süreç içinde güvercin oldum diyebilirim. Şahinliği bazı kişilere yavaş yavaş göstermeye başlayacağım. Muhataplar, şahin olmayı gerektirecek tavır içine girdiler' dedi. Gül, TMSF'nin bugüne kadar 19 milyar dolar civarında bir tahsilat gerçekleştirdiğini belirterek, devralınanları bir şekilde ekonomiye kazandırmaya devam edeceklerini söyledi.

ŞİRKETLERDE YOLCU OLUNMALI

Bu süreçte şirketleri rehabilite ederek satılabilir noktada tutmak istediklerini vurgulayan Gül, TMSF'nin şirketlerde uzun süreli kalmasını doğru bulmadığına dikkati çekti. Gül, TMSF'nin en kısa zamanda bu varlıkları elden çıkarması, gerektiğini ifade etti.

BİZİ OYALAMASINLAR

Şakir Ercan Gül, TMSF Başkanlığı döneminde fona borcu olanlara karşı gösterdiği yaklaşıma ilişkin de 'Şahinliği bazı kişilere yavaş yavaş göstermeye başlayacağım. Önümüzdeki günlerde şahinlik yüzümüzü göstermenin gereklilik olduğuna inanıyorum. Muhataplar, şahin olmayı gerektirecek tavır içine girdiler. Borcunu ödesin diye borç miktarını makule getirme de dahil olmak üzere bütün imkanları yaratıyoruz, yaratmaya çalışıyoruz. Ama kimse bizi oyalamasın' şeklinde konuştu.

OLUMSUZ DÖNEM YAŞANIYOR

TMSF'nin şu anda elinde bulunan ve satışa çıkarılan varlık satışlarına alıcı gelmemesinde global krizin etkisinin olabileceğini, ancak başka unsurların da etkili olduğunu ifade eden Gül, 'Burada birkaç tane unsur var. Fakat özellikle Toprak Grubu satışlarında, ilgili hakim ortağın biraz da yargıdan destek bulması sayesinde bizim satışlarımızı olumsuz etkileyeceği bir noktaya geldik' dedi.

ADABANK SATILIK

Şakir Ercan Gül Uzanlardan kalan ADABANK'ın 90 Milyon $ a satılık olduğunu da belirtti.

7.5 MİLYAR LİRALIK FON YÖNETİYORUZ

TMSF'nin 1983 yılından beri tüzel kişilik olarak varlığını sürdürdüğüne değinen Gül, çözümleme işi bittiğinde bunun gelecekte herhangi bir bankanın TMSF'ye gelmeyeceği anlamına gelmeyeceğini, çözümleme işi azalsa da prim izlenmesinin ciddi anlamda devam edeceğini söyledi. Gül, '7,5 milyar liralık bir fon yönetiyoruz. Türkiye'nin en büyük fonlarından bir tanesiyiz" diye konuştu.

 

TMSF Bakan Şakir Ercan Gül habername.com Genel Yayın Yönetmeni Kemal Bozkurt ile

Uzanlar'dan 7 milyar dolar alacağımız var

Şakir Ercan Gül, TMSF Başkanı olarak Uzan ailesinin fertlerinden herhangi biriyle görüşmediğini, ciddi tahsilatlardan birini Uzan Grubu'ndan yapsalar da yaptıkları tahsilatın büyük ölçüde vergi alacaklarına gittiğini, tahsilatların TMSF'nin alacağına mahsup edilmediğini belirterek, 'Biz aldık maliyeye yatırdık. Böyle olunca bizim hesap açıkta kaldı. Bu açığı kapatacak bir malvarlığı da yok. Uzan Grubu'ndan yaklaşık 6-7 milyar dolar civarında bir alacağımız var. Bunlar temerrüt faizi tutarları. Oturup konuşulduğunda bu miktar daha aşağı bir noktaya gelebilir' dedi. Öte yandan, borç tahsilatında hedefleri gerçekçi olarak revize ettiklerini ve bu hedeflere ulaşacaklarını belirten Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Ankara'daki grubumuzu küçülttük. Büyük ölçüde Ankara'da işimiz kalmadı. Ankara ile İstanbul arasında bir maaş farkı oluşturduk. İstanbul'daki çalışanlar daha fazla alıyor. Kadroya göre değil, işe göre ücret."

Saba Fakes davası büyük bir koz

Ürdün asıllı Hollanda vatandaşı Saba Fakes'in Telsim'in Vodafone satışı nedeniyle zarara uğradığı iddiasıyla Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıklarının Çözümü Merkezi (ICSID) nezdinde Türkiye aleyhine açtığı davanın Türkiye lehine sonuçlandığını hatırlatan Gül, 'Hatta bu davanın Türkiye Cumhuriyeti lehine sonuçlanmasının Libananco davasına dolaylı etkisi vardır. Dolayısıyla bu karardan esinlenerek ICSID yargılamasında Libananco olayını değerlendirdiğimizde Türkiye Cumhuriyeti'nin eline ilgili hakim ortağın birtakım uluslararası kişileri kullanarak çevirdiği dolaplar konusunda çok önemli koz geçmiştir.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :