Afganistan'da uyuşturucu üretimi düştü

Afganistan'da uyuşturucu üretimi düştü

"Afganistan'da uyuşturucu üretimi yarı yarıya azaldı".

Tacikistan'ın uyuşturucu ile mücadele komitesi başkanı Rustam Nazarov, Afganistan'da 2010 yılında uyuşturucu üretiminin yarı yarıya düştüğünü iddia etti.

Basına konuşan Nazarov, 2010 yılında Afganistan'da üretilen uyuşturucunun 3,6 milyon ton olduğunu, bu miktarın geçen yıllara nazaran yüzde 48 az olduğunu dile getirdi. Tacik yetkiliye göre, uyuşturucu üretimindeki düşüş, fiyatın artışına yansıdı. Daha önce ülkede bir kilogramı 64 dolardan satılan uyuşturucunun fiyatı 169 dolara yükseldi.

Tacik yetkili Nazarov, Afganistan'ın 34 eyaletinden 20'sinin uyuşturucu üretiminden arındırıldığını, halihazırda en çok uyuşturucunun ülkenin güney kesimindeki bölgelerde yetiştirildiğini kaydetti. Nazarov, Afganistan güvenlik güçleri ile ortaklaşa 48 operasyon düzenlediklerini ve bunun sonucunda 974 kilogram uyuşturucu maddesi ele geçirdiklerini ifade etti.

Tacikistan'ın uyuşturucu ile mücadele komitesinden yapılan açıklamaya göre, Tacik güvenlik güçleri 2010 yılında 3 bin 902 kilogram uyuşturucu maddesi ele geçirdi.

Orta Asya'daki önemli uyuşturucu güzergahı üzerinde yer alan Tacikistan, Afganistan'daki uyuşturucunun yurtdışına çıkmasını engellemek için son yıllarda büyük çaba harcıyor. Duşanbe yönetimi sık sık Afganistan sınırındaki geçiş noktalarına operasyon düzenleniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :