'Ahmet Doğan, politikadan çekilebilir'

'Ahmet Doğan, politikadan çekilebilir'

Bulgaristan'da Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin Genel Başkanı Ahmet Doğan'ın, politikadan çekilebileceği belirtildi.

Bulgaristan'da üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (DPS-HÖH) partisinin Genel Başkanı Ahmet Doğan'ın politikadan çekilebileceği açıklandı.

Yaklaşık bir yıldır siyaset ve medyadan uzak duran ve hiçbir toplumsal etkinliğe katılmayan Ahmet Doğan'a partideki en yakın kişilerden biri olan HÖH milletvekili Kamen Kostadinov, komünizm döneminde siyasi polis ajanlığı yapan Doğan'ın da siyaseti bırakabileceğini bildirdi.

Kostadinov, Sega gazetesi ile TV7 televizyonuna yaptığı açıklamada "Devletin tüm kademelerinde eski ajanlar ile ilgili temiz eller operasyonu yapılması durumunda, Ahmet Doğan da siyasetten çekilir" dedi.

Kostadinov, ülkenin 33'ü büyükelçi olmak üzere toplam 192 diplomat ının 1989 yılında yıkılan komünizm rejimi döneminde siyasi polis (DS) için ajanlık yaptıklarının resmen açıklanması ile başlayan skandal ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Devleti komünizm dönemi ajanlarından arındırma girişiminin "eksiksiz olarak" yapılması gerektiğini vurgulayan Kostadinov "Sonuna kadar gidilmelidir. Bu konuya seçici yaklaşılmaz. HÖH'e göre arındırma eyleminin, tüm kadrolu parti sekreterleri ve geçmişte ülkedeki Müslüman ve Türkleri asimile etmeye çalış an ajanlara kadar vardırılması şarttır" dedi.

Temiz eller operasyonunda asimilasyon kampanyasına katılan tüm subayların da açığa alınması gerektiğini kaydeden Kostadinov, "Olayın sadece Ahmet Doğan'ın üzerinde odaklanması yanlıştır. Siyaset dünyasında, eski gizli servislerin ajanı bir çok insan var" diye konuştu.

Kostadinov'a göre, "Angelov", "Sergey" ve "Sava" kod adları ile DS için ajanlık yapan Genel Başkan Ahmet Doğan dahil, HÖH'ün 37 kişilik parlamento grubundan toplam 7 milletvekilin çekilmesi gerekiyor.

Ajan diplomatlar skandalı üzerine Başbakan Boyko Borisov, hükümetinde yeralan ve komünist ajanları oldukları bildirilen Devlet Bakanı Bojidar Dimitrov ve İçişleri Bakan Yardımcısı Pavlin Dimitrov'un görevlerine son vermişti. Borisov bunun karşılığı olarak ise Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov'dan Bulgaristan'ın 33 "ajan büykelçisini" geri çekmesini talep etmişti. 
 

Etiketler :