Altın tarihi zirvede

Altın tarihi zirvede

Altın fiyatlarındaki yükseliş haftanın ilk işlem gününde devam ediyor.

Spot piyasada altının ons fiyatı 1173,50 dolarla tarinin en yüksek düzeyine çıktı. Dolardaki düşüş, uzun vadeli enflasyon kaygıları ve ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) gelen açıklamalar altını yukarı çekti.

İMKB'DE TEKNİK ARIZA
İMKB'de arıza teknik bir arıza nedeniyle borsada işlemler geçici olarak durduruldu.

Piyasaların yurtdışına parelel bir seyir izleyeceğini belirten bankacılar, dolar/liradaki bozulmanın devam etmesini, gösterge faizin ise sakin seyrini sürdürmesini bekliyor. Bugün Almanya'da Kasım ayı IFO endeksi, ABD'de üçüncü çeyrek GSYH büyümesi ve çekirdek PCE ile tüketici güven endeksi açıklanacak.

Diğer para birimleri değer kazanırken dün dolar/liranın değer kaybettiğini ve olumsuz seyrini bugün de sürdüreceğini belirten bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dolar/lira 1.50 seviyesinin üzerinde tutunamıyor. Yurtdışı piyasaları izlemeye devam edeceğiz. Euro/dolar paritesi 1.47 seviyesinin üzerinde kaldıkça yükselişini sürdürebilir. Dolar/lirada 1.4950-1.50 seviyelerinde hareket bekliyoruz" dedi.

ABD borsaları üç gündür devam eden kayıpların ardından, dün açıklanan konut satışları verisinin beklenenin üzerinde olmasının iyimser etkisiyle yükselirken, doların zayıflığına bağlı olarak da emtiaya bağlı hisse senetleri değer kazandı. ABD'de düşen dolar Asya'da ise yatay seyir eğiliminde. Asya'daki yatırımcıların ABD'de bu hafta içinde açıklanacak bazı veriler ve Şükran Günü'nün ardından Cuma günü başlayacak olan Noel alışveriş sezonu ile ilgili beklentilerine bağlı olarak doların toparlanma eğiliminde olduğu görülüyor.

Türkiye'de bankacılar dün, yurtdışı kaynaklı bazı işlemlerin hacimsiz bir seyir izlenen dolar/lirada dalgalanmaya neden olduğunu belirtirken, tahvil/bono piyasasında faizler bugün gerçekleşecek ihale öncesi yatay bir seyir izledi.

Bankalararası piyasanın dün spot kapanışında 1.4960/1.4980 lira olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonu, bu sabah ilk işlemlerde 1.4950/1.4990 lira seviyesindeydi. Aynı saat itibariyle euro/dolar paritesi 1.4929 lira seviyesinden işlem görüyordu.

İstanbul serbest piyasada dolar 1,5000, Euro 2,2360 liradan güne başladı.

Kapalıçarşı'da 1,4950 liradan alınan dolar 1,5000 liradan satılıyor. 2,2300 liradan alınan Euronun satış fiyatı ise 2,2360 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada dün kapanışta doların satış fiyatı 1,4930 lira, Euronun satış fiyatı ise 2,2370 lira olmuştu.

Türkiye'de TCMB tarafından yılın ikinci Finansal İstikrar Raporu ile Kasım ayı reel kesim güven endeksi açıklanacak. Öte yandan Ayrıca Hazine bugün, 25 Kasım valörle 28 Eylül 2016 itfalı FRN'i yeniden ihraç edecek.

Tahvil-bono piyasasının bu sabah sakin açıldığını söyleyen bir bankanın tahvil-bono masası işlemcisi, "Hem Türkiye'de hem de ABD'de kısa bir hafta olacağı için fgazla hareket beklemiyoruz. Bugün yapılacak ihaleye Piyasa Yapıcı (PY) bankalardan yoğun talep bekliyoruz. Ancak ihale ve açıklanacak raporun piyasayı fazla etkileyeceğini sanmıyorum. Bono piyasası yılı kapatmaya hazırlanıyor, bu seviyelerde dengelendi gibi. Gösterge faizin yüzde 8.80-8.95 bandında hareket etmesini bekliyoruz" dedi.

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 8.81, valörlüde yüzde 8.83 olan 3 Ağustos 2011 itfalı gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada yüzde 8.83/8.85 seviyesindeydi. Gösterge tahvilde işlem bazında bileşik faiz 6 Ekim'de yüzde 7.59 ile tarihin en düşük seviyesine kadar gerilemiş, 5 Kasım'da ise yine işlem bazında yüzde 9 seviyesinin üzerini test etmişti.

Etiketler :