Azerbaycanlı öğrencilerden Türkçe Yeterlilik Sınavı'na ilgi

Azerbaycanlı öğrencilerden Türkçe Yeterlilik Sınavı'na ilgi

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) Bakü'de gerçekleştirdiği Türkçe Yeterlilik Sınavı'na (TYS) 275 aday katıldı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19)...

BAKÜ (AA) - Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) Bakü'de gerçekleştirdiği Türkçe Yeterlilik Sınavı'na (TYS) 275 aday katıldı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle daha önce ertelenen sınav Bakü Türk Anadolu Lisesi'nde karantina şartlarına uyumlu ve kontrollü şekilde yapıldı.

Adaylardan Utarida Rzayeva, en büyük hayalinin Türkiye'de tıp fakültesinde okumak olduğunu söyledi.

Türkiye'nin çok seçkin bir tıp altyapısının olduğunu ve Türk üniversitelerinin ileri seviye olan C1 sertifikası talep ettiğini belirten Rzayeva, dolayısıyla bir yıl hazırlık sınıfı okumamak için TYS'ye girdiğini kaydetti.

Azerbaycan Milli İlimler Akademisinde araştırmacı olarak çalışan Ruhiyya Memmedova, Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden birinde sosyoloji alanında akademik kariyer yapmak istediğini ifade etti.

Memmedova, TYS sertifikasının yeni imkanlar sunacağına inandığını dile getirdi.

YEE'nin "Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Metni"nde belirlenen yeterlilik tanımları doğrultusunda geliştirdiği TYS, 2013'ten bu yana yapılıyor ve alınan sertifikaların iki yıl geçerliliği bulunuyor.

Farklı kültür sanat etkinliklerinin yanında eğitim alanında da önemli adımlar atan Enstitü, Türkiye'de okumak, çalışmak ve Türkçe dil yeterliğini belgelendirmek isteyen adaylar için büyük fırsat sunuyor.

Özellikle üniversitelerin online derslere başlayacağı bu dönemde Türkçe sertifikalarını bulundukları ülkelerden alabilecek olmaları adaylara ayrıca avantaj sağlıyor.

TYS ile Türkçenin uluslararası ölçekte standart bir sınava kavuşması ve yurt dışından öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalara destek olunması amaçlanıyor.

Sınavda adaylara okuma, dinleme, yazma ve konuşma alanında sorular yöneltiliyor. Bu alanlarda başarılı olanlar Türkçe Yeterlik Belgesi'ne sahip oluyor ve Türkiye'de herhangi bir üniversitede eğitim alma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutuluyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.