Bağ-Kur Boçluları Ekstra Kolaylık

Bağ-Kur Boçluları Ekstra Kolaylık

Ülkemizde her geçen gün sayıları artan Bağ-Kur borçluları için yeni yasal düzenlemeler yapılıyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Sadettin Orhan soruları cevaplandırdı.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Sadettin Orhan sizden gelen soruları yanıtlıyor.
 
Soru:
Sadettin Bey, geçtiğimiz günlerde basında, bankadan kredi alıp SGK borcumuzu ödeyerek emekli olabileceğimiz yönünde bir haber çıktı. Benim de Bağ-Kur'lu olarak SGK'ya 34 bin TL borcum var.
   Ancak konuyla ilgili olarak Ziraat ve Halk Bankası şubelerine bilgi almak için gittiğimde, böyle bir uygulama olmadığını, kendilerine bu yönde bir talimat gelmediğini söylediler. Acaba benim duyduğum haber mi yanlıştı yoksa şubelerin mi haberi yok? Beni ve benim gibi binlerce borçluyu bilgilendirirseniz sevinirim.Seyit Fakazlı

Cevap:Seyit Bey, duyduğunuz haber bizzat SGK Başkanı Emin Zararsız tarafından yapılan bir açıklamaya dayanıyor. Yani doğru duymuşsunuz fakat eksik bilgi söz konusu.

        Bildiğiniz üzere şu an Meclis'te bulunan borç yapılandırma kanunu ile birlikte, vergi ve prim borçları başta olmak üzere, kamuya olan borçların hemen tamamı yapılandırma kapsamına alınıyor. Ancak Bağ-Kur borçluları için ekstra bir kolaylık daha getiriliyor. Şöyle ki; örneğin siz SGK'ya olan 34 bin TL borcunuz sebebiyle emekli olamıyorsunuz. Fakat bu borcu ödeyecek gücünüz de yok. Yani bu borç yapılandırılsa ve taksite bağlansa dahi ödeyemeyeceksiniz.
         İşte bu noktada SGK, bankalarla bir protokol imzalıyor. Bu protokol sayesinde borcunuz ödeniyor ve aylığa kavuşuyorsunuz. Buna göre süreç şu şekilde işliyor;
· Şu an yasalaşmak üzere olan yapılandırma paketi uygulamaya girince, siz Bağ-Kur sigortalısı olarak SGK'ya başvuruyorsunuz ve borcunuzu hesaplatıyorsunuz. Hesaplanan bu borcu protokol yapılan bankaya bildiriyorsunuz.
· Banka bu borcu sizin adınıza SGK'ya ödüyor ve böylece emekli olmanız önündeki en büyük engel kalkmış oluyor.
· Borcunuzu SGK'ya ödeyen banka, size bağlanan emekli aylığının bir kısmını kredi alacağına mahsuben kesiyor. Ta ki borcunuz tamamen bitinceye kadar.

Bu sayede hem cebinizden bir kuruş çıkmadan emekliliğe hak kazanmış oluyorsunuz hem de binlerce liralık borçtan kurtulmuş oluyorsunuz. Ayrıca emeklilikte en fazla ihtiyaç duyulan sağlık güvencesine de kavuşmuş oluyorsunuz.
Bahsettiğimiz protokol, 2008 yılında uygulanan prim yapılandırmasında SGK ile Halk Bankası arasında imzalanmıştı. Bildiğimiz kadarıyla şimdi de birkaç bankayla görüşmeler sürüyor. Muhtemel yine kamu banka veya bankalarıyla imzalanacak. Fakat henüz borç yapılandırma paketi yasalaşmadığı ve protokol de imzalanmadığı için, şu an herhangi bir banka sizlere bu konuda bilgi veremeyeceği gibi başvurunuzu da kabul edemez.

     Krediyle emeklilik uygulaması sayesinde, Bağ-Kur borçluları hem çıkacak olan yapılandırma paketinden yararlanacak hem de banka kolaylığı sayesinde emekliliğe kavuşabilecekler. Bu formülü 2008 yılında icat eden dönemin SGK Başkan Vekili Fatih Acar Bey'i kutlamak gerekiyor. Bu sayede emekliliği hayal bile edemeyen binlerce Bağ-Kur'lu emekli olabiliyor.

Rotahaber
 

Etiketler :