Bakan Davutoğlu tarih verdi

Bakan Davutoğlu tarih verdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: İran ile nükleer müzakereler 2011 yılının ilk aylarında İstanbul'da başlayacak.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran ile nükleer müzakerelerin 2011 yılının ilk aylarında İstanbul'da başlayacağını söyledi. Davutoğlu, İstanbul'da müzakerelerin başlamasıyla bu konuda kendilerine ''Türkiye'nin arabuluculuğu boşuna'' eleştirilerilerinin haksız olduğunun ortaya çıkacağını söyledi.

Kon TV Ankara Temsilcisi Sinan Burhan'ın hazırlayıp sunduğu ''Başkent Gündemi'' programına katılan Bakan Davutoğlu, gündemdeki konuları değerlendirdi. Brezilya ile birlikte İran'ın nükleer müzakerelerine katılmalarının bazı çevrelerce eleştiri konusu olduğunu hatırlatan Davutoğlu, ''Türkiye boşuna arabulucu oldu'' türünden yaklaşımların ne kadar haksız olduğunun müzakereler tekrar İstanbul'da başladığında anlaşılacağını vurguladı. Davutoğlu, İran ile ilgili nükleer müzakerelerin 2011 yılı Ocak sonu yada Şubat başında başlayacağını aktardı. Davutoğlu, müzakereler başladığında eleştirilerin havada kalacağını söyledi.

Irak ve Kuzey Irak yönetimleri ile yürütülen görüşmelere de değinen Davutoğlu, bu yöndeki görüşmelerin terörle mücadelede bir faydasının olmadığı yönündeki eleştirilere de karşı çıktı. Bu tür eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını belirten Davutoğlu, bu yönde 'görüşmelerden netice çıkmıyor' diyenlerin terör olaylarında son iki yıldaki azalışı dikkate almalarını istedi.

Ermenistan ile yapılan protokole de değinen Davutoğlu, bu protokolün hayata geçmesiyle ABD'de iki de bir tasarının gündeme taşınmasında öncülük eden Ermeni diasporasının etkinliğinin azalacağını belirtti. Davutoğlu, ''Protokolün devreye girmesiyle ABD'deki diasporanın etkinliği kırılacaktır'' dedi. ABD Temsilciler Meclisi'nin gündeminden düşen Ermeni tasarısı konusunda da konuşan Davutoğlu, tasarının düştüğü o geceyi şöyle anlattı: ''Konya'da rahat rahat Şebu Aruz törenlerini izlemek istemiştim. Ama bu mesele çıkınca dışarı çıkmak zorunda kaldım ve ABD Dışişleri Bakanı Sayın Clinton'u aradım... Rahat rahat izlemek nasip olmadı''

Basında yer alan ''Mavi Marmara'yı karşılamam, karşıda durmam karşımamam da'' şeklindeki açıklamalarına da değinen Davutoğlu, ''gazeteci arkadaşlar böyle yorumlamış. Karşılamam demedim'' dedi. Davutoğlu, Mavi Marmara'ya yönelik İsrail'in gerçekleştirdiği saldırı konusunda ilk gün ne söyledilerse şimdi de aynısını söylediklerini berlirterek, ''İsrail'den taleplerimiz bellidir: 7 talebimiz oldu. 5'i gerçekleşti. Diğer iki talebimiz olan özür ve tazminatın de yerine getirilmesini bekliyoruz.'' diye konuştu.

''Osmanlı Milletler Topluluğu'' konusuna da değinen Davutoğlu, ne kendisinin ne de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yönde bir cümle sarf etmediğini ancak Osmanlı'nın bir gerçek olduğunun belirterek, ''Osmanlı benim gerçeğim. Osmanlı'yı referans almaktan gurur duyarım'' şeklinde konuştu.

Programda ''Konya'dan milletvekili adayı olacakmısınız'' sorusuna ise Davutoğlu, bu güne kadar akademisyen ve bakan olarak hizmet ettiğini söyleyerek, ''Bugüne kadar hesap içinde olmadım. Kaderde varsa olur. Hayırlısı olsun'' dedi.

CİHAN
 

Etiketler :