Baskıya girmemiş 5 milyon buluş

Baskıya girmemiş 5 milyon buluş

Bilim Teknoloji ve Medeniyet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Salim Al-Hassani önemli açıklamalarda bulundu

Bilim Teknoloji ve Medeniyet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Salim Al-Hassani, bin yıllık karanlık çağın sadece Avrupa için geçerli olduğunu ifade ederek, "Avrupa dışına bakıldığında bir altın çağ var. . Bu altın çağı yaşayan ülkelerin başında Türkiye, İspanya, Çin, İran, Mısır ve Kuzey Afrika geliyor" dedi.

Al-Hassani yaptığı açıklamada, batının İslam medeniyetini görmeyişinin bir çok önemli sebebinin olduğunu söyledi.
İcatlarla ilgili basılmamış 5 milyon, basılmış ise 50 bin eser bulunduğunu ve bunların değişik dillere tercüme edildiğini anlatan Al-Hassani, batının İslam medeniyetini görmeyişinin asıl nedeninin bu olduğunu vurguladı.
Avrupa'daki bazı tarihçilerin, karanlık çağın Roma İmparatorluğ u'nun çöküşü ve Rönesans'ın başlamasından sonra meydana geldiğini söylediklerini ifade eden Al-Hassani, "Bu bin yıllık karanlık çağ sadece Avrupa için geçerli. Avrupa dışına baktığımızda bir altın çağ var. Bu altın çağı yaşayan ülkelerin başında Türkiye, İspanya, Çin, İran, Mısır ve Kuzey Afrika geliyor" dedi.
"Bizim isteğimiz, unutulan bu eserlerde yer alan bilgilerin Avrupa, Amerika, Türkiye ve diğer Müslüman ülkelerdeki eğitim müfredatına girmesi, özellikle fen ve matematik alanlarını zenginleştirmesidir" diye konuşan Al-Hassani, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1001 İcat Sergisi'nde olduğu gibi unutulan bu bilgileri yeniden gündeme çıkarmak, farklı kültürleri bir araya getiriyor ve insanların sosyalleşmesine katkıda bulunuyor. Değişik yaş gruplarından, dinlerden ve uluslardan insanlar bu sergide bir araya geliyor. Batı, İslam Medeniyetinin yaptığı buluşlardan da esinlenmiştir. İnsanlar Müslüman olsun olmasın, özellikle mucitler birbirlerinin yaptıkları buluşlardan esinlenirler. Zaten tarihe baktığınızda, Çin'den İ spanya'ya kadar Müslüman devletlerinin hükümranlığı söz konusuydu. Bin yıllık süreçte bir çok buluş oldu, dolayısıyla esinlenme de olmuştur. İcatların yapıldığı dönemlerde, Müslüman olan ve olmayan mucitler birbirleriyle diyalog halinde bu buluşları geliştirmişlerdir. Bu geliştirmeye çalıştıkları buluşlar, daha önceden temeli atılmış buluşlardır. Müslümanlar, bu buluşları tercüme etmişler ve üzerlerine ekleme yaparak geliştirmişlerdir."
"1001 İcat Sergisi"nde, buluşları ele alarak insanlara eğlenceli bir şekilde sunduklarını bildiren Al-Hassani, özellikle çocukların eğlenerek öğrenmelerini hedeflediklerini belirtti.

Al-Hassani, günümüzde kullandığımız bir çok elektronik aletin, kökeninin aslında Avrupa'dan değil Müslüman ülkelerden geldiğini genç nesile anlatmak amacıyla sergiyi açtıklarını dile getirdi.
Al-Hassani, bin yıllık karanlık çağın sadece Avrupa için geçerli olduğunu ifade ederek, "Avrupa dışına bakıldığında bir altın çağ var. . Bu altı n çağı yaşayan ülkelerin başında Türkiye, İspanya, Çin, İran, Mısır ve Kuzey Afrika geliyor" dedi.

Geçmiş zamanlarda Müslüman mucitlerin, Müslüman olmayan mucitlerle beraber galaksinin oluşumu konusunda çok detaylı araştırmalar yaptıklarını ifade eden Al-Hassani, dünyanın yuvarlak olduğunu, güneşin etrafında döndüğün ü ve galaksilerin olduğunu birlikte keşfettiklerini söyledi.
Karanlık çağda bir çok icadın yapıldığını belirten Al-Hassani, "Saat ve otomatik makine kavramının babası sayılan ünlü mucit El-Cezire, yaşadığı dönemin Diyarbakır'ında hüküm süren Artuklu hanedanının sultanları için çok sayıda saat üretmiş. El-Cezire'nin en etkileyici eserlerinden biri olan 'Fil Saati', Arşimet'in ilkelerini ve Hintlilerin su saati mekanizmasını harmanlayan bir tasarımdı" dedi.
Batının İslam medeniyetine karşı bir ayrımcılığının olmadığını, buluşların eskiden beri hem Müslüman, hem de Müslüman olmayan mucitlerin bir araya gelerek oluşturulduğunu anlatan Al-Hassani, "Fas'ın en iyi üniversitesi olan yapı, Fatıma El-Fihr adındaki genç bir kadın tarafından yaptırılmıştı r. Bu gerçekten de harika bir olaymış ve bu örnekle geçmiş zamanlarda ayrımcılığın söz konusu olmadığını da anlamış oluyoruz. Bu tür insanlığa faydalı buluşları, Müslüman ya da Müslüman olmayan biri, yapsın bundan mutluluk duymalıyız" dedi.

Al-Hassani, Müslüman gençlerin iyi bir mucit, mühendis ve fenci olabilmek için batıya yöneldiklerini ve bu gençlerin tarihte yaşayan mucitlerin dayanışmasından örnek alması gerektiğini ifade ederek, gençlerin, inançlarıyla bilime daha çok sarılmaları gerektiğini kaydetti.
Al-Hassani, İslam medeniyetinin altın çağını yaşadığı 7 ile 17. yüzyı l arasındaki bin yıllık tarihi süreçte bilim ve teknolojik gelişmelerin aktarıldığı "1001 İcat" sergisini Türkiye'ye getirmişti.

AA

Etiketler :