Başmüftü'ye destek mitingi

Başmüftü'ye destek mitingi

Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Aliş Haci'ye destek veren Müslümanlar, başkent Sofya'da bir miting düzenleyerek adalet ve demokrasi istediler.

 

Bulgaristan'ın dört bir yanından gelerek Sofya'da toplanan yaklaşık 3500 kişi, Başmüftü Haci'nin yerine geçmek isteyen eski ajan emekli yarbay Nedim Gencev'in girişimlerini protesto ettiler.

Mitingde bir konuşma yapan Başmüftü Mustafa Aliş Haci, Gencev'i ima ederek, "Bulgaristan Türklerine karşı 1989 yılına kadar asimilasyon kampanyası yürüten kimi kişiler, bizi bölmeye çalışırken başarılı olamadılar. Şimdi de olmayacaklar" dedi.

Protestocular tarafından alkışlarla desteklenen Başmüftü Haci, "Biz 1989'daki gibi bugün de barışçı protestomuzu yapmak üzere buradayız. Gerekirse yarın da burada olacağız. Barışçı protestolarımızı sürdüreceğiz, haklarımızı almaya çalışan kimsenin önünde baş eğmeyeceğiz" diye konuştu.

Burgaz kentindeki cami inşaatının yasadışı olarak durdurulmasına karşı olduklarını belirten Haci, Eski Zağara, Samokov ve Küstendil gibi birçok kentteki camilerin ibadete kapatılmasını şiddetle kınadıklarını söyledi.

Başkent Sofya'da binlerce kişinin cuma namazını Banyabaşi adlı tek caminin önünde, sokaklarda kıldıklarını anımsatan Haci, ikinci cami ve Yüksek İslam Enstitüsü binası inşaatı talebinin bürokratik engellerle sabote edildiğini belirtti.

Todor Jivkov yönetiminin devrildiği 10 Ekim 1989 tarihinin Bulgaristan'da demokrasinin başlangıç tarihi olduğunu belirten Haci, "Müslümanlar için de bir 10 Ekim gelsin artık diyoruz" ifadesini kullandı.

Bakanlar Kurulu ve parlamentoya, Başmüftü Haci'yi destekleyen 213 bin Müslümanın imzaladığı bir protesto bildirisini teslim eden göstericiler, parlamento binasına kadar bir yürüyüş yaptılar. Göstericiler, "Asimilasyon kampanyası devam ediyor", "Nedim Gencev dolandırıcıdır", "Gencev'e hayır" yazılı pankartlar taşıdılar ve "Demokrasi ve adalet" sloganları attılar.

Üyelerin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nden (DPS-HÖH) Ahmet Doğan hariç tüm milletvekilleri de, göstericilerin yanına gelerek şikayetlerini dinlediler.

Göstericilere hitaben bir konuşma yapan HÖH milletvekili Tuncer Kırcaliev, "Partimiz sonunu kadar isteklerinize destek veriyor" dedi ve ibadetin yerine getirilmesinin demokrasinin ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi.

Kırcaliev, Bulgaristan Müslümanlarının Başmüftülük makamının tüm sorunlarının yasal ve adil bir şekilde çözülmesi için bir yasa tasarının hazırlanacağını da bildirdi.

Geniş güvenlik önlemleri alınan eylem olaysız sona erdi.

Etiketler :