Başörtülü Öğrenciler Bosna'ya

Başörtülü Öğrenciler Bosna'ya

Pazartesi günü Başbakan Erdoğan'ın üniversite binası açtığı Bosna, Türkiye'den öğrenci akınına uğramış durumda.

Yaşam maliyetlerinin düşük olması, yemeklerin lezzeti ve kadın öğrencilere başörtüsü yasağı olmaması Türk üniversite öğrencilerini Bosna’ya çekiyor.

Pazartesi günü Başbakan Tayyip Erdoğan, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nin (IUS) başkentin dışındaki yeni kampusunun resmi açılışını yaptı. Erdoğan açılış töreni sırasında “Umuyorum bu üniversiteyle kurduğumuz kültür köprüsü halkı birbirine bağlayacak ve Balkanlara barışı getirecektir” dedi.

Reuters'in haberine göre "Türkiye'de kadınların üniversitede başörtüsü takması yasak olduğu" ve "Bosna’da böyle bir yasak olmadığı" için Türk öğrenciler Saraybosna’nın üç uluslararası üniversitesinden birinde okumak amacıyla kısa bir yolculuk yapmayı göze alıyorlar.

 "TÜRK KÜLTÜRÜNE ÇOK BENZİYOR"

Yemekler ve ülkenin ucuzluğu da Saraybosna’daki Türk öğrenciler için önemli faktörler. IUS’ta mühendislik okuyan İstanbullu Enes Cici, “Birçok cami var ve yemekler de çok lezzetli. Türk kültürüne çok benziyor” dedi.

Bursalı ekonomi öğrencisi Mehmed Güner ise “Burada okumak ABD’ye Kanada’ya ya da Avrupa’nın herhangi bir ülkesine göre çok ucuz. Ben bu yüzden Bosna’yı seçtim” dedi.

“Başörtüsü sorunu yüzünden buraya geldim” diyen İmam Hatip Lisesi mezunu, mimarlık öğrencisi Cahide Nur Cunuk, Türkiye’de herhangi bir devlet üniversitesine ya da özel üniversiteye giremediğini söyledi.

Arkadaşı Vildan Mengi de, “Burada olmaktan mutluyuz. Bosnalılar da Müslüman ve bize benziyorlar” dedi.

BOSNA EN YAKIN KOMŞUMUZ

Bosna’daki Türk öğrencilerin büyük bir çoğunluğu kadın ve başörtülü. Bu öğrencilerden biri “Eğer Türkiye’de durum değişseydi biz buraya gelmezdik” dedi. Mengi ise üç kızkardeşi olduğunu ve Türkiye’de yasal durum değişmezse onların da Saraybosna’ya geleceğini söyledi.

Diğer Balkan ülkeleri gibi uzun zaman Osmanlı İmparatorluğu’nun kontrolü altında kalan Bosna Türkiye’yle yakın ilişkiler içinde.

Erdoğan daha önce yapılan bir tartışmada, “Ortak sınırımız olsun ya da olmasın fark etmez. Bosna’nın en yakın komşumuz olduğunu düşünüyorum ve tarihi sorumluluklarımız dolayısıyla asla Bosna’yı yalnız bırakmayacağız” demişti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :