Bingazi'de göstericiler yine sokaklarda

Bingazi'de göstericiler yine sokaklarda

Bingazi'de, dün çok sayıda kişinin öldürülmesinden sonra bugün de protestocular bir mahkeme binası önündeki gösterilerine yeniden başladı.

Libya'da 42 yıllık Muammer Kaddafi yönetimine karşı gösterilerin merkezi olan ülkenin doğusundaki, ikinci büyük kenti Bingazi'de, dün çok sayıda kişinin öldürülmesinden sonra bugün de protestocular bir mahkeme binası önündeki gösterilerine yeniden başladı.

AP ajansının duyurduğuna göre görgü tanıkları, sabah erken saatlerden itibaren protestocuların mahkeme binası önünde toplanmaya başladığını bildirdi.

Bingazi'de dün bir hastane yetkilisine dayanılarak, önceki gün öldürülen 35 protestocunun cenazesine katılanların dağılması sırasında komandoların açtığı keskin nişancı ateşinde 15 kişinin öldürüldüğü haber verilmişti.

Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü de, dünkü olayların ardından son 4 günde öldürülenlerin sayısının 100'ü aştığını açıkladı. Libyalı yetkililer ise olayların başlamasından bu yana can kayıplarıyla ilgili bir açıklama yapmadı.

-"ÜLKE ÇAPINDA BİR AYAKLANMA MI"-

Öte yandan, bazı uzmanlar Libya'da Mısır tarzı bir ulusal çapta ayaklanmanın olası gözükmediğini çünkü ülkenin büyük kesiminde hala saygı gören Kaddafi'nin, sosyal sorunları hafifletebilecek petrol geliri olduğu değerlendirmesini yapıyor.

Gösterilerin düzenlendiği Bingazi ve çevresindeki doğu bölgesinde zaten geleneksel olarak Kaddafi'nin ülkenin diğer kesimine göre daha az desteğinin bulunduğuna işaret ediliyor.

Bu arada, Reuters ajansı, bazı sosyal paylaşım sitelerinde, henüz doğrulanamayan, Trablus'ta ufak çaplı çatışmalar olduğu, batıdaki Nalut'da gece silahlar patladığı yolunda bilgiler olduğunu bildirdi.

Libya'daki olayları bağımsız kaynaklarca doğrulama olanağı bulunmuyor çünkü yetkililer, protestoların patlak vermesinden bu yana yabancı gazetecilerin ülkeye girişine izin vermiyor ve yerel gazetecilerin de Bingazi'ye gidişi yasaklandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :