Bir Bildiri de Evrensel Hukukçulardan

Bir Bildiri de Evrensel Hukukçulardan

Evrensel Hukukçular Platformu: Anayasa değişiklik taslağını benimsiyor ve destekliyoruz

Evrensel Hukukçular Platformu, darbeci zihniyetin hazırladığı 1982 anayasasındaki demokratik hukuk devletine uymayan kuralların, sivil ve gücünü milletin iradesinden alan TBMM tarafından değiştirilmesinin halkın büyük beklentisi olduğunu bildirdi.

Evrensel Hukukçular Platformu'nun anayasa değişikliği teklifine ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, askeri darbelerle şekillendirilen sistemde kendine yer tutan ve milletin iradesini hiçe sayarak nemalananlar tarafından demokratikleşme yolunda atılan adımların sürekli engellendiği ifade edildi.

Açıklamada, bütün askeri müdahalelerden sonra demokrasiye ve kendi iradesine sahip çıkan milletin, uygun zemini bulduğunda bu zihniyetin baskısından mutlaka kurtulacağının altı çizildi.

Evrensel Hukukçular Platformu'nun temennisinin TBMM'nin milletten aldığı yetki ve sorumluluğunun bilincinde hareket ederek 1982 darbe anayasasının yerine evrensel hukuk ilkeleri ile paralel yeni bir anayasa yapması ve mutlaka referanduma sunarak yürürlüğe sokulması olduğu belirtilerek, "Her ne kadar çeşitli kesimler makul olmayan bahaneler ileri sürseler de bu milletin iradesine tümüyle sahip çıkması için uygun zemin bizce mevcuttur. Bu irade mutlaka gösterilmelidir." denildi.

Ayrıca, paketin kısmi dahi olsa milletin beklentilerini karşılama niyeti ile hazırlandığı vurgulanarak, bu girişimi tüm eksiklerine rağmen benimseyip destekledikleri ifade edildi.

Yapılmak istenen değişikliğe çeşitli bahaneler ile karşı çıkan muhalefet partilerinin ve yargının, demokratik gelişmelerin önüne set çekmeye çalışmalarını, her türlü engeli koymalarını ve ülkedeki insanlarından tam demokrasiyi esirgemelerini anlamanın mümkün olmadığı bildirildi.

Açıklamada, destek verilen anayasa değişiklik paketinin bir kısım eksikliklerin de meclis safhasında düzeltilmesi istendi. Bu isteklerden bazıları ise şöyle : "Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerinin kısıtlanması, yüksek yargı organlarına ve HSYK'ya üye seçilirken hâkim ve savcıların seçtiği üyelerin sayılarının arttırılması, siyasi partilerin kapatılmasında meclisin genel idaresinde nitelikli çoğunluk ile karar verilmesi."

Ayrıca açıklamada, Balyoz Hareket Eylem Planı hakkında açılan davada tutuklanan sanıkların tahliye edilmelerini anlamanın mümkün olmadığı ifade edilerek cunta zihniyeti hakkında açılan davaların seri bir şekilde sonuçlandırılmasının ve suçluların mutlaka cezalandırılmasının sabırla bekledikleri belirtildi.

 

Etiketler :