Borsa tüm zamanların rekorunu kırdı

Borsa tüm zamanların rekorunu kırdı

İMKB Bileşik Endeksi haftanın ilk işlem gününde 1.297,00 puanlık artışla 61.905,08 puandan tüm zamanların rekoruyla açıldı.

Dün yapılan referandumdan yüzde 58 ile güçlü bir 'evet' çıkması ve arkasından Başbakan Erdoğan'ın verdiği uzlaşma mesajları piyasaya olumlu yansıdı. Borsa tüm zamanların rekoruyla açıldı.

Son kapanışta 1.5150 TL olan dolar 1.48-1.49 TL aralığına inerken, gösterge faiz de yüzde 8.08`den yüzde 8.01'e geriledi.

BORSA TÜM ZAMANLARIN REKORUYLA AÇILDI

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Bileşik Endeksi haftanın ilk işlem gününde 1.297 puanlık artışla 61 bin 905 puandan tüm zamanların rekoruyla açıldı.

Bileşik endeks, yeni haftanın ilk iş gününe 1.297 puanlık artışla 61 bin 905 puandan başlayarak, tüm zamanların en yüksek açılış değerine ulaşmış oldu,

Endeks, 8 Eylül Çarşamba günü günü kapanışta 60 bin 608 puandan kapanmıştı.

İlerleyen dakikalarda ise 62 bin 32 puanı gören İMKB Bileşik Endeksi, tüm zamanların seans içi rekorunu kırarken, tarihinde ilk kez 62 bin puana ulaştı.

Bundan önceki seans içi en yüksek seviye 61 bin 253 puanla 3 Eylül Cuma günü 2. seansta görülmüştü.

Referandum sonuçlarını değerlendiren uzmanlar, çıkan sonuçları piyasanın olumlu algıladığını ve bir iki günlük ralli yaşanabileceğini belirtiyor. Referandumun `mevcut ekonomi politikalarının ve Ak Parti iktidarının devamı` şeklinde algılandığını kaydeden uzmanlar, siyasi belirsizliğin azalması ile piyasada yukarı gidiş olasılığının arttığını kaydediyor.

SİYASİ RİSK AZALDI

Orion Investment Yönetim Kurulu Üyesi Murat Salar, sonuçların beklentilerin çok üzerinde olduğunu belirtti. Piyasaların Ak Parti hükümetinin uygulamalarını pozitif olarak algıladığına dikkat çeken Salar, dolayısıyla bu referandum Ak Parti iktidarının devamına yönelik b,ir referans olarak algılanabilir.

Bu durum da kısa vadede alış getirecek. Üzerine bir de yurtdışı etkisi var. Biz tatilde iken dışarıda önemli yükselişler yaşandı dedi.

Bugün piyasada hızlı bir yükseliş olacağını ancak kısa vadede bir kar realizasyonu görülebileceğini ifade eden Salar, Şimdiye kadar alım yapmayanların çok acele etmemesini öneriyorum. Bu yükselişe bir realizasyon gerekiyor. Ama orta vade için piyasi üzerindeki siyasi riskin azalmış olması çok önemli. bu durum orta vadede olumlu yansıyabilir ddiye konuştu.

SİNYAL ÇOK GÜÇLÜ GELDİ

Arma Porföy Stratejisti Murat Gülkan, piyasaların referandumu olası bir Ak Parti iktidarının devamı için bir sinyal olarak yorumladığını kaydederek, Ve bu sinyal çok güçlü geldi. Bu da piyasaların hoşuna giden bir durum. Özellikle siyasi belirsizlik riskinin ortadan kalkmış olması nedeniyle eğilim yukarı yönlü olmaya devam edecek. Bence Türkiye`de fiyatlar pahalı ama bu daha da pahalı olmayacağı anlamına gelmez dedi.

PİYASALARDA RALLİ YAŞANABİLİR

EFG İstanbul Menkul Değerler Murahhas AzaSı Hüseyin Kelezoğlu, dünya piyasalarının da olumlu olmasına dikkat çekerek, Referandum sonucunun pozitif etkisi ile bir kaç günlük ralli yaşanabilir. Ben bir kar satışı beklemiyorum dedi. Kelezoğlu şöyle konuştu: 

Yabancılar referandumdaki detayları çok anlamadı ama çıkan sonuçları 2011 genel seçimlerinde tek parti iktidarına yönelik belirsizliğin büyük oranda ortadan kalkması olarak yorumlayacaklar. En azından kısa vadede böyle görülecek. Zaten bu etki referandumun kendisinden daha önemli.

Piyasaya yeni bir para girişinin de olabilecepine işaret eden Kelezoğlu, Çıkan sonucun oldukça güçlü evet olması Ak Parti`nin elini rahatlattı. Piyasalardaki popülist politika endişeleri törpülendi. Bu durum ekonomi politikasına olan güveni biraz daha artabilir. Yabancı yatırımcılar, Ak Parti tekrar iktidara gelirse Türkiye`nin yatırım yapılabilir ülkeler statüsüne çıkabileceği beklentisinden güçlü olarak beslenecek. dedi.

SONUÇLAR BEKLENTİNİN ÜZERİNDE

HSBC Portföy Genel Müdürü Namık Aksel sonuçların piyasalar üzerinde olumlu bir etki yaratağını kaydetti. Aksel, sonuçların gelecek yılki seçimlerde tek parti hükümeti olasılığını güçlendireceğini düşünüyorum. Diğer yandan sonuçların olumlu etkisinin uzun sürmesini beklemiyorum dedi.

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ da, “Referandum sonuçları piyasaların beklediği bir şey değildi. Evet oyları için tahmin yüzde 50 ile 55 arasında bir orandaydı. Ancak sonuçlar, oldukça rahat bir başarı olarak kabul edilebilir. Bu oylamanın, piyasalar için en büyük sonucu, Ak Parti’nin gelecek seçimlerde tek parti hükümeti kurma olasılığını artırması oldu" dedi.

Etiketler :