Büyük Planda 2. Hamle

Büyük Planda 2. Hamle

Balyoz soruşturmasında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan 3 komutanın ardından tutuklanan askerleri de serbest bıraktırmak için düğmeye basıldı.

Balyoz soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve savcılık sorgularının ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan 3 komutanın ardından tutuklanan askerleri de serbest bıraktırmak için düğmeye basıldı.

Hürriyet’ten Fatih Çekirge bugün köşesinde “kritik” bir soru sordu:

“Savcı orgeneralleri ‘Kaçma ve delil karartma ihtimalleri yok’ diyerek bıraktığına göre görevde olan amirallerin kaçma ihtimali mi vardı da tutuklandılar?”

Çekirge bu soruyu sorduktan sonra “Bu sorunun şiddeti giderek artıyor.” demeyi de ihmal etmemiş.

Soru Çekirge’nin kaleminden Hürriyet’te böyle yer alırken, Milliyet’te ise Fikret Bila’nın kaleminden dile getiriliyor. Hem Hürriyet hem Milliyet’in topa girmesi "soru"nun “kritikliğini” daha iyi anlamamızı sağlıyor.

Baykal’la konuşan Bila şöyle yazıyor:

“Baykal, yaşananlar karşısında şu sorunun da sorulması gerektiğini belirterek devam etti:

‘Çok büyük bir iddiayla soruşturma başlatıyorsunuz. Darbeden söz ediyorsunuz. Üst düzey komutanları gözaltına alıp, 4 gün bekletip, sorguluyor ve mahkemeye bile sevk etmeden savcılıktan bırakıyorsunuz. O zaman bu büyük iddiayla niye ortaya çıktınız? Yani bu işlerden üsteğmenler mi sorumlu oluyor? Nedir? Yargının ciddi bir inandırıcılık sorunuyla karşı karşıya olduğu ve hukuki değil siyasi hareket ettiği anlaşılmaktadır.’ ”

Şu an soru işaretleriyle dile getirilen şey aslında önemli bir strateji.. Doğan Grubu’nun amirallerinin çevirmeye başladığı strateji yakında uygulamaya konacak.

Planın ilk adımında kuvvet komutanlarının serbest bırakılmasının üzerinden "Üstler serbest, astlar tutuklu" tartışması başlatılacak. İkinci adımda ise "İşi asıl planlayan, emir veren üstler serbestse, alttakiler neden tutuklu?" propagandası yapılacak. Bu sayede astların da serbest bırakılması için psikolojik zemin oluşturulacak. Sonrasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'le temasa geçilecek. Tutuklama kararlarını veren 10. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi üzerindeki HSYK baskısıyla da istenen sonuç elde edilecek.

Çünkü Balyoz soruşturmasını yürüten savcıların özel yetkileri alınmak isteniyor. Hafta içerisinde iddiaları doğrulatacak nitelikte ilginç bir gelişme yaşandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, rahatsızlığı sebebiyle gözaltıların olduğu gün hastaneye giderek anjiyo oldu. Engin, anjiyo nedeniyle 5 günlük rapor aldı. Engin'e ulaşmak mümkün olmazken ani bir gelişme yaşandı. Başsavcı Engin iznini aniden yarıda bölerek görevinin başına döndü. Döner dönmez de kuvvet komutanlarının serbest bırakıldığı süreç başladı. Kuvvet komutanları Oramiral Özden Örnek, Orgeneral İbrahim Fırtına ve Orgeneral Ergin Saygun mahkemeye sevk edilmeden serbest bırakıldı. Adliyede resmen üstler serbest bırakılırken, astlar tutuklandı.

Üstler serbest bırakılırken tutuklu astların itiraz etmeleri aşamasında serbest bırakılmaları için yoğun baskı oluşturulduğu adliye muhabirlerine kadar yansıdı. İddiaya göre Başsavcı Aykut Cengiz Engin ve 10. Mahkeme Başkanı Zafer Başkurt bu konuda yoğun çalışma içinde. Baskılarla soruşturmada tutuklananların itiraz aşamasında serbest bırakılmalarını sağlamak hedefleniyor.

İşin diğer yönü ise kararı vereceklerin ne kadar bağımsız olduğu. 10. Mahkeme Başkanı Zafer Başkurt'un hakkında rüşvet suçundan dolayı soruşturma yürütüldüğü, bu dosyanın HSYK'nın önünde olduğu biliniyor. Bu durumun tutukluların serbest kalmasında bir koz olarak kullanılacağı vurgulanıyor.AKTİFHABER

Etiketler :