Coca-cola hakkındaki iddialar doğru mu ?

Coca-cola hakkındaki iddialar doğru mu ?

Coca-Cola’nın İsrail şirketi olduğu ve gelirinin İsrail’e aktarıldığı iddialarına yanıt, Filistin’den geldi.

Farklı ekonomik, siyasi ve dini rejimlerden müteşekkil 200’den fazla ülkede faaliyetlerini yürüten Coca-Cola, 250’den fazla şişeleyici ortak ile çalışıyor ve bu sistemde tüm dünyada 700 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. Firma Türkiye’de de doğrudan 3 bin, dolaylı olarak da 30 bin kişiye istihdam sağlıyor. 1886 yılında ABD’de kurulan Coca-Cola’nın hisselerinin tamamı halka açık ve bu hisseler New York Borsası’nda işlem görüyor. Uluslararası bir şirket konumunda olan Coca-Cola’nın on binlerce hissedarı bulunuyor.

SUUDİ ARABİSTAN, ÜRDÜN, MISIR, TUNUS VE KATAR DA VAR

Şirket, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi’nde de Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, Tunus, Katar dahil bütün coğrafyada faaliyet gösteriyor. Büyük çoğunluğu İslam ülkelerinden oluşan Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde Coca-Cola sistemindeki doğrudan çalışan sayısı ise 34 bin seviyesinde.

FİLİSTİN’DEKİ ÜÇÜNCÜ BÜYÜK İŞVEREN

Filistin de Coca-Cola’nın yatırım yaptığı noktalar arasında. 1998 yılından bu yana Filistin’de faaliyet gösteren ve bu ülkede biri Gazze’de olmak üzere 3 fabrikası bulunan şirket, 400 Filistinli’ye iş olanağı sağlıyor. Coca-Cola faaliyetleriyle ilişkili yan sektörlerden ise 4 binden fazla aile geçimini sağlıyor. Coca-Cola’nın Filistin’de 7 de satış ve dağıtım merkezi bulunuyor. Filistin’de üçüncü büyük işveren ve beşinci büyük yatırımcı olan Coca-Cola, büyük kısmı Filistinli iş adamlarına ait olan National Beverage Company (NBC) şirketinde de hisse sahibi.

“İSRAİL ŞİRKETİ DEĞİL”

İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonu sırasında ortaya atılan ve sosyal medyada oldukça sık zikredilen Coca-Cola’nın İsrail şirketi olduğu ve gelirinin İsrail’e aktarıldığı iddiaları ise doğru değil. Konuyla ilgili bilgi veren Coca-Cola ürünlerinin Filistin’deki şişeleme ve dağıtımını yapan NBC şirketinin kendisi de Filistinli olan Genel Müdürü İmad Hindi, “Internette birçok konuda aslı astarı olmayan dedikodular üretiliyor. Türkiye’de de Coca-Cola ile ilgili asılsız iddiaların sosyal medyada konuşulduğunu duydum. Coca-Cola, dünyanın en büyük uluslararası şirketlerinden birisi ve 200’den fazla ülkede faaliyet gösteriyor. Filistin’in en çok istihdam sağlayan ve en çok yatırım yapan şirketleri arasındayız. Coca-Cola sistemi olarak Filistin’e katkılarımız bununla da sınırlı değil. Eğitimden spora, sağlıktan temiz su kaynağı sağlamaya kadar birçok konuda projelerle yaşadığımız topraklara katkı yapıyoruz. Filistin’e katkımızı görmek isteyen herkese kapımız açık” dedi.

FİLİSTİNLİLER DE AYNI FİKİRDE

Filistin’de Coca-Cola’nın gazlı içecek pazarındaki payının yüzde 86 olduğunu kaydeden Hindi, “Bu oran, tüm Ortadoğu Bölgesi’nde en yüksek pazar payı anlamına geliyor. Sanırım bu oran, Filistin’de Coca-Cola’nın algısıyla ilgili net bir resim ortaya koyuyor” diye konuştu.

“COCA-COLA FİLİSTİN’E YATIRIM YAPAN İLK VE EN BÜYÜK GLOBAL ŞİRKET”

Coca-Cola’nın Filistin’de yatırım yapan ilk ve en büyük global şirket olduğunu, başka yatırımlar için de kapı açtığını belirten Genel Müdür İmad Hindi, “Şu anda Filistin’de en büyük 3. işveren ve en büyük 5. yatırımcı durumundayız. 500’e yakın kişiye istihdam sağlıyoruz. Ve çalışan sayımızı artırabilmek için yatırımlarımıza devam ediyoruz. NBC olarak biz Filistin’deki rolümüzü sadece istihdam ve yatırım ile sınırlı görmüyoruz. Diğer Filistinli şirketlerle edindiğimiz global bilgi birikimimizi de paylaşarak destek oluyoruz. Özellikle satış ve pazarlama konusundaki deneyimlerimizi, küçük ölçekli Filistinli şirketleri desteklemek için kullanıyoruz. İddialı olduğumuz bir diğer alan ise topluma katkı projeleri. 20 bine yakın çocuğun okulda bilgisayara erişmesini sağlayan teknoloji laboratuvarlarından tutun da ilk kadın futbol takımının kurulmasına verdiğimiz desteğe kadar birçok proje sayabilirim. Hem üretim kapasitemizi artırabilmek hem de ülke ekonomisine ve topluma yaptığımız katkıyı artırabilmek için yeni yatırım planları üzerinde çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“COCA-COLA FİLİSTİNLİ GENÇLERİ TÜRKİYE’YE EĞİTİME GÖNDERİYOR”

Coca-Cola’nın Filistin’de bir çok sosyal sorumluluk projesine imza attığını anlatan Hindi, “Gerçekleştirdiğimiz projeler arasında bizi en çok heyecanlandıranlardan birisi de Türkiye’ye eğitim için gönderdiğimiz Filistinli üniversite öğrencileri. Coca-Cola Vakfı ve Bilkent Üniversitesi işbirliğiyle her yıl seçtiğimiz öğrencileri 1 yıl için Bilkent Üniversitesi’ne gönderiyoruz. Eğitime katkı, bizim en çok önem verdiğimiz projelerin başında geliyor. Yaşadığımız topluma değer katmak bizim misyonumuzun önemli bir parçası. Bu misyonu gerçekleştirebilmek için attığımız her adım bizim için çok değerli” dedi.

“COCA-COLA’NIN FİLİSTİN’E KATKILARINI GÖZLERİNİZLE GÖRÜN”

Coca-Cola’nın Filistin’e katkılarını görmek isteyenleri Ramallah’a davet eden İmad Hindi, “Coca-Cola sisteminin Filistin’deki katkılarını görmek isteyen herkesi Ramallah’a bekliyorum. Filistin’de toplam 3 fabrikamız var. Her geçen gün markalarımızın Filistin toplumu tarafından daha fazla sevildiğini görüyor, bunu pazar araştırmalarıyla takip ediyoruz” diye konuştu.




Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.