Çocuklar artık kalori hesabı yapıyor

Çocuklar artık kalori hesabı yapıyor

ABD’de anne babalar arasında hızla yayılan sağlıklı beslenme saplantısı, kalori hesabı yapan çocuklar yarattı.

ABD’de kalori hesabı artık zayıf kalmak isteyen yetişkinlerden değil, çocuklardan sorulmaya başladı... Sekiz yaşındaki Greye Dunn ve yaşıtı pek çok çocuk kalorilerden haberdar, yeteri kadar vitamin alıp almadıklarını sorguluyor ve sodyum konusu onları epey endişelendiriyor!
Minik Dunn “Sodyum kalbinizin daha hızlı çarpmasına neden olur, bu yüzden bazen gerçekten ciddi sonuçlara neden olabilir” diyor. Greye’nin annesi, bir multimedya şirketinin başkanı olan Beth Dunn, ise oğlunun beslenme konusundaki bilgilerinden dolayı çok mutlu. Oğluna sürekli organik yemekler veriyor, ona gıda paketleri üzerindeki etiketleri okuyup anlaması konusunda yardımcı oluyor. Durumda bir anormallik görmeyen anne “Oğlum yalnızca sağlıklı olmak istiyor” diye konuşuyor.



Yaşgünü pastası bile yemiyorlar



Beth Dunn gibi sağlıklı beslenmeden haberdar çocuklar yetiştirmek isteyen ebeveynlerin sayısı gitgide artarken, uzmanlar anne-babaların aşırı korumacı tavrının, yarardan çok zarar getireceği kanısında.
“Bu tarz çocuklar normalin üzerinde kaygılı oluyor” diyen Kuzey Carolina Üniversitesi yeme bozuklukları programının başındaki Cynthia Bulik bu çocukların, arkadaşlarının doğum günü partisine gidip kilo aldıracağını düşündükleri pastaları yemediklerini belirterek anne-babaların tavrının tehlikeli olabileceğini vurguluyor. Yeme bozuklukları uzmanı Tiffany Rush-Wilson ise “İster yetişkin olsun, ister çocuk hastalarımın çoğu ailelerin hassas tavrından şikayetçi. “Çocukların beslenme programı gün geçtikçe yasaklarla doluyor” diyor.
Çocukları minik yaşta kalorilerle boğuşmaya iten tek faktör aileler değil. Son 20 yılda dünya genelinde artış gösteren anoreksiya, bulimia gibi yeme bozukluğuna bağlı pek çok hastalığın kaynağında kitle iletişim araçları ve sosyal baskı yatıyor. Uzmanlara göre sağlıklı beslenme takıntısı, yeme bozukluğuna yol açan bir sebepten öte başlı başına bir belirti. Organik ürünlerle beslenen genç hastaların oranının yüzde 15 arttığını belirten Dr. James Greenblatt “Son altı yıldır genç hastalarımın çoğu kilo almamak adına şeker kullanmıyor, yüksek kalorili besinlerden kaçıyor ve çoğu bu çabalarına ‘kilo almamak’ değil ‘sağlıklı beslenmek’ adını veriyor” diye konuşuyor.
Miami Üniversitesi’nden diyetisyen Lisa Dorfman’a göreyse çocuklar ebeveynelerin ‘zararlı’ diye nitelendirdiği yiyecekleri yemekten çok korkuyor: “40 yaşındaki insanlar gibi konuşan beş yaşında hastalarım var. Ebeveynler bu çocukları adeta hipnotize etmiş. Çocuklar kilo alma korkusu olmadan bir kurabiye bile yiyemiyorlar.”





Çocuklar da beslenme bağımlısı...



Dr.Steve Bratman’a göreyse sağlıklı beslenme bağımlılığı yeni çağın hastalığı. Yunanca ‘düzgün’ anlamına gelen ‘ortho’ kökünden türeyen ‘orthorexia’ terimiyle adlandırılan bu hastalık çocuklara kadar sıçramış. Yeme bozukluklarının tamamını obsesif-kompulsif bozukluklar kategorisine alan klinik psikolog Angelique A. Sallas “Orthorexia belirtilerinin bulimia ve anoreksiyadan farklı olduğunu düşünmüyorum fakat ismi ne olursa olsun bu tip hastalıkların korkutucu şekilde yaygınlaşıtığı bir gerçek” diye konuştu. (The New York Times)

Etiketler :