Çok konuşulacak PKK raporu

Çok konuşulacak PKK raporu

UTSAM'ın terör raporu, örgüte katılmak için dağa çıkmanın altındaki nedeni gözler önüne serdi.

Polis Akademisi Uluslararası Terörizm Merkezi (UTSAM), terörün büyüme nedenleri ve çözümlerine ilişkin önemli bir çalışmaya imza attı. Çalışmada, PKK’ya katılımların sebebi olarak bölgede çalışan devlet görevlilerinin hataları gösterildi.

Polis Akademisi’nden Doç. Süleyman Özeren ve Dr. Murat Sever, Hakkari, Yüksekova ve Van’da güvenlik güçlerinden vatandaşlara, terör örgütü sempatizanlarından eğitimcilere kadar birçok kişiyle görüşerek alanda gerçekleştirdikleri araştırmayı Cumhurbaşkanı ve Başbakan başta olmak üzere devletin birçok kurumuna da rapor olarak gönderildi. İşte çalışmadaki tespitler:

ÖRGÜT VE DEVLET BASKISI BİR ARADA

• Terör örgütüne katılımın temelinde yatan nedenlerin başında göç olgusu geliyor.

• Örgüte katılımda kadınlar ön planda. Bunun altında, bölgede kız çocuklarına karşı olumsuz bakış açısı yatıyor. Terör örgütü kadınlara gerçek anlamda sahip çıktığını iddia ederek, onlara değer verdiğini göstermeye çalışıyor.

Halk devlet baskısı ile örgüt baskısı arasında sıkışmış durumda. Kepenk kapatma buna örnek.

SUÇA MEYİLLİ KAMU GÖREVLİLERİ VAR

• Bireylerin örgüte katılmasında önemli faktörlerden biri de örgüte katılımın örgütün yayınları tarafından teşvik edilmesi.

• Bölgeye giden personel kendilerini geçici gördükleri için hizmetlerde aksama yaşanıyor.

• Bazı kamu görevlilerinin suça meyilli olması güveni yıpratıyor. Köy Boşaltma Komisyonları üzerinden haksız kazanç iddiaları mevcut.

PKK DİNİ DE KULLANMAYA BAŞLADI


• Din görevlileri yetersiz. Vaazlarda bölge sorunları dile getirilmiyor. PKK dini de kullanıyor. Seyit Rıza, Ahmed-i Hani gibi dini kişilikler öne çıkartarak devletin boş bıraktığı bu alanı da kullanıyor.

• Kaliteli öğretmen az. Öğretmen eksiği örgüt sempatizanı bazı vekil öğretmenlerle kapatılıyor.

BÖLGENİN SÜRGÜN İMAJI KALKMALI

Araştırmada çözüm önerileri de şu şekilde:

• Hakkari-Van arasındaki alternatif karayolu, izolasyonu kaldırmak için yapılmalı. Yüksekova Havaalanı açılmalı. Kış sporlarına yatırım yapılmalı.

• Örgütün kırsal ile şehirdeki bağlantıları kesilmeli. KCK operasyonları sürmeli. Sınır güvenliği tam sağlanmalı. Yol kontrol noktaları azaltılmalı.

• Kamu görevlilerine 500-750 lira fazla ücret verilerek sürgün yeri imajı bitirilmeli. Hizmet süresi 4 yıl olmalı ve bölgeye gitmeden kurs verilmeli.

FAİLİ MEÇHULLERİN ÜSTÜNE GİDİLMELİ

• Çocukların eğitimine destek verilmeli. Kürtçe bilen eğitimcilere öncelik verilmeli. Sabahçı-öğlenci uygulaması kaldırılmalı. Öğrencileri okul saatleri dışında da okulda tutmak için etkinlikler geliştirilmeli. Böylece çocuklar sokakta istismar edilemez.

• Faili meçhullere ilişkin davalar sürmeli.

• Bölgeye eğitimli din görevlileri gönderilmeli.

Bölge halkı belli etmese de KCK operasyonundan memnun

Mülakat yapılan birçok bölge insanı ise örgüte yönelik operasyonlardan gizliden gizliye memnuniyet duyuyor; “Vergilendirme yapanların (sözde vergi toplayanların) gözaltına alınması halkı mutlu ediyor ama bunu belli etmiyorlar” diyorlar. UTSAM’a, halk güvenli ve huzurlu bir ortamda yaşamak istiyor. Açılım bölgedeki beklentileri yükseltmiş. Bir vatandaş; “Kardeşlik, barış için açılımı istiyoruz. Polis, çocuğa vurmasın, kadına vurmasın. Ben niye dağa gideyim?” diyor. Raporda açılımın ‘dağdan çocukların dönmesi ve şartsız af’ olarak anlaşıldığı belirtiliyor. Örgüt de açılımı ‘Öcalan muhatap’ olmalı şeklinde istismar ediyor.

‘TRT 6 daha etken olmalı’

Hakkarili bir öğretmen: Roj Tv dağları övüyor. Dağdaki adamlar çocukların He-man’leri. TRT 6 daha cazip hale getirilmelidir.

İmtiyazlı hale geliyorlar

Araştırmada, örgüte katılmanın bireylere nasıl bir prestij sağladığı şöyle özetleniyor: “Örgütlü ailelerin kaçakçılık yapmasına da örgüt imtiyazlı yaklaşmaktadır. BDP’li belediyelerde imtiyazlı hale geliyorlar.”

PKK için ölüm kalım yılı

Raporda, örgütün 2010’u ölüm kalım yılı ilan ettiği yazıyor. Açılımı, kendisinin tasfiye süreci olarak tanımlayan örgütün, açılımı sabote etmenin yanında örgüte katılımları hızlandıracak provokasyonlara yöneleceği belirtiliyor. Bir işadamı, PKK’ya yardım denilerek hayvancılık bitti. Annesi akşama kadar 15 liralık yardım için bekleyen çocukta onur olur mu?” diyor.

Çatışmada öleyim de kurtulayım

Yüksekova’da bir bayanın örgüte katılma nedeni: “Evde erkek gibi çalıştırılıyorum. Bari dağa gideyim de ya dağdakiler öldürsün ya çatışmada öleyim de kurtulayım.” Hakkari’li doktor, “Köy boşaltmalar, tehdit, babayı çocuklarının yanında aşağılaması öfkeye neden olmuş. Hesabını sormanın tek yolu dağ olarak gösterilmiş” diyor.

kaynak:internethaber

Etiketler :