Davutoğlu İslam Konferansı'nda konuştu

Davutoğlu İslam Konferansı'nda konuştu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail saldırısından sonra Cidde'de acilen toplanan İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Yürütme Kurulunun toplantısında bir konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının Türkiye'nin ''11 Eylül'ü'' olduğunu, bölgesel ve küresel bakışlarına derin etkisi olacağını ve ''hiçbir şeyin artık eskisi gibi olmayacağı anlamına geldiğini'' söyledi.

Davutoğlu, İsrail saldırısından sonra Cidde'de acilen toplanan İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Yürütme Kurulunun toplantısında bir konuşma yaptı.

Konuşmasına, ''İsrail'in Gazze'deki Filistin halkına yardım götüren gemileri hedef aldığı barbar saldırısının ardından Türk hükümeti adına İslam Konferansı Teşkilatının kardeş üye ülkelerinin gösterdiği destek ve dayanışmadan ötürü Türkiye'nin en içten minnet ve memnuniyetini ifade etmek isterim'' diyerek başlayan Davutoğlu, çok uluslu sivil filonun insani yardım taşıyan 32 ülkeden silahsız sivillerden oluştuğunu hatırlattı.

Bu uluslararası insani yardım misyonunun tek amacının Gazze'de 4 yıldır İsrail'in insanlık dışı kuşatmasının altındaki halka çok gerekli yardımı sağlamak olduğuna işaret eden Davutoğlu, şunları söyledi:

''İsrail Savunma birlikleri, İsrail kıyılarına 72 deniz mili uzaklıktaki uluslararası sularda gemilere saldırdı. Gemiler temel gıda, ilaç ve yaşamak için gerekli diğer besin maddeleri taşıyordu. İsrail askerlerinin saldırısı sonucu 9 Türk vatandaşı öldü, birçoğu yaralandı. Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşları tarihinde ilk kez başka bir ülkenin askerleri tarafından öldürüldü.

Dahası, İsrail izin olmadan gemilere bindi ve zorla Aşdod Limanı'na yöneltti. Yolcular İsrail'de gözaltına alındı. İsrail'in bu eylemi eşkıyalık, korsanlık, taammüden cinayet ve adam kaçırma gibi suçların hepsini içermektedir. Kısaca bu hiçbir koşul altında mazur görülemeyecek bir devlet terörüdür.''

Türkiye'nin bu korkunç saldırıyı şiddetle kınadığını kaydeden Davutoğlu, İsrail'e bu ağır suçundan dolayı hesap sorulması ve bunun cezasız kalmaması için ulusal ve uluslararası düzeylerde gerekli tüm önlemleri almaya kararlı oldukları vurguladı.

Ahmet Davutoğlu, ''Bu tek olay, bölgenin tarihinde bir 'dönüm noktasıdır.' Bu bizim '11 Eylül'ümüz olmuştur, ki bu bizim bölgesel ve küresel bakışımıza derin etkisi olacaktır ve hiçbir şey artık eskisi gibi olmayacak anlamına gelmektedir'' dedi.

''İnsanlık onuruna yapılan haksızlık ve açık ihlal karşısında sessiz kalamayız'' diyen Davutoğlu, hiçbir devletin hukukun üstünde olmadığını, İsrail'in bu yasa dışı ve kabul edilemez tavrının hesaba geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Davutoğlu, ''Gazze'ye yapılan haksız kuşatmanın sürdürülemeyeceğini ve İsrail'in bunu zorla yaptıran umursamaz politikalarının bölgesel barış ve istikrar için büyük bir tehdit oluşturduğunu'' vurgulayarak, İKT üyesi ülkelere, Gazze halkına uygulanan ambargonun kaldırılması ve Arap-İsrail çatışmasına çözüm bulunmasına yönelik baskı için birlikte çalışılması çağrısında bulundu.

Etiketler :