Demokrasi için tarihi dönemeç

Demokrasi için tarihi dönemeç

2010’a baş döndürücü bir gündemle girdi Türkiye. Yüzyılın başındaki hasta adam iyileşmişti ve artık hakettiği yeri alması gerekiyordu. Öncelikle demokraside büyük atılımlar yapıldı

Sivil siyaset üzerindeki askeri vesayeti kaldırmaya yönelik adımlar birbiri ardına atıldı. Türkiye ilk defa darbeyle yüzleşti ve sandığa giden halk mesajını verdi: Daha fazla demokrasi 

Hakimleri mermi ile tehdit ettiler

5 OCAK Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığındaki arama ve soruşturmayı yürüten  Cumhuriyet Savcısı ile hakime kargoyla kalaşnikof mermileri gönderildi.

• Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, “Ergenekon” soruşturması kapsamında “şüpheli’’ sıfatıyla ifade verdi.

6 OCAK Selendi’de Roman vatandaşlara saldırı

Manisa’nın Selendi ilçesinde yılbaşı gecesi bir kahvehanede sigara nedeniyle başlayan tartışma büyüdü. İlçe halkı kışkırtmalar sonucu Romanların yaşadığı evleri taşladı. İki gün süren olayların ardından ilçedeki Romanlar, Selendi’den arılmak zorunda kaldı.

13 OCAK İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Dany Ayalon ile Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol arasında ‘Alçak Koltuk Krizi’ yaşandı. Türkiye nota verdi. İsrail resmen özür diledi.

Ağca serbest bırakıldı

18 OCAK Gazeteci-yazar Abdi İpekçi cinayeti suçundan hükümlü Mehmet Ali Ağca, Sincan F tipi Cezaevi’nden tahliye edildi.

20 OCAK ’’Balyoz Planı’’ iddiaları ilk defa basında yer aldı.

31 OCAK Başbakan Erdoğan, EMASYA Protokolünü ortadan kaldıracağız. Bununla ilgili çalışmalar sürüyor” dedi.

EMASYA Protokolü yürürlükten kalktı

4 ŞUBAT İçişleri Bakanı Beşir Atalay, EMASYA protokolünün yürürlükten kaldırıldığını açıkladı.

5 ŞUBAT Zir Vadisi’nde bulunan mühimmatla ilgili olarak yargılanan Yarbay Mustafa Dönmez 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

16 ŞUBAT Erzincan’da İlhan Cihaner tutuklandı

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şenel’in yürüttüğü bir operasyon kapsamında, evinde ve makamında yapılan aramanın tamamlanmasının ardından gözaltına alındı.

17 ŞUBAT Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca “Ergenekon Soruşturması” kapsamında başlatılan soruşturma kapsamında Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner tutuklandı.

• HSYK, Cihaner’in tutuklanması sürecinde yer alan Erzurum özel yetkili Başsavcıvekili Tarık Gür, Cumhuriyet savcıları Rasim Karakullukçu, Mehmet Yazıcı ve Osman Şanal’ın yetkilerini kaldırdı.

22 ŞUBAT “Balyoz Planı” iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu 40’a yakın kişi gözaltına alındı.

24 ŞUBAT Balyozcu paşalar cezaevine gönderildi

“Balyoz Planı” iddiaları soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen ve aralarında eski Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Çetin Doğan’ın da bulunduğu 102 general, amiral ve üst rütbeli subay çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

26 ŞUBAT “Balyoz Planı’’ iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve emekli Korgeneral Engin Alan ile Tümamiral Semih Çetin, Tuğamiral Turgay Erdağ ve eski emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli tutuklandı.

27 ŞUBAT Haldun Dormen’in Kürtçe olarak sahnelediği “Bir Kış Öyküsü” aldı müzikalin prömiyeri, Diyarbakır’da yapıldı.

TİB Merkezine polis baskını 

1 MART Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırladığı ve Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kabul ettiği “Ergenekon Soruşturması” iddianamesinde, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk şüpheli sıfatıyla ilk sırada yer aldı.

Romanlar Başbakanla buluştu

14 MART Başbakan Erdoğan, Abdi İpekçi Spor Salonu’nda Roman vatandaşlarla bir araya geldi.

28 MART Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak görevinden alındı.

29 MART Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında arama yapıldı.

30 MART AK Parti Anayasa değişikliği teklifini TBMM Başkanlığına sundu. 

Yumruklu saldırı provokasyonları

2 NİSAN CHP lideri Deniz Baykal, Van’da bir grup tarafından yumurtalı saldırıya uğradı.

6 NİSAN “Balyoz Planı” iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, emekli Tümgeneral Nuri Ali Karababa ve emekli Kurmay Albay Mümtaz Can tutuklandı.

Dost mayını komutan tutuklattı

8 NİSAN Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 27 Mayıs 2009’da Hakkari Çukurca’da 7 askerin şehit düştüğü mayının askerler tarafından döşendiğinin anlaşıldığını açıkladı. Dönemin Hakkari Tugay komutanı olan Tuğgeneral Zeki Es tutuklandı.

10 NİSAN Türkçe dışındaki dillerde propagandaya hapis cezasını kaldıran yasa değişikliği yürürlüğe girdi.

12 NİSAN Muş’un Bulanık ilçesinde 15 Aralık 2009’da düzenlenen gösterilerde iki kişi öldüren zanlıların Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki davasını izleyen kapatılan DTP’nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk, adliye çıkışında yumruklu saldırıya uğradı.

19 NİSAN Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri’de katıldığı şehit cenazesinde yumruklu saldırıya uğradı.

İskenderun’da roketli saldırı

7 MAYIS Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP lideri Deniz Baykal’a ait olduğu iddia edilen ve bazı internet sitelerinde yayımlanan görüntülerle ilgili olarak soruşturma başlattı.

10 MAYIS Skandal kaset Baykal’ı istifa ettirdi

CHP lideri Deniz Baykal, genel başkanlık görevinden istifa etti. Baykal, ‘Meskene tecavüz yoluyla tezgahlanan’ dediği komplonun adresi olarak iktidarı gösterdi. Ancak daha sonraki gelişmeler adresin parti içinden olma ihtimalinin daha güçlü olduğunu ortaya koydu. 

22 MAYIS CHP 33. Olağan Kurultayı’nda Kemal Kılıçdaroğlu Genel Başkan seçildi.

31 MAYIS Hatay’ın İskenderun ilçesinde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı İlboğa Kışlası İkmal Destek Komutanlığına düzenlenen roketli saldırıda 6 asker şehit oldu.

31 MAYIS İsrail Mavi Marmara’da katliam yaptı

28 MAYIS “Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım” kampanyası kapsamında Filistin’e ilaç, tıbbi malzeme, çimento ve demir gibi yardım malzemesi taşıyan Mavi Marmara gemisi önderliğindeki filo gemileri Antalya’dan Gazze’ye hareket etti.

31 MAYIS İsrail, Gazze’ye insani yardım malzemesi götüren 6 gemilik filoya saldırdı. Olayda 9 Türk hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı.

Tekeli taburuna PKK baskını: 9 şehit

17 HAZİRAN Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay, “Ergenekon” soruşturması kapsamında, Ankara’da 14 saat ifade verdi.

17 HAZİRAN KCK tututukluları hakim karşısında

17 HAZİRAN KCK iddianamesi mahkemeye sunuldu. İddianamede aralarında DTP’nin 28 yöneticisi ile 12 belediye başkanının bulunduğu 151 şüpheli vardı.

18 EKİM KCK ile ilgili davanın ilk  duruşması Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde başladı.

18 HAZİRAN Yargıtay 11. Ağır Ceza Dairesi, aralarında Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in de bulunduğu 10 sanığın tahliyelerine karar verdi.

19 HAZİRAN Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki Tekeli Jandarma bölüğüne düzenlenen saldırıda, 9 asker şehit oldu.

20 HAZİRAN Başbakan Erdoğan, Tekeli Tabur Komutanlığını ziyaret etti.

22 HAZİRAN İstanbul Halkalı’da askeri personeli taşıyan servis aracına yönelik düzenlenen bombalı saldırıda, 3 asker ve bir sivil hayatını kaybetti.

28 HAZİRAN Hatay’ın Hassa ilçesinde güvenlik güçlerinin, kekik toplayan köylüleri PKK’lı zannederek ateş açması sonucu 2 köylü öldü.

Taş atan çocuklar yasası kabul edildi

7 TEMMUZ Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, tutuklandı.

18 TEMMUZ İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz Eylem Planı İddianamesi’ni kabul etti.

20 TEMMUZ Hakkari’nin Çukurca ilçesinde PKK üyelerince, askeri birliğe yapılan saldırıda 6 asker şehit oldu, 9 asker de yaralandı.

24 TEMMUZ Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Taş atan çocuklar” yasası olarak da bilinen 6008 sayılı “Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”u onayladı.

26 TEMMUZ Bursa İnegöl’de çıkan alacak verecek kavgası etnik çatışmaya dönüştü. 

26 TEMMUZ Hatay’da PKK saldırısı provokasyona dönüştü

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde polis otosuna yapılan saldırıda 4 polis memuru şehit oldu. Saldırının ardından karanlık odakların kışkırttığı binlere kişi ilçedeki Kürt kökenlilerin evlerini ve işyererini yakıp yıktı.  

Batman 4 evladına gözyaşı döktü

1 AĞUSTOS YAŞ çalışmalara başladı.

• Batman’da Raman petrol sahasında PKK’lıların çıkarttığı yangını söndürmek için olay yerine gelen, aralarında eski Batman Baro Başkanı Sedat Özevin’in de bulunduğu 4 kişi mayın patlaması sonucu öldü.

9 AĞUSTOS Org. Işık Koşaner’in Genelkurmay Başkanlığına atanması ile Org. Erdal Ceylanoğlu’nun Kara Kuvvetleri Komutanlığına atanmasına ilişkin karar, yayımlandı.

14 AĞUSTOS YAŞ’ta darbecilerin atamaları yapılmadı 

Açıklanan YAŞ kararlarında, Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri’ne yapılan atamalar yer almadı. YAŞ’ta, Jandarma Gnl. Komutanı Org. Atila Işık’ın yerine 2. Ordu Komutanı Org. Necdet Özel getirildi. 

5 EYLÜL Kazlıçeşme’ye yüzbinler toplandı

Referanduma sunulan Anayasa değişikliği paketi halktan “Evet’’ oyu  aldı. Seçmenler, 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un halk oylaması için sandık başına gitti. Referandumda, yurt içi ve dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 52 milyon 51 bin 828 kayıtlı seçmenden, 38 milyon 369 bin 99’u oy kullandı. Katılım oranının yüzde 73.71 olduğu referandumda kullanılan oylardan, 37 milyon 644 bin 37’si “geçerli” , 725 bin 62’si “geçersiz’’ sayıldı Geçerli oylardan 21 milyon 787 bin 244 “Evet”, 15 milyon 856 bin 793 de “Hayır’’ çıktı. “Evet’’ oylarının geçerli oylara oranı yüzde 57.88, “Hayır’’ oylarının geçerli oylara oranı ise yüzde 42.12 olarak belirlendi.

Hakkari’de minibüs mayına bastı: 9 ölü 

12 EYLÜL CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sandık seçmen listesinden kaydının bulunmaması nedeniyle oy kullanamadı.

13 EYLÜL Darbeciler için suç duyurusu

 İnsan Hakları Derneği, MAZLUMDER, ‘’Yetmez Ama Evet Platformu’’ üyeleri, HAKPAR Genel Başkanı Bayram Bozyel ve bazı partililer, çeşitli sivil toplum kuruluşları ile sendikalar, ‘’12 Eylül 1980 darbesini yapanlar’’ hakkında suç duyurusunda bulundu.

16 EYLÜL Hakkari’nin Geçitli köyü yakınlarında mayına basan bir minibüsteki 9 kişi öldü.

19 EYLÜL Akdamar ve Sümela’da tarihi ayinler

19 EYLÜL 95 yıl aradan sonra ilk kez Akdamar Kilisesi’nde ayin yapıldı.

15 AĞUSTOS Trabzon’un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı’nda 88 yıl aradan  sonra bir günlüğüne ayin düzenlendi. 

28 EYLÜL Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Evcı “Devrimci Karargah Örgütü’’ soruşturması kapsamında tutuklandı.

Kırmızı kitap değişti İrtica tehdit değil

1 EKİM SP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, genel başkanlıktan ve partisinden istifa etti.

17 EKİM SP olağanüstü kongresinde Necmettin Erbakan, genel başkanlığa seçildi.

19 EKİM Hayrunnisa Gül ilk kez kırmızı halıda

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül, Çankaya Köşkü’ndeki resmi karşılama törenine ilk kez katıldı. Hayrünnisa Hanım Alman Cumhurbaşkanı Christian Wullf ve eşiyle beraber  kırmızı halıda yürüyerek, onur kıtasının önünden geçiş yaptı.

 27 EKİM MGK’da, “Yeni Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi” görüşülerek uygun bulundu. Yeni belgede irtica tehdit olmaktan çıkartıldı.

‘Bütün Türkiye burada’

29 EKİM Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Çankaya Köşkü’nde verdiği resepsiyonu ‘’Türkiye burada’’ diye değerlendirdi.

Taksim Meydanı’nda intihar saldırısı 

2 KASIM Taksim Meydanın’daki çevik kuvvet ekibine canlı bomba saldırısı düzenlendi. Saldırgan öldü, 12 polis yaralandı.

3 KASIM CHP’de yaşanan tüzük değişikliği tartışmaları, yeni bir parti yönetimi ortaya çıkardı. Partinin 40 yıllık Genel Sekreteri Önder Sav koltuğundan oldu.

24 KASIM İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Balyoz davasında yargılanan Jandarma Tmg. Halil Helvacıoğlu’nu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de Tmg. Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu’nu açığa aldı.

24 KASIM Yetimhane’nin tapusu sahiplerine iade

Heybeliada’daki Rum Erkek Yetimhanesi’nin tapusu Fener Rum Patrikhanesine verildi. Patrikhanenin avukatı Cem Murat Sofuoğlu, ‘’Yanılmıyorsam bu Avrupa’da da bir ilk. AİHM kararını ilk uygulayan, yargılama yoluyla mülkiyeti geri veren ülke olduk’’ dedi. 

Özerklik tartışması Türkiye’yi gerdi 

3 ARALIK Türkiye, Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla İsrail’in Hayfa kentinde çıkan yangına müdahale için iki yangın söndürme uçağı gönderdi.

15 ARALIK DTK Demokratik Özerklik ve İki Dillilik taslağını açıkladı.


Star

Etiketler :