Denizsiz şehirin yeni kaptan adayları

Denizsiz şehirin yeni kaptan adayları

Gaziantep Zirve Üniversitesi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği bölümüne 2010-2011 öğrenim yılında ilk öğrencilerini aldı

Denizcilik programları ile Türkiye'de denizciliğin gelişmesine katkıda bulunmayı ve gelecek vaat eden sektöre kaliteli gemi adamları kazandırmayı hedefleyen Zirve, yeni dönemde de kaptan adaylarını bekliyor.

Denizcilik sektörü, gelişen ekonomi ve lojistik gibi konularla iç içe bir sektör. Güvenli, çevre dostu ve düşük maliyetli olması nedeni ile de dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 90'ı deniz yolu ile yapılıyor. WARWICK İstihdam Araştırma Enstitüsü tarafından 2005 yılında hazırlanan rapora göre dünya genelinde 10 bin zabitan sınıfı gemi adamı açığı bulunuyor. Bu açığın da 2015 yılında 27 bine ulaşacağı tahmin ediliyor. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de de hızla büyüyen denizcilik sektöründe nitelikli gemi profesyoneli sıkıntısı da çekiliyor. Deniz Ticaret Odası'nın, Türkiye'de 7 bin civarında gemi adamı açığının bulunduğunu belirtmesi bunu doğruluyor. Bu kapsamda, denizciliğin gelişmesine katkıda bulunmayı ve bu gelecek vaat eden sektöre kaliteli gemi adamları kazandırmayı hedefleyen Zirve Üniversitesi'nin bu yönde attığı adım ses getirdi. 2010-2011 öğrenim yılında Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği bölümüne ilk öğrencilerini kabul eden üniversite, yeni dönemde de kaptan adaylarını bekliyor.

Gemicilik sektörü mezunlarında aranan ileri İngilizce bilgisini sağlamak için güçlü bir yabancı dil programı uyguladıklarını belirten Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa, "Amerikan Kuzey Teksas Üniversitesi ile ortak yürütülen İngilizce Hazırlık Okulu, öğrencilerin denizcilik programlarına başlamadan önce Amerikalı ve Türk eğitmenler eşliğinde hızlı ve etkili bir şekilde İngilizce öğrenmesini sağlamakta." diye konuştu. Hazırlık okulunda başarılı olan öğrencilerinden 27'sini yaz tatilinde Amerika'da iki ay dil okuluna yolladıklarını dile getiren Kısa, "Bölüm derslerinin tamamen İngilizce olması ve bölüm dersleriyle birlikte verilecek olan Denizcilik İngilizcesi dersleri, mezunlarımızın uluslararası arenada dil sorununu ortadan kaldırmakta." dedi.

Öte yandan, denizcilik bölüm öğrencileri 3'üncü ve 4'üncü sınıfta alması gereken uygulamalı eğitimler için İskenderun Körfezi'nde, Ceyhan'da 70 dönüm arazi üzerine kurulan Denizcilik Mükemmeliyet Merkezi'nde eğitimlerine devam edebiliyor. Bu merkezde bulunan modern simülatörler, filika eğitim platformu ve en yeni teknoloji ile donatılmış laboratuvarlar ile öğrencilerin çağa uygun standartlarda yetişmesi sağlanmış. Şu an 3'ü kız öğrenci olmak üzere 41 öğrencinin denizcilik bölümlerinde okuduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Adnan Kısa, "Denizcilik Mükemmeliyet Merkezi'nde öğrenciler için tahsis edilen gemi, öğrencilerin derslerde kazandıkları teorik bilgileri pratiğe dönüştürmelerine imkan verecek." şeklinde konuştu.

(CİHAN)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.