Downtown Yaşam ve Eğlence Merkezi basın mensuplarına eşsiz bir sergi deneyimi yaşattı

Downtown Yaşam ve Eğlence Merkezi basın mensuplarına eşsiz bir sergi deneyimi yaşattı

Downtown Yaşam ve Eğlence Merkezi, 10 Ocak Gazeteciler Günü dolayısıyla basın mensuplarını teknoloji, bilim ve sanatı bir araya getiren yeni medya ve dijital sanat müzesi X Media Art Museum (XMAM) by DasDas Bursa'da ağırladı.

Cadde mağazaları, restoranları, müzeleri, Avrupa'nın en büyük gösteri havuzuyla şehrin buluşma noktası haline gelen Downtown Bursa Yaşam ve Eğlence Merkezi, dijital ve klasik müzeleri, sinema salonları ve performans sanatları alanlarıyla kültür sanatın da yeni cazibe merkezi oldu.

Merkez içinde yer alan performans sanatları merkezi DasDas, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında, medya mensuplarını konuk etti. Medya mensupları, DasDas bünyesinde yer alan X Media Art Museum'daki özel gösterimde, dünyaca ünlü dijital sanat sergi deneyimini yaşadı.

Downtown Kültür Sanat Koordinatörü Ahmet Erdönmez, etkinlik öncesi yaptığı açıklamada, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla basın mensuplarının gününü kutladı.

Downtown Yaşam ve Eğlence Merkezi'nde kültür merkezinin açıldığını ifade eden Erdönmez, "Kültür sanatla ilgili Türkiye'deki bütün etkinlikleri burada görebileceksiniz. Bugünkü dijital gösteride dünyada bir sürü örnekleri olan önemli bir çalışmayı birlikte göreceğiz. Burası sadece alışveriş ve yaşam merkezi değil aynı zamanda kültür sanata da önem verilen bir merkez. DasDas'ın bir yıl boyunca tiyatrolar, sinemalar, konserler gibi önemli etkinlikleri olacak. Ayrıca Downtown Müze Pars diye bir bölümümüz olacak. Alışveriş merkezinin içinde 3 bin 500 metrekare bir müze yapıyoruz. Osmanlı kültürünü tanıtan 30 bin kitabı olan bir araştırma kütüphanesi olacak. Bunun da çalışmaları başladı. Yani bir alışveriş merkezinde bir kültür merkezi ve müzenin olması farklılık yaratıyor." diye konuştu.

DasDas Bursa İşletme Müdürü Alper Baytekin de birçok gazetecinin DasDas Bursa'nın açıldığı ilk günden itibaren kendileriyle bu heyecanı paylaştığını belirtti.

Türkiye'de tek olan dijital serginin 27 Aralık'tan itibaren Bursa'da kapılarını açtığını ifade eden Baytekin, gazetecilerle bunu deneyimleyeceklerini aktardı.

- Ünlü ressamların dünyaca ünlü eserleri dijitale taşındı

Türkiye'nin ilk dijital sanat ve yeni medya müzesi olma özelliğini taşıyan X Media Art Museum, teknoloji, bilim ve sanatın birleşimindeki özgün üretimleri, geçmişi bugünle harmanlayarak oluşturduğu sanatın yeni formunu, dijital sanat eserlerini izleyiciyle buluşturuyor.

Serginin ilk bölümünde İtalyan sanat tarihi verileri ve Leonardo da Vinci'nin bilgilerinin yapay zekaya öğretilmesiyle elde edilen çıktılar, 15 milyar fırça darbesiyle partikül olarak soyut estetik bir dilde izleyicilerin karşısına çıkıyor. Serginin ilk bölümünün müziklerinde Oscar ödüllü Nomandland filminin bestecisi Ludovico Einaudive ve Mercan Dede'ye ait eserler eşlik ediyor.

İkinci bölümde ise Van Gogh'un yaşamı boyunca yaptığı tüm eserleri toplanarak yapay zeka ve gen algoritmalarıyla işlendi. Veri boyama tekniğiyle renk paletleri birleştirilerek sanatçının eserleri canlandırıldı. Van Gogh'un 900'den fazla yağlı boya tablosu ve bin 100 eskizi toplandı, 4 bin 518 parça eser yapay zeka tarafından okundu ve işlendi. Bu işlem sonrasında verilerin içinde dolaşılacak hale gelmesi 504 saatlik bir süre aldı. Eserler 12 milyar parçacıktan oluşan yapay zeka fırça darbeleriyle yaratılarak adeta tabloların içinde geziliyormuş duygusunun yaratılması amaçlandı.

Sanat ve teknolojinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan dijital sergi, Parallel Universe DasDas'ın Bursa Downtown'daki sahnesinde yıl boyunca gösterime açık olacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.