Dünya İslam Günü İlan Edildi

Dünya İslam Günü İlan Edildi

23 Şubat, Veda Hutbesi anısına Dünya İslam Günü ilan edildi.

Dünya İslam Günü ilan edildi

23 Şubat tarihi "Dünya İslam Günü" (World Islam Day) olarak ilan edildi. Fikrin sahibi olan yazar ve yayıncı Mustafa Akkuş, bu konuda İslam Konferansı Teşkilatı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Birleşmiş Milletler  gibi kurumlara da yazılı duyuruda bulunulduğunu açıkladı.

23 Şubat 632 tarihi, Allah’ın son elçisi Hz. Muhammed’in insanlara Veda Hutbesi’ni okuduğu ve son ayetin (Kur'an, Mâide 3) vahyedildiği, yani İslam’ın tamamlandığı tarihtir. Veda Haccı’nda, Mekke’de, yüz binden fazla insana verilen Veda Hutbesi, İslam tebliğinin özü ve özeti niteliğindedir. Can, mal, ırz, din emniyeti gibi en temel haklardan kadın haklarına birçok konuya değinen ve sadece müslümanlara değil tüm insanlara seslenen bu çağrı yüzyılları aydınlatmıştır. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nden (1948) tam 1316 yıl önce verilen bu hutbe ile İslam’ın evrensel değerleri insanlığa armağan edilmiştir.

Dolayısı ile bu anlamlı günün yadedilmesi ve feyzinden yararlanılabilmesi için, 23 Şubat tarihi "Dünya İslam Günü" olarak ilan edilmiştir. İlki 23 Şubat 2009 olmak üzere, tüm müslümanlar ve tüm insanlık bu günü kutlamaya davet edilmektedir. Bu günde İslam’ın insanlığa armağan ettiği adalet, hukuk, kardeşlik, barış, emniyet, inanç gibi değerler özellikle ele alınabilir. Veda Hutbesi’nin çağları aydınlatan ışık demetleri gündeme getirilebilir.

Yahudi Soykırımını Anma Günü, Meteoroloji Günü, Sigaraya Hayır Günü, Kooperatif Günü, Posta Günü, Televizyon Günü, Mayın Tehlikelerine Karşı Korunma Günü, Çölleşmeyle Mücadele Günü.. gibi özel günlerin kabul edildiği bir ortamda Dünya İslam Günü’nün olmaması veya kabul edilmemesi için hiçbir sebep yoktur ve bu çok büyük bir eksikliktir.

Fikir sahibi, genelde tüm insanların ve özelde tüm müslümanların Dünya İslam Günü'nü kutlarken, bu kutlu çağrıyı bizlere ulaştıran Hz. Muhammed’e de selam ve salavat göndermeyi bir borç bilmekte ve mesajını bir ayet mealiyle sonlandırmaktadır: « Selam gönderilen Elçilere, hamd Alemlerin Rabbi Allah'a. »


Birleşmiş Milletler'e gönderilen duyuru metni:

Birleşmiş Milletler (Birleşmiş Milletler Türkiye Temsilciliği) dikkatine,

 

Aşağıda açıklanan gerekçelerle 23 Şubat tarihinin “Dünya İslam Günü” ilan edilmesi uygun bulunmuştur. Bu günün “BM Günleri” çerçevesinde kabul edilerek gelecek yıldan itibaren kutlanması için gerekenlerin yapılmasını arz ve talep ederim.

 

23 Şubat 632:

1. Hazreti Muhammed tarafından Veda Hutbesi verildi.

2. Vahyedilen “Bugün sizin için dininizi tamamladım ve size İslam’ı seçtim” (Kur’an, Mâide 3) ayeti ile İslam dini tamamlandı.

3. Veda Hutbesi’nde BM tarafından 1948 yılında kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nden tam 1316 yıl önce tüm temel insan haklarına vurgu yapıldı.

4. Hutbede sesleniş sadece müslümanlara değil tüm insanlığa idi ve bu kutlu çağrının yayılması da isteniyordu, duyanlardan duymayanlara iletmeleri talep ediliyordu.

5. Dolayısı ile bu günde insanlığa çok özel bir armağan sunuldu; İslam’ın özeti ve tamamlandığının ilanı olan Veda Hutbesi, içeriği ile de insanlık için çok büyük bir adımdır, sadece müslümanlara değil tüm insanlığa armağan edilmiştir.

 

Bu kutlu günün ve içerdiği evrensel değerlerin yâdedilmesi için, 23 Şubat tarihinin “Dünya İslam Günü” ilan edilmesi ve adalet, hukuk, kardeşlik, barış, emniyet, inanç gibi İslami evrensel değerlere vurgu yapılması faydalı olacaktır.

 

Yahudi Soykırımını Anma Günü, Meteoroloji Günü, Sigaraya Hayır Günü, Kooperatif Günü, Posta Günü, Televizyon Günü, Mayın Tehlikelerine Karşı Korunma Günü, Çölleşmeyle Mücadele Günü… gibi özel günlerin kabul edildiği bir ortamda Dünya İslam Günü’nün olmaması veya kabul edilmemesi için hiçbir sebep yoktur ve bu çok büyük bir eksikliktir.

 

Bir insan ve bir müslüman olarak 23 Şubat tarihini “Dünya İslam Günü” olarak ilan ediyorum.

 

BM Teşkilatı’nı da bu yaklaşımı benimsemeye ve üyelerine tavsiye etmeye davet ediyorum.

 

Veda Hutbesi’nin metni için bakınız:

http://tr.wikipedia.org/wiki/Veda_Hutbesi

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Farewell_Sermon

Not: Maksat herhangi bir kurumdan onay almak değildir, sadece bu kurumlarca benimsenmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir.


Tüm insanlık bu günü benimsemeye ve gereğince kutlamaya davet edilmektedir.

www.dunyaislamgunu.org - www.worldislamday.org

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :