Erkekler başörtüsüyle üniversiteye girdi

Erkekler başörtüsüyle üniversiteye girdi

Mersin'de tamamı erkeklerden oluşan bir grup veli ve öğrenci yakını, üniversitelerdeki başörtüsü yasağını, başlarına başörtüsü takıp üniversiteye girerek protesto etti. Veliler amaçlarına ulaştı.

Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampusü'ne gelen 5 öğrenci velisinden 4'ü, kampüs girişinde başlarını başörtüsü ile örterek içeriye girmek istedi. Ancak kampüs girişindeki güvenlik görevlileri, başörtülü erkek velileri önce içeriye almayarak bir süre bekletti. Görevliler, yetkililerden izin alınıncaya kadar velilerin dışarıda beklemesi gerektiğini söyledi. Kapı önünde bir süre bekleyen veliler, daha sonra kampüs girişinde açıklama yaptı. Öğrenci velileri adına konuşan İbrahim Halil Pekmez, ilk olarak 1967 yılında Ankara Üniversitesi'nde başlanan başörtüsü yasağının, o günden sonra bir daha gündemden düşmediğini söyledi.

Başörtülü öğrencilerin yükseköğretim kurumlarında görülmeye başlandığı 1980 yıllarında, YÖK'ün yayınladığı bir genelge ile üniversitelerde başörtüsünü tamamen yasakladığını anlatan Pekmez, 1983 yılında iktidara gelen ve başörtüsü yasağının karşısında yer alan Anavatan Partisi iktidarı döneminde, bu konuda oldukça fazla yasal düzenleme yapıldığını belirtti. 1984 yılında YÖK'ten türbana izin çıkmasına rağmen, aynı yıl türban yüzünden okuldan uzaklaştırılan bir kız öğrencinin itirazının Danıştay tarafından reddedilmesi üzerine tartışmaların alevlendiğini hatırlatan Pekmez, YÖK'ün 1987 yılında Danıştay kararına uyarak başörtüsünü tekrar yasakladığını söyledi.

25 Ekim 1990 yılında yükseköğretim kurumlarında başörtüye serbesti getiren üçüncü kanunun çıkarıldığını ifade eden Pekmez, bu defa da SHP'nin iptal talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğunu ve talebin reddedildiğini belirterek, " 2547'nin ek 17. maddesi uyarınca, üniversitelerde her türlü kılık ve kıyafet serbest olur ve 1997 yılında Kemal Gürüz YÖK Başkanı seçilinceye kadar 7 yıl boyunca 81 üniversitede uygulanır. Bu tarihten sonra da bütün üniversitelerde başörtüsü yasağı uygulanmaya başlar. Görülmektedir ki, 1990 yılında kılık ve kıyafet serbestisi getirilmesine rağmen, üniversitelerde başörtü yasağı halen uygulanmaktadır. Anayasa'nın hiçbir maddesinde yer almayan bu keyfi muamelenin artık son bulması gerekmekte olup, Anayasa'nın 2547'nin ek 17. maddesinin bütün üniversitelerde uygulanması gerekmektedir" dedi.

Açıklamanın ardından başörtülü erkek örgenci velileri, kimliklerini gösterdikten sonra güvenlik görevlileri tarafından Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampusü'ne alındı. Başörtüleriyle içeriye giren öğrenci velileri, "Yasak bu şekilde delinmiş oldu" dediler.

Haber 7

Etiketler :