Facebook'ta top 10

Facebook'ta top 10

Facebook’ta yılın ‘en’leri

İnsanları arkadaşlarıyla ve çevrelerinde yaşayan, çalışan ya da okuyan diğer insanlarla buluşturan sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta en çok paylaşılan durumlar (status) incelendi. Dünyada yaşananlar, doğal afetler ne kadar dikkat çekici olsa da kullanıcıların en çok aile ve arkadaşları ile birlikte olmak istediği ve bununla ilgili konularda durum güncellemesi yaptıkları gözlendi. Bu nedenle de en dikkat çekici yükselişi yeni bir kısaltma aldı: HMU (hit me up). "Beni" yani "benimle irtibata geç" anlamında kullanılan HMU aslında geçen yıl ortaya çıktı ama 2010 boyunca hızla ve sürekli arttı. Özellikle hafta sonlarında ve tatillerde yazımı artan HMU, 2010 yılında durum güncellemeleri içinde en çok kullanılan oldu.

Artan küresel iletişim dünya olaylarına da yansıdı. Dünyada yaşanan olaylar da en çok paylaşılan şeyler arasına girdi. Haiti’deki deprem ya da Şili’deki madencilerin kurtuluşları gibi küresel olaylar dünyanın ve Facebook kullanıcılarının dikkatini çekti. Kullanıcılar üzüntü, endişe ve umutlarını birlikte paylaştılar. Hatta oralarda neler olup bittiğini böylece öğrendiler. Ama tüm dünyayı en çok bir araya getiren konu ‘‘Dünya Kupası’’ oldu.

Top Facebook 2010

1. HMU

Yılın sürprizi oldu. 2009’un başlarında böyle bir kısaltma neredeyse duyulmamıştı. Mayıs ayında popularitesi artmaya başladı, ancak o zamanlar yavaş yavaş büyüyordu, yaklaşık günde 20 kişi tarafından kullanılıyordu. Hacmi kabaca her ay iki misline çıkarak günde 1600’e kadar yükseldi. Bu yükseliş 2010’da hız kazanarak devam etti ve her ay yaklaşık yüzde 75 artarak günlük 80 bin’e ulaştı.

2. Dünya Kupası

2010 Dünya Kupası, her yerde en büyük spor olayı oldu. Facebook kullanıcıları kendi takım tezahüratları ve rakipleri için sanal sokaklara döküldü. Kupa sırasında, özellikle de önemli anlardaki durum güncellemelerinin yarısının takım ve oyuncularla ilgili olduğu gözlendi.

3. Filmler

Geçen yılki listede olduğu gibi büyük filmler hakkında da çok konuşuldu. Sırayla tartışılan ilk beş film ise "Toy Story 3," "The Twilight Saga: Eclipse," "Inception," "Alice in Wonderland" ve "Iron Man 2" oldu.

4. iPad ve 4 iPhone

Piyasaya çıkan iki yeni ürün durum güncellemelerinde en çok tartışılan konular arasında yer aldı.

5. Haiti

12 Ocak’taki depremin etkisi yaygın durum güncellemeleri ile de hissedildi. Endişe ve haberler paylaşıldı. 7.0 büyüklüğündeki deprem de 200 binin üzerinde kişi öldü.

6. Justin Bieber

2010, 15 yaşındaki pop müzik yıldızı için çarpıcı bir yıl oldu. Kariyerindeki yükseliş Facebook’a da yansıdı ve yıl boyunca büyümeye devam etti.

7. Facebook Oyunları

Facebook’un popüler uygulamaları oyunlar da listede yer aldı. Farmville çılgınlığı tüm dünyayı sardı. Bugünlerin yükselen trendi ise ‘Barn Raising’. Hayır, Facebook üzerinde şehirlerden kırsal yaşama bir göçten bahsetmiyoruz. Onun yerine eski bir gelenek olan ambar genişletme inşasının sanal versiyonunda, dostların yardımını almaktan bahsediyoruz. Barn Raisin olayı aslında bir eşit imece. Amerika’da 18-19 yüzyıllarda kullanılmış, Türkçe karşılığı ise ‘ahır ya da ambar genişletme’ olarak çevrilebilir. Uygulama Ocak ayında Farmville'in Haziran ayında ise Frontierville'in oyuncularının, genişletilerek kullanımına sunuldu.

8. Şilili Madenciler

Şili'de 69 gün toprağın altında kaldıktan sonra kurtarılan 33 madencinin hikayesi de dünyayı büyüledi. Yer altından teker teker tüplerle çıkarılan madencilerin hikayesi hakkında milyonlarca kişi yayın yaptı.

9. Uçaklar

''Uçak'' kelimesi de durum güncellemelerinde en çok kullanılanlar arasında oldu. Ama kullanılış amacı biraz daha farklıydı. 2010 yılında kullanıcıların durumlarını, hit şarkıların akılda kalıcı sözleriyle ifade etme eğilimindeki patlama ‘’uçak’’ kelimesine yaradı.

10. 2011

Facebook kullanıcılarının bir diğer çok kullandığı ifade ise ‘2011’’ Kullanıcılar gelecek yıl ile ilgili sık sık konuşmuş, planlar yapmış, beklentilerini dile getirmiş.


 

Etiketler :