Filistin konvoyu Gazze'de!

Filistin konvoyu Gazze'de!

Gazze'ye uygulanan ablukayı delmeyi amaçlayan uluslararası Filistin'e Yol Açık konvoyu Gazze'de...

Gazze'ye uygulanan ablukayı delmeyi amaçlayan uluslararası Filistin'e Yol Açık konvoyu üç gün bekletildiği Mısır'ın El Ariş Limanı'ndan akşam saatlerinde Gazze sınırına doğru yola çıkan konvoyun büyük kısmı Gazze'ye girdi.

GAZZE’YE SELAMLARIMIZI GÖTÜRDÜLER

Mısırlı yetkililer içeri sokmayacağını açıkladığı 57 otomobilin tespiti ve Gazze'ye girecek araçların sayım ve denetimini yaptıktan sonra konvoyun limandan ayrılmasına izin verildi.

Konvoydan daha önce limanı terk ederek sınıra giden Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Murat Mercan başkanlığındaki 5 Türk milletvekili ise Gazze'ye girmişti. Ardından Mısırlı yetkililer tarafından, 15'li gruplar halinde El Ariş limanından çıkarılan konvoy, limanda tüm işlemleri de yapıldıktan sonra Rafah'ta fazla bekletilmeden Gazze'ye geçti. Yetkililer, El Ariş'te son olarak 15 kamyon kaldığını belirttiler.

BAZI KISITLAMALAR SÜRÜYOT

Konvoyun geçmesine izin verilen diğer kısmının ise ya sınır kapısında ya da içeri geçmiş durumda olduğu aktarıldı. Bölgeye giren Türk milletvekillerinin ise yarın sabah geri dönecekleri kaydedildi. Konvoyun İngiltere'deki kurucusu olan İngiliz Parlamenter George Galloway'ın aracıyla Gazze'ye girişine ise izin verilmediği bildirildi.

İLK KUCAKLAŞMA HAMAS İLE

El Ariş limanından Gazze Şeridi içerisinde yaklaşık 2 kilometre mesafedeki toplanma yerine giden konvoyu ise çok sayıda Filistinli karşıladı. Karşılayanlar arasında Gazze'deki Hamas yönetiminden çok sayıda bakan da yer aldı. Kalabalıklar konvoyla gelenleri kucaklarken, Mısır ve İsrail aleyhine de sloganlar atıldı.

80 YARALI VAR

Konvoyda yer alan Türk aktivistler Mısırlı yetkililerin işlemleri yavaşlatmak için her türlü yola başvurduğunu, dolayısıyla sınırdan geçişleri de yavaşlatabileceğinden endişe ediyor.

Dün akşam Mısır polisinin çıkardığı zorlukları protesto eden 500 aktiviste Mısır polisinin müdahale etmesi sonucu 80'den fazla kişi muhtelif şekillerde yaralanmış, bazı aktivistler de gözaltına alınmıştı. Ancak Türk yetkililerin devreye girmesiyle Mısır'da dün çıkan olaylarda sonra gözaltına alınan 7 konvoy üyesinin de serbest bırakıldığı bildirildi.

KRİZİ DAVUTOĞLU ÇÖZDÜ

Konuyla ilgili olarak Cihan'a bilgi veren Mercan, son 6 saat içinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile 4-5 kez görüştüğünü ifade ederek, Mısır'la ilişkilerinin bozulmasını istemediklerini söyledi. Mısırlı yetkililerin de kendilerine karşı bir art niyetleri olmadığını vurguladıklarını söyleyen Mercan, "Olaylar dünya televizyonlarından canlı olarak verildi. Artık ne olup bittiğini tartışmanın zamanı değil. Bundan sonrası için çaba göstermeliyiz." dedi. Ortaya koydukları şartların başından belli olduğunu söyleyen Mercan, ancak aktivistlerin özel binekleri de izinsiz olarak Mısır'a getirdiklerini, bu duruma göz yummalarının söz konusu olamayacağını belirtti. Mercan bu otomobillerin ancak İsrail'in kontrolündeki sınır kapısından Gazze'ye girebileceğini söyledi.Aktivistler ise otomobilleri İsrail kontrolünden Gazze'ye göndermeyeceklerini, bunun yerine ya Türkiye'ye geri göndereceklerini ya da Lübnan'daki Filistinlilere vereceklerini ifade ediyor.

BÜYÜK BİR OYUN BOZULDU

Önceki gece meydana gelen olaylar sırasında limanda bulunan biri general 12 güvenlik mensubunun konvoydakiler tarafından rehin alındığı haberleri üzerine harekete geçtiklerini söyleyen İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım ise büyük bir oyunu bozduklarını söyledi. Yıldırım, "Bana telefonla ulaşan Mısırlı dostlarım bu kişilerin çeşitli resmi makamlara terörist bir grup tarafından rehin alındıklarını söylediklerini aktardı. Bu onların bize müdahale etmesini haklı kılardı. Kendileri bize direnmelerine rağmen onları zorla dışarı çıkardık." diye konuştu.

YARALI FİLİSTİNLİLER VAR

Mısır'ın Gazze'ye ördüğü duvarın yanı sıra konvoyun girişinin gecikmesini de protesto eden Filistinliler üzerine Mısır güvenlik birimlerinin ateş açması sonucu çok sayıda Filistinli de yaralandı. İngiliz Parlamenter George Galloway'in organize ettiği konvoy 6 Aralık'ta İngiltere'nin başkenti Londra'dan yola çıkmış Avrupa, Türkiye ve Suriye üzerinden Ürdün'ün Akabe Limanı'na ulaşmıştı.

İKİ GÜN KALACAKLAR

Ancak Mısır'ın El Ariş Limanı'ndan başka herhangi bir limanını kullandırmayacağından ısrar etmesi üzerine konvoy Suriye'ye dönerek Lazkiye Limanı'ndan gemiyle El Ariş Limanı'na ulaşmıştı. Konvoyun Gazze'ye girebilmesi durumunda Mısır en fazla iki gün kalabileceğini belirtiyor.

57 ARAÇ MÜLTECİ KAMPINA HİBE EDİLECEK

Bu arada, konvoydakiler ile Mısırlı yetkililer arasında gerginliğin tırmanmasına neden olan ve Gazze'ye geçirilmesine izin verilmeyen 57 aracın Lübnan ve Suriye'de bulunan mülteci kamplarına hibe edilmesine karar verildi. Araçların Türkiye üzerinden bu ülkelere ulaştırılacak. Mısırlı yetkililer konvoyun Gazze'de 48 saat kalmasına izin verileceğini belirtmişlerdi. Ancak, konvoyun Gazze'de ne kadar kalacağı henüz netleşmedi.

Etiketler :