Gizli plan sonuçsuz kaldı

Gizli plan sonuçsuz kaldı

Anayasa değişikliği tartışmalarına, Yargıtay üyesi Hamdi Yaver Aktan'ın teröristbaşından medet umduğu iddia edilen bu şok sözleri damgasını vurdu.

Terör örgütünün beyni ve akıl hocası olduğu iddia edilenErgenekonsanığı Yalçın Küçük ile de yakın dostluğu olan Aktan, ses kaydında; anayasa değişikliğine karşı "terörist başına şimdi ihtiyaç var" diyor ve kaos istiyordu.



DERİN YARGI GÜÇ KAYBEDİYOR

Aktan'ın inkar etmediği bu konuşmalar, bilinen ama muhataplarının dile getirmek istemediği bir gerçeği; söze, yazıya döktü. Yüksek yargıda bazı isimleri, statüko kaybının korkusu sarmıştı.

MİLLET İRADESİ EGEMEN OLACAK

Ama bütün bu direniş sonuçsuz kaldı. Millet, sandığa gitti ve beklenenin üstünde bir destekle anayasa değişikliğini onayladı. Ve yargıda büyük ve demokratik bir değişikliğin yolu açıldı.

ŞimdiAnayasa Mahkemesiile HSYK'nın yapısı değişecek. Çağdaş ve demokratik hukuk sistemlerindeki gibi bir yapı getirilecek. Özetle; millet iradesi, yargı içinde de tecelli edecek.

MECLİS ÜYE ATAYACAK

Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı 11'den 17'ye çıkarılacak ve ilk defa, milletin seçtiği parlamento yüksek mahkemeye üye atayacak. 17 üyeden 2'sini oylamayla meclis seçecek.

HAKİM VE SAVCILAR KENDİNİ TEMSİL EDECEK

HSYK da daha şeffaf ve daha tarafsız bir yapıya kavuşacak. Birinci sınıf hakim ve savcılar, ilk defa Kurul'a kendi içlerinden üye atayacak. 12 bin hakim ve savcı sandığa gidecek ve Kurul'a gönderecekleri 10 üyeyi seçecek.Referandumsonucu resmi gazetede yayınlandıktan 30 gün sonra, Anayasa Mahkemesi ve HSYK'da değişiklikler tamamlanacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :